PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Uudet nettisivut 1v - ONNEA!


Helena V.
08.09.09, 17:18
Hei,

Kun nyt seuran uusien nettisivujen eka synttäripäivä näyttää lähestyvän (26.9.2009), voisi olla pieni tilannekatsaus paikallaan - luonnollisesti positiivishenkisenä ja tulevaisuuteen painottuvana, hoppas jag. Tarkastelen kehitystä puhtaasti henkilökohtaisesti saamapuolelta, sillä en ole mitenkään konkreettisesti ollut tekemisissä sivujen toteutuksen kanssa - tämä on ainoastaan yksittäisen seuran jäsenen mielipide.

Ihan alkuun harjoittelen onnentoivotuspuhetta:

Alku aina hankalaa, vaan onneksi oppia ikä kaikki! (- Sopii aina…)
Odotukset ja toiveet olivat alkutaipaleella korkealla. (- Niinhän ne aina on.)
Paljon on tehty pyyteetöntä vapaaehtoistyötä ja paljon on siitä mieltä oltu. Siinäpä pulma: vähän tekijöitä ja paljon monen sortin käyttäjