PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Epätietoinen


mvirta27
12.10.09, 12:29
Mitä tarkoittaa esim. arpanro 6 ?

Kiitos etukäteen.

kkylakos
12.10.09, 12:51
Liityy asevelvollisuuteen. Kaikilla miehillä oli numero (elleivät olleet kelpaamattomia), mutta vain osalla osui arpa sitten kohdalle ja joutuivat armeijaan.

Rotta
12.10.09, 13:17
Suomessa otettiin käyttöön 1878 asevelvollisuuslaki, jossa määriteltiin suomalsiten osallistuminen valtakunnan puolustamiseen. Se oli luonteeltaan valikoiva, joten palvelukseen kelpaavista henkilöistä valittiin arvanheitolla ne, jotka sitten tulivat osallistumaan asepalvelukseen. (palvelukseen kelpaamattomat henkilöt ovat monesti merkitty rippikirjoissa termillä "kelpaamaton". Asepalvelus jaettiin kahtia: vakinaiseen väkeen ja reserviin. Vakinainen väki suoritti asepalveluksen yhtäjaksoisena palveluksena (muistaakseni se kesti silloin kaksi vuotta) ja reservi sai (muistaakseni kolmen kuukauden mittaisen koulutuksen, jonka jälkeen he osallistuivat epäsäännöllisen säänöllisesti (kertaus)harjoituksiin).

Arvanheitossa numeron saaneista kutsuttiin järjestyksessä pienimmät numerot saaneet eli esimerkiski numeron 2 saanut saattoi olla jokseenkin varma, että hänet määräättiin palvelukseen, numero 67 saattoi joutua, aina tilanteesta riippuen.

Laki löytyy esim. täältä:

http://www.otavanoppimateriaalit.net/aineisto/lahdeaineisto/Suomen/Asevelvollisuuslaista_1878.htm

Make