PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : tutkimussuunnitelmaa: mahdollinen prostituutio 1800-luvun puolivälin Kirkkonummella


M.Sjostrom
26.09.09, 18:22
kun perehdyin tuossa nettiaineistoon eräästä Kirkkonummen perheestä 1840-luvulla jne,
minulle alkoi muodostumaan hypoteesi siitä, että mahdollisesti kyseessä oli sellainen perheyritys jossa markkinoitiin seksipalveluita.
En tietenkään voi olla varma asiasta, ja siksi esitän indisioita tutkimukselle vinkkinä.

Jostakin syystä, kyseisen talouden (Kirkkonummen Danibacka) palveluskunnan lukumäärä näyttäisi olleen epäsuhtaisen suuri tuolloin 1840-luvulla.
Kirkkonummen rippikirjat nähtävästi dokumentoivat tällaisen runsauden jollakin pitävyystasolla:
http://www.gronroos.info/genealogia/naytakuva.php?kuva=valokuvat/isot/danibacka_01.jpg

Kyseisen talouden emäntä, Loviisa Ulriika, näyttäisi sitten 1850-luvulla toimineen Helsingissä hyvinkin mahdollisesti 'punaisella' kulttuurialueella. Hänkin myös sai isättömiä lapsia.

Yksi selitys tuolle väen runsaudelle kyseisessä kirkkonummelaispuustellissa voisi toki olla juurikin bordellintapaisen pitäminen. Siinä tapauksessa, sinne lienee käytännössä muodostunut -ehkä vahvistamaton- majoitusliike.

Moraalinormien syrjäänjättämien ilmiöiden tutkiminen lienee nykyään historiantutkimuksen kiinnostusalueita. Eikös Genoksessakin ollut jotain tuon aihepiirin artikkelia taannottain tänä (vai viime) vuonna.

Tätä hypoteesia voisi tarkastella mm seuraavanlaisten etsintöjen kautta:
- saivatko kyseisen puustellin naisasukkaat au-lapsia ja kuinka taajaan
- onko kyseisen puustellin tuonaikaisia asukkaita elämänsä aikana sanktioluetteloissa: etenkin irtolaisuus-, huoruus- jnpp toimien kohteena

Laardi
26.09.09, 18:35
Hyvä. Nyt muutamia lähteitä teesisi tueksi ja perustaksi ja ei muuta kuin kirjoitushommiin vaan. Näiltä osin täydennettynä tutkimussuunnitelmasi on hyväksytty. -KR

Sami Lehtonen
26.09.09, 19:22
Mielenkiintoinen aihealue. Taustaa tällaiselle tutkimukselle löytyy aika paljonkin - mm. naisten asemasta.

Nyt voisikin esittää toiveen, että julkiset teilaamiset voisivat odottaa siihen asti, että M.Sjostrom on ehtinyt käydä jonkin verran aiheeseen liittyvää aineistoa läpi ja ehkä löytää jotakin hypoteesia tukevaa.

_eOw_
27.09.09, 19:38
Voisihan se noinkin olla - miten asuinpaikka sijoittuu kulkuväylien varteen - mainittu ammattihan edellyttänee muutakin kuin paikallisen kyläyhteisön:cool:
Espoonkartanokin voisi olla "vaikutusalueella".

Päivi H
27.09.09, 20:48
Hyvänen aika, minä en voi kertoa tätä sukulaisille! Isoisäni isä palveli 16-vuotiaana renkipoikana jonkin aikaa jossakin Tanskarlassa Kirkkonummella! Onko se sama kuin Danibacka? Synnin pesä - ja mitähän siitäkin seurasi, kysyn vaan!

_eOw_
28.09.09, 08:20
Minun esi-isäni olivat, jollei rosvoja, niin ainakin rosvojen "kavereita". Onneksi, muutoinhan olisivat ihan kokonaan kadonneet ;) (vrt Nurmijärven rosvot, 1800-luvun alkukymmenet)

Danskarbyhän se oikeasti Tanskarla on... ja hieman syrjässä "kannattavaa" bisnestä ajatellen.
Poliitikko Veikko aikoinaan halusi "kotoistaa" paikkakunnan nimet. Kantvikista ehdotti Hanttulaa - vaan lopetti, kun kysyin mikäs Hindesrbystä (heikkilä) oikein tulisikaan.