PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Laulujuhlilta - mutta mistä?


kotis
22.09.09, 17:42
Ohessa on kuva Laulujuhlilta jostakin. Kuva on lähetty Tampereen kautta Kuruun. Kaksi sukulaistamme on kuvassa, mutta ei ole tähän mennessä selvinnyt, missä laulujuhlat olisi pidetty. Toisessa kuvassa on kortin takana Tampereen leima. T:la voisi viittaa esim. Toijalaan?. Selviäisikö rakennusten avulla paikkakunta? Mikä on teidän mielestänne vuosi, jolloin kortti on lähetetty?
Ystävällisin terveisin
Eeva K.

kotis
22.09.09, 18:34
Vastaankin itse ensimmäisenä. Verratkaapa "Marttan" 11.4.2008 lähettämään kuvaan "väkijoukko juhlassa 1900-1915" . Saman tyyppisiä hattuja naisten päässä. Olisiko sama tapahtuma? ja paikka siis Tampere?
Lisätietoa odotellen.
Yst. terv. Eeva K.

Essimi
22.09.09, 19:27
Ainakin Hämeenlinnassa näyttää olleen laulujuhlat 1911 (mielestäni postileimassa on päiväys 15. VI. 11 3i = klo 3 ip.). Ne olivat joittenkin tietojen mukaan kyllä kesä-heinäkuun vaihteessa, eli päiväys olisi liian aikanen Hämeenlinnan juhliin nähden. Kortin tekstistä käy ilmi, että kirjoittaja on kotiutunut juhlilta, eikä korttia lähetetty juhlapaikalta, vaan kotoa. Kai valokuvakortin valmistaminenkin on vienyt muutaman päivän - kirjoittaahan lähettäjä ikään kuin olevansa kuvassa mukana. Tämä ajoittaisi laulujuhlat alkukesään 1911. Googlehaku laulujuhlat +1911 antaa joitakin muitakin paikkakuntia, mm. Pietarsaaren, mutta en niihin enempää perehtynyt.

Seppo T.
22.09.09, 19:37
Koska kuvassa on ns. juhannussalko, ehdottaisin jotain paikkaa ruotsinkieliseltä/kaksikieliseltä seudulta. Pietarsaari olisi silloin yksi mahdollisuus. Alkuperäinen kysyjä tuntee varmaan taustansa ja tietää, olisiko tämä mahdollista.

Seppo T.

einontytar
22.09.09, 20:09
Juhannussalko toi minunkin mieleeni ruotsinkielisen seudun. Laulujuhlien historiaa löytyy täältä:
http://www.sulasol.fi/info/historia/laulujuhlat/

Hämeenlinnassa on ollut laulujuhlat 1911.
http://www.hamewiki.fi/wiki/Kuva:Laulujuhlat.jpg.

1921 Työväen laulujuhlat Tampereella.
http://www.finnica.fi/keski-suomi/kuorolaulu/3.htm

KJP65
22.09.09, 23:29
Hei,
Kyseessä voisi olla Hämeen Nuorisoseurain Liiton suuret laulujuhlat 1913 Tähtelän seurojentalolla Vesilahdella:
http://www.narva.sci.fi/ntns/tns_100.html
http://www.narva.sci.fi/seurtalo/nstahist.html
Tähtelä rakennettiin 1906, mutta poltettiin vuoden 1918 koitoksissa. Ylläolevan sivun mukaan siitä ei ole kunnon kuvaa, joten jos kyseessä on Tähtelä, Nuorisoseura Tähti ottaa varmaankin kiitollisuudella kuvasta kopion! Heiltä kannattanee kysyä, josko he voivat tunnistaa joitakin eturivin silmäätekeviä.
Terveisin,
Kimmo

Rajaseutulainen
23.09.09, 17:20
Kortin leima näyttäisi olevan 15.6.14 kello 3 ip, päivä on ollut maanantai. Vuosiluvun ykkösen jälkeinen numero näkyy huonosti, mutta nelosen poikkiviiva näkyy.
Ari K.

