PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tilojen kauppakirjajäljennökset


Heljä Habermann
17.09.09, 19:08
Jos tiedän, että savolainen tila (Rantasalmella) on ollut suvun hallussa vuodesta 1880, saanko jäljennökset kauppakirjasta (lainhuutoineen) Mikkelistä? - En tiedä tilan hankinnasta edes sitä, ostettiinko tila ukkini isän (Aleksanterin) ja/vai tämän veljen (Kalle Kustaan) vaiko heidän isänsä Anders Hyvösen nimiin.
Mihin ylipäätään arkistoitiin kauppakirjat kihlakuntien lopettamisen jälkeen?
Ja mistä lähtien on näitä dokumentteja saatavissa? Huonosti liikkumaan pääsevällekin.

Erkki Kiuru
17.09.09, 21:44
Löydät Mikkelin maakunta-arkistosta Rantasalmen tuomiokunnan arkiston ilmoitusasioiden pöytäkirjoista tilaan liittyvät kolme lainhuutoa, joista ensimmäisessä on mukana kauppakirjajäljennös. Ensimmäinen lainhuuto löytyy yleensä muutaman kuukauden kuluttua kauppakirjan tekohetkestä.

Vakka-arkistotietokannasta selviää lisää: http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/HakuTulos.action?hakuTyyppi=perusHaku&hakuVapaaSana=rantasalmi&hakuAlkuVuosi=&hakuLoppuVuosi=&hakuSailArkisto=MMA&hakuAmLuokka=020&search=Tee+haku

Tai jos oheinen linkki on liian pitkä, niin voit tehdä vastaavan haun Vakka-arkistotietokannasta. Käy Mikkelissä arkistossa ja pyydä Cbc:2 Rantasalmen ja Kangaslammin käräjäkunnan ilmoitusasiain pöytäkirjat 1876-1880 ja/tai 1881-1885. Sidottujen pöytäkirjojen alkulehdillä saattaa olla sisällysluettelo, josta löydät helposti etsimäsi asiakirjat. Ja löytyvät ne myös selaamalla pöytäkirjat läpi.

Erkki

Erkki Kiuru
17.09.09, 21:53
Tuli vielä mieleen, että tuolloin maatilojen kauppoja rahoitettiin Hypoteekkiyhdistyksen lainoilla. Siinä yhteydessä tehtiin kaupan kohteesta tarkka selvitys, johon lainapäätös sitten perustui.

Nämä Hypoteekkiyhdistyksen asiakirjat löytyvät myös Mikkelistä Elkan arkistosta: http://www.elka.fi/


Erkki

Heljä Habermann
17.09.09, 22:44
Voi kiitos Erkki ihan todella paljon! En tiennyt sitten yhtikäs mitään Elkan olemassaolosta ennen vinkkiäsi. En tältä istumalta saanut sieltä paljoakaan irti (siis netin kautta), mutta savonkielinen esittely Elkasta oli NIIN ihana (muutin Rantasalmelle esi-isieni asuinseudulle Myrskylästä noin 2,5 vuotta sitten, joten vasta opiskelen oikeata kieltä).
Yritän ensiviikolla saada puhelimitse ylipuhuttua Mikkelin immeiset, jotta hyö etsisivät sieltä tuomiokunnan papereista tarvitsemani, kun tämä oma liikkumiseni on hieman kyseenalaista silloin sun tällöin.
P.S.: onko Lahdessa paljonkin Kiuruja?

Erkki Kiuru
17.09.09, 23:06
Eniron haku kertoo että hakusanalla "Kiuru" Lahdesta löytyy 76 puhelinliittymää! Noh, leikkiä. Ja muuttolintu-kiurut ovat tainneet jo siirtyä pois Suomesta...

Siirtokarjalaisten sijoittuminen jatkosodan jälkeen löytyy mm. oheisesta kartasta: http://www.luovutettukarjala.fi/kartat/sijoituskartta.htm

Lahden seudulle tuli tuon kartan mukaan Kiurut Käkisalmesta. Tosin tuolla ei kovin paljoa Kiuruja ollut, mutta Vuoksenrannan Kiurut ohjattiin Päijät-Hämeeseen ja meitähän sitten täältä löytyy...

Täytyy toki muistaa että siirtokarjalaiset saivat vapaasti valita uuden asuinpaikkansa, mutta ymmärtääkseni suurin osa sijoittui ohjeiden mukaan. Avioliitot ainakin veivät ihmisiä muualle Suomeen, ehkä siirtyminen maataloudesta teollisuustöihin jne.

Mutta tämä ei liity enää otsikkoon, paitsi että siirtokarjalaisten korvausasiakirjat löytyvät nykyään Kansallisarkistosta. Ja muut Karjalaan liittyvät arkistot Mikkelin maakunta-arkistosta.

Erkki

kkylakos
18.09.09, 06:50
Hei,

jos kauppapäivämäärä on epäselvä, niin joku henkikirjoista 1900/1905/1910 sisälsi viimeisen kauppapäivämäärän.

Ainakin Turun maakunta-arkiston henkilökunnalla on kortisto lainhuudoista paikkakunnan ja tilan nimen mukaan. Myös Pohjanmaalta sain hyvää palvelua, mutta en enää muista millä lähtötiedoilla lähetin kyselyni.

Heljä Habermann
18.09.09, 12:21
Kiitti Kaisa! Alanpa kyhätä kyselya kasaa.