PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eteläpohjalaiset Juuret julkaisu 3 - 2009


Matti Lehtiö
06.10.09, 20:06
Eteläpohjalaiset Juuret 3 – 2009 artikkelisisältö:
Vantaan Kuulutko Sukuuni tapahtuman kynnyksellä postiin mennyt tuorein julkaisu sisältää seuraavia tarinoita, joiden laajemmat referaatit löytyvät uudistuksen kourissa olevilta internetsivuiltamme: http://www.etelapohjalaiset-juuret.fi/ Vantaalla nähdään?

Lautamiesten tuomio: Artikkelissa tutustutaan yhteen Isonkyrön muinaismuistoalueeseen ja sen ympärille nivoutuneihin tarinoihin.
Ilmajoen kuulutetut: Puhtaaksikirjoitettu luettelo v. 1733 – 37 kuulutuksen hakeneista pariskunnista, jolta ajalta puuttuu varsinainen vihittyjenluettelo.
Ollista ja Ollista Olli: Esimerkki miten kaksi veroluetteloissa samannimistä poikaa ovat todellisuudessa erinimisiä.
Kappalainen Johan Reinholm: Artikkeli Kuortaneen kappalaisen sukutaustasta ja hänen perheensä vaiheista.
Vähänkyrön pitäjästä 1802: Puhtaaksikirjoitettu pitäjänkertomus.
Vuoskosken Storgård eli Isotalo: Tutkielma suvun vaiheista 1500-luvulta pitkälle 1700 – lukua.
Mairon asukkaita Vähänkyrön Perkiön kylässä: Tutkielma suvun vaiheista 1600 – 1750 lukujen väliseltä ajalta.
Briitta Tapanintyttären ongelmat: 1700-luvun alkuun sijoittuva laaja siveellisyysoikeudenkäynti Isossakyrössä ruoveteläistä tyttöä ja isokyröläisiä poikia vastaan.
Niskalanmaan asukkaita Lapuan Haapakoskella: Artikkelissa tutustutaan tuntemattomaksi jääneeseen Niskalanmaa – nimiseen uudistaloon ja sen asukkaisiin.
Ruuska ja sen asukkaat läheltä ja kaukaa: Artikkelissa pääpaino on ensisijaisesti vanhan suvun viimeisestä isäntäpariskunnasta ja perheen lasten leviämisestä ympäröivään yhteisöön, jota hankaloittaa perheen hajoaminen ja likimääräiset syntymäajat.
Valta: Nimiartikkeli valta – nimen taustoista
Täydennyksiä ja uusia tietoja: Sisältää tietoa Abraham Tuiskun kahdesta tyttärestä ja Isonkyrön Pollarin lapualaissyntyisen vävyn Juho Kaaponpojan ja hänen tyttärensä jatkovaiheista.
Langelsin tyttäret Kyrönmaalla ja Ilmajoella: Artikkeli Närpiöstä Ylistaroon ja Ilmajoelle muuttaneista Anna ja Beata Langelsista, heidän esivanhemmistaan ja asuinhistoriastaan.
Sotamies Tuomas Kreinpoika ja hänen poikansa Mikki: Jurvan asutushistoriaan keskittyvä artikkeli.
“Väärin ymmärretty”: Esimerkkejä siitä, miten ”sukunimestä” voi tulla isännimi.