KimmoK2
23.09.09, 17:37
Kannatan Rajaseutulaisen ts. Ari T:n aikamääritystä. Kortissahan lukee "T:la maanantaina". Vuonna 1911 kesäkuun 15. päivä oli torstai, mutta vuonna 1914 maanantai, minkä voi helposti katsoa vaikka täältä: http://tinyurl.com/mw249qIdeoita kuvan ottamispaikan suhteen en osaa valitettavasti antaa. Ehkä "T...la" paikkakuntien kuten Toijalan, Tammela ym. tarkastelu auttaa eteenpäin. Taustan rakennus näyttää joka tapauksessa jonkinlaiselta seurain-/maamiesseuran-/nuorisoseuran-/työväentalolta tai koululta. Lukuisat ylioppilaslakit ym. muutenkin hienot rensselit kuitenkin puhuvat mielestäni kuitenkin työväentaloa vastaan.
-kimmo-

Rajaseutulainen
23.09.09, 18:29
Netistä löysin mainintoja vuoden 1914 laulujuhlista. Uudessakaarlepyyssä oli juhlat Topeliuksen puistossa, lisäksi ainakin Kuopiossa ja Marttilassa oli laulujuhlat samana vuonna. Ja näköjään Volter Kilpi on puhunut 1914 Kustavin laulujuhlilla. Olisiko kuva kuitenkaan noin kaukaa Tampereen seudulta?
Ari K. Virtain ja Ruoveden rajoilta.

einontytar
23.09.09, 18:53
Uudessakaarlepyyssä ja Kuopiossa on pidetty laulujuhlat 1914, samoin Marttilan laulujuhlat on pidetty 1914.

KimmoK2
23.09.09, 19:44
Hyviä huomioita. Itseäni on jäänyt askarruttamaan yksi asia paikkakunnan ja postileiman suhteen: vuonna 1914 valokuvaus oli aikalailla erilaista kuin nykyään eikä varsinaisia pikalaboratorioita ollut. Kuvan ottamisen ja vedoksen saamisen väliin on todennäköisesti mennyt siksi useitakin päiviä. En pitäisi mahdottamana siksi sitäkään, että kuva on otettu juhlilla jossakin ja postitettu vasta myöhemmin Tampereelta. Intuitiivisesti etsisin kuvauspaikkaa muuten ensisijaisesti niistä paikoista, joista oli ratayhteys Tampereelle jo ennen itsenäisyyttä.
-kimmo-

Rajaseutulainen
23.09.09, 20:34
Tuon ajan pikavalokuvaajat markkinoilla yms. käyttivät menetelmänään ainakin ferrotypiaa, jolloin valmiin kuvan sai muutamassa minuutissa. Lunttasin Suomen Valokuvataiteen Museon sivuilta kun muistelin tällaisen pikakuvausmenetelmän olleen olemassa.
Ari K.

kotis
25.09.09, 20:08
Kiitos kaikista vastauksista. Alkuperäinen kuva on muuten uskomattoman tarkka. Olen skannauksestani suurentanut kuvan kahteen A4:n kokoon ja aivan upeat hatut on rouvasväellä ja henkilöitä voisi tunnistaa melkein takarivistäkin.

Taustatietona kerron, että toinen kuvassa oleva sukulaisnainen on kuollut toukokuussa 1918 ja toinen on ollut ainakin vuonna 1911 kirjanpitokurssilla Toijalassa ja ehkä vuonna 1920 (tai 1922) muuttanut Kurusta Toijalaan.

Alla on kuvakortin tausta (linkkinä) vielä kokonaan, mutta mielestäni ei siitä irtoa enempää tietoa.

http://picasaweb.google.fi/Ekotis/Kortti?authkey=Gv1sRgCM7EmYOliceUfg (http://picasaweb.google.fi/Ekotis/Kortti?authkey=Gv1sRgCM7EmYOliceUfg)#

Nettiä selaillessani löysin vielä erään laulujuhla kuvan. Tampereen Siiri-kuvatietokannasta haulla "laulujuhlat" löytyy kuva, jossa paikkana Lempäälä (Lempoinen, Mottinen) noin vuodelta 1912. Kuvan numero on : 989:113.
Kuva on alla linkkinä. (Jos linkki ei aukea, kuvan löytää helpolla.) Onko kyseessä vielä uudet laulujuhlat vai voisiko kuva liittyä Vesilahden Hämeen Nuorisoseurain liiton laulujuhliin vuonna 1913?
Se mikä kuitenkin kiinnitti huomiota, että siinä kuvassa on myös pylväitä, joissa on havuköynnöstä.

http://siiri.tampere.fi/VALOKUVA/web/ImageContentServlet?uri=http://museosiiri.tampere.fi:8080/VALOKUVA/content/SIR_EXEC/thumbnails/primary/20080516/12109389696390.jpg

Näitä vuonna 1914 olleita laulujuhlia en ole vielä ehtinyt lähemmin tarkistella. Kortin päivämäärähän sopi hyvin siihen vuoteen. Pari kyselyä on edelleen vireillä, mutta vastauksia ei ole vielä tullut. Luulisin, että sukulaisemme eivät olisi menneet ruotsinkielisille alueille.

Kiitos
T. Eeva K.

yrjopunkari
29.09.09, 08:49
Kuva on Pohjois-Hämeen nuorisoseurain vuoden 1914 laulu- ja soittojuhlilta, jotka pidettiin Toijalan Sampolan takana 1914. Sampola oli vihitty käyttään 1910, ja se on edelleen olemassa ja käytössä. Toijala oli silloin kuten nytkin Akaan kunnan yksi osa. Juhlat olivat todella suuret; mukana oli mm. Kansallisteatterin näyttelijöitä ja eräitä muita taiteilijoita. Väkeä luonnollisesti tuhansittain. Joka tapauksessa kuvan seuratalo on Toijalan Sampola. Sampolan julkisivu on ollut hieman toisen näköinen. Tämä ei ole ainoa kuva juhlilta, vaan kuvia on näkynyt aina silloin tällöin eri julkaisuissa. Näihin juhliin oli myös rakenneltu tuollaisia käytäviä ilmeisesti joistakin oksista. Erikseen rakennettava akustisesti ääntä heijastava laululava kuului myös aikakauden laulujuhlilla asiaan - minkäänlaisia äänentoistojärjestelmiähän ei ollut! Samanlainen mutta ehkä hieman näyttävämpi oli rakennettu Vesilahden Narvan Tähtelässä pidettyihin laulujuhliin 1913.

Lähde: Suvanto Pekka: Akaan historia II, 1954.
Yrjö Punkari, Vesilahti

kotis
29.09.09, 18:02
Hei,
Monet kiitokset Yrjö Punkarille kuvakortin laulujuhlien tarkoista tiedoista. Näin Suku Forum toimii parhaimmillaan!

Olipa hienoa, kun tämä mieltä nakertanut asia selvisi. Jotenkin räknäilimme, että jossakin Tampereen lähiseutuvilla tilaisuus olisi pitänyt ollakin.

Vielä rohkenen kysyä Yrjö Punkarilta, onko hänellä tiedossa, missä muissa julkaisuissa olisi ollut kuvia näistä Toijalassa pidetyistä laulu- ja soittojuhlista?

Ystävällisin terveisin
Eeva K.

yrjopunkari
30.09.09, 00:52
En yhtäkkiä osaa antaa tarkkoja viitteitä, ei löytynyt heti hyllystä (pitäisi jossakin kyllä olla), mutta jos oikein muistan, niin nuorisoseuraliikkeen erilaisissa historiikeissa ja matrikkeleissa on ollut Toijalan laulujuhlien kuvia ja tietojakin tapahtumasta. Hämeen historiakirjassa 4.2 (s. 571, 574) näkyikin olevan samat kuvat kuin Akaan historiassa (osa II), oli lainattu. Olettaisin, että Toijalan virkeä nuorisoseura ja sen vanhojen jäsenten perilliset olisivat tässä suhteessa hyviä osoitteita. Juhlat 1914 olivat niin suuret, että niistä varmaan puhuttiin pitkään.

Oletettavasti paikalla oli valokuvaaja, joka otti kuvia lasilevylle ja kehitti ne ajan tavan mukaan itse heti jossakin pimiössä tai kotonaan - ja myi hetken kuluttua väelle hyvään hintaan. Kyllä bisnes silloin jo osattiin! Prosessi ei kestä kovin kauaa. Sen vuoksi Toijalan kuvia on näkynyt silloin tällöin myös ihmisten valokuva-albumeissa. Aivan vastaavasti kävi Vesilahden Narvan Tähtelän laulujuhlilla 1913; samat kuvat ovat ties kuinka moneen kertaan ihmisten vanhoissa albumeissa. Jos löydän tietoa lisää, voin palata asiaan.

Yrjö Punkari, Vesilahti