PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nahkureita(ko?) - onko Tampereelta?


kotis
17.09.09, 17:47
Tunnistaakohan kukaan oheista kuvaa? Minulle on kerrottu, että miehet olisivat nahkureita. Kuva voisi olla Tampreelta (ehkä), koska kotikuntani on Kuru. Tiedän, että Tampereella on ollut joskus nahkurintehdas. En ole sieltä suunnalta vielä saanut palautetta. Yritän siis selvittää, keitä miehet olisivat (ja sen myötä voisi selvitä, miksi kuva on kokoelmissamme)
Ystävällisin terveisin Eeva K.

Raimo Laakso
18.09.09, 11:30
Ainakin kolmella miehellä näyttäisi olevan nahkaesiliina eli förkkeli, kuten isäni, joka oli ammatiltaan nahkuri, sitä kutsui. Nahkaesiliinaa saattoivat käyttää myös suutarit. Nahkurit käyttivät tätä förkkeliä lähinnä vuotia kaavatessaan eli leikatessaan kaavausveitsellä vuotaan sitä nyljettäessä jäänyttä lihaa ja rasvaa ennen varsinaista parkitsemista. Työalustana toimi isäukon pummiksi kutsuma noin 1,3 metriä pitkä kaareva peltillää päällystetty puolitoista tuumaa paksu vinosti pystyyn tuettu puinen alusta. Paikasta en valitettavasti osaa sanoa mitään.

Raimo Laakso

Anitta I-E
18.09.09, 17:17
Saattaisiko kuva liittyä Aaltosen kenkätehtaisiin. Aaltosellahan oli useita kenkätehtaita Tampereella ja ympäristössä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Emil_Aaltonen

kotis
20.10.09, 17:20
Hei,
Palaan vielä nahkureiden kuvaani. Olen yrittänyt selvittää kuvan alkuperää sekä Tampereelta, että Kurustakin. Kuvaa ei kuitenkaan ole tähän mennessä tunnistettu.

Kuvan takapuolella on (ilmeisesti)valokuvaamon merkintöjä. Selvästi näkee sanan "Pori", mutta mitä muuta sen yläpuolella lukee? Tähän pyytäisin ystävällisesti apua. Kadun osoitehan siinä ilmeisesti on, eli jos lukijoissa olisi Porista kotoisin olevia, voisi selvitä mikä katu olisi kyseessä?

Jos tässä mukana olevat kuvat eivät ole tarpeeksi suuria, kuvat löytyvät myös oheisen linkin takaa (jossa löytyy + merkistä suurennuslasi)
http://picasaweb.google.fi/Ekotis/Nahkureista?authkey=Gv1sRgCL6jo7jAwYfjKA#

Ystävällisin terveisin
Eeva K.

KimmoV
21.10.09, 22:11
Terve !
Jos kuvaaja ollut Porista, voisi olla Ulvilan Friitalan nahkatehtaalta

t. KimmoV

KimmoV
21.10.09, 22:32
Moi !
löysin Kansalliskisrjaston pienpanatteista
http://digi.lib.helsinki.fi/pienpainate/secure/browse.html?action=alphabet

[F] Friitalan nahkatehtaan historiikin vuodelta 1922

Sivun 23 kuvassa (miehiä konttorissa) seinällä on vanha valokuva, jonka oikeanpuoleinen talo muistuttaa kovasti kuvasi taloa: vasemmassa kulmassa 'sisäänveto' tai terassa ja sen oikealla puolella ikkuna.

Aikaisemmilla sivulla kirjoitettua historiaa mm. rakennuksista.

Löytyy myös kirja Friitalan nahkatehtaan historiasta (Google).

t. KimmoV

kotis
25.10.09, 08:50
Hei,
Kiitos taas hyvästä ehdotuksesta. Katselin (itse ekaa kertaa) näitä pienpainanteita. Aika hieno historiikki sieltä löytyi Friitalan nahkatehtaasta.

Mielestäni kuvia ja tekstiä yhdistelemällä päättelisin, että kuvani talo ei kuitenkaan olisi se, mitä ehdotit. Sehän ei kuitenkaan meinaa, etteikö siellä tätäkin taloa olisi voinut olla.

Täytyypä tutustua näihin pienpainanteisiin joskun ajan kanssa, niin tulisi mielikuva, mitä kaikkea sieltä voisikaan löytää.

Osaisikohan viisaat lukijat veikata vaatteiden, lukkojen, saappaiden, hattujen tai muun perusteella kuvan ottoaikaa tarkemmin?

Terveisin Eeva K.

Erkki Arontaus
25.10.09, 20:23
Voisiko olla mahdollista että edessä kolmas vasemmalta oleva nahkuri olisi sama mies kuin esitteen sivulla 22 keskellä. Kasvojen muoto hiukan näyttäisi samalta. Mutta mikäpä on varmaa.:confused:

kotis
03.11.09, 19:43
Hei,
Tulipa mieleeni kysyä kuvasta Satakunnan museosta ja ystävällisen kuva-arkistonhoitajan vastauksen perusteella todennäköisesti kuvan on ottanut valokuvaaja K.E. Klint. Hän asui Porissa Elisabetinkatu (myöh. Liisankatu) 27:ssä vv. 1906-1915. ja leimassa oleva osoite saattaisi siis olla Elisabetinkatu. Leima koristeineen on samanlainen, jota Klint käytti. (Myöhemmin hän asui osoitteessa Järnefeltinkatu 2, vv.1918-32).

Netistä selvisi, että hänen ottamistaan kuvista on tehty kirjakin: Poria ja Satakuntaa, v 2008.

Heidän arkistossaan ei kuitenkaan ole vastaavaa kuvaa. Klint kulki Satakunnassa kuvaamassa eri paikkakunnilla, joten todennäköisesti kuva on siis Satakunnasta ja siis vv.1906-15 välillä kuvattu.

Tarkistin myös Tampereelta Emil Aaltosen museosta asiaa ja heidän käsityksen mukaan kuva ei liity Aaltosen kenkätehtaaseen, Hattulan Jalintehtaaseen eikä Viialan Nahkatehtaaseenkaan. Sieltä kerrottiin, että Porin suunnalla on Friitalan nahkatehtaan lisäksi myös Suomisen nahkatehdas (josta en ole ottanut vielä selvää)

Olen tehnyt myös Friitalan nahkatehtaan museoon kyselyn ja odottelen vastausta.

Muita mahdollisuuksia?
Ainakin Kokemäki Seuralla on netin mukaan laajavalokuva kokoelma, josta ainakin listojen mukaan on useitakin nahkureihin liittyviä kuvia. Tietääkö joku näistä kuvista?

Löytyisikö lukijoilta vielä muita vinkkejä? Pori ja Satakunta on meikäläiselle outoa aluetta.

Periksi en anna vielä. Kiitos vaan vinkeistä tähän mennessä. Sinnikkäästi yritän selvittää kuvan arvoitusta.

terveisin Eeva K.

L Viitala
22.01.14, 19:56
Hei!
Kyseessä voi olla myös ihan itsenäinen satakuntalainen nahkurimestari ja tämän työväkeä. Talo takana voi olla hänen myymälänsä. Oma isoäidin isoisäni oli nahkurimestari Ähtärissä, ja hänellä oli töissä 10 kisälliä ym. Hän itse oli aikanaan Turussa tai Porissa nahkurikisällinä opissa. Kyse voi olla siis jostain sellaisesta, ei välttämättä liity mihinkään isompaan yhtiöön.

Essimi
22.01.14, 21:22
Tampereen museoiden siiri-tietokannasta (siiri.tampere.fi/) löytyy aihesanalla nahkuri useita kuvia niin kurulaisista kuin tamperelaisistakin nahkureista, mm. Epilän nahkatehtaalta, Tampereen nahkatehtaalta jne. Työkuvat pääosin Kurusta.

L Viitala
23.04.14, 13:42
Katselin vielä satakuntalaisia nahkurimestareita ym.
Porista näyttää löytyvän nämäkin nahkatehtaat:
J. G. Grönroosin nahkatehdas (1872 - 1895)
Björneborgs Skofabrik eli Stenvallin nahkatehdas (K. F. Stenvall) (1895 - 1924?)
Karl M. Rantosen nahkatehdas (1898 - 1924?)

Lähikaupungissa Raumalla on ollut Rauman nahkatehdas, jonka on perustanut Karl Sjöblom. Ensin se oli nimellä K. Fr. Sjöblomin Nahka- ja remmitehdas (K.Fr.Sjöbloms Läder- och Remfabrik) vuoteen 1912. Yritys muutettiin v.1902 osakeyhtiöksi nimellä Sjöblomin Nahkateollisuus Oy (Sjöbloms Läderindustri Ab). Sjöblomin kuoltua nimi muutettiin Rauman Nahkatehdas Oy:ksi.

Korjaanpa vielä aikaisemmassa viestissäni olleen virheen: isoäitini isoisä oli nahkurimestarina Orivedellä, ei Ähtärissä.
t Leena