PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Se toinen Isontalon Antti


Heikki Koskela
22.09.09, 19:05
Selasin muistiinpanojani illan ratoksi ja havaitsin tehneeni pienen koosteen eräästä Antti Isotalosta - siitä toisesta, ei ensimmäisestä.

Mekin voimme täällä Alajärvellä olla ylpeitä puukkojunkkarista, joka hänkin koki myöhemmin uskonnollisen herätyksen ja toimi jopa saaranamiehenä. Meidän Antti oli syntynyt hieman aikaisemmin kuin se oikea.

Tässä katkelma musitiinpanoistani:

"Alajärveläinen puukkojunkkari Antti Isotalo oli myös saarnamies
Tarinat puukkojunkkareista on totuttu sijoittamaan Etelä-Pohjanmaalla pääasiassa Härmän alueelle ja sen ympäristöön, alueelle missä heidän toimintansakin oli vilkkainta. Mutta ikään kuin malliksi oli myös Alajärvellä tuohon aikaan oma häijynsä. Hän oli nimeltään Antti Isotalo.
Vaikka nimi onkin sama kuin kaimallaan Antilla, on kysymyksessä eri Antti. Hänen tunnetumpi kaimansa oli Heikinpoika ja Alajärven Antti oli Matinpoika.
Antti Matinpoika Isotalo syntyi siis Alajärvellä 5.3.1824 Matti Isotalon toisesta avioliitosta Liisa Matintytär Häggin kanssa. Kumpikin hänen vanhemmistaan meni leskenä naimisiin. Matti oli puolestaan syntyisin Juutlaukkonen, mutta muutti asumaan Isotaloon perheineen ja kuoli jostain syystä Korpilahdella 1831.
Antti varttui kotonaan vuoteen 1841 ja muutti sitten Vimpeliin. Hän meni naimisiin Maria Lakasen kanssa, joka kuitenkin kuoli neljä vuotta avioliiton solmimisen jälkeen 1852. Toinenkin aviopuoliso löytyi Vimpelistä, hänen nimensä oli Susanna Aabrahamintytär Lypsinmaa. Tämä avioliitto kuitenkin päättyi 1861 avioeroon, kun Antti joutui linnaan. Vielä ehti Antti Isotalo mennä kaksi kertaa naimisiin jälkeenpäin.

Suurikokoinen pelkäämätön mies
Mikä oli miehiään Antti Matinpoika Isotalo? Hän oli talollisen poika, suurikokoinen ja pelkäämätön mies, joka ehti olla elämässään monessa ammatissa. Hän oli rakennusmiehenä, tinurina, maalarina, sahurina ja lopuksi vielä saarnamiehenä.
Antti sai tuomion taposta ja joutui Käkisalmen vankilaan 1855 ja pääsi sieltä ehdolliseen vapauteen 1862. Hänen vaimonsa Susanna ei kestänyt vankilatuomiota vaan otti eron 1861. Läheltä piti, ettei Antti joutunut alkuperäisen syytteen eli ryöstömurhan vuoksi Siperiaan, mutta Venäjällä vaihtui 1855 tsaari. Valtaistuimelle nousi Aleksanteri II, joka tavan mukaan armahti mm. Anttia, joka sai vain linnatuomion."

Kaiken varalta sanon, ettei kuulu esivanhempiini. Vaikka mitäpä väliä sillä olisi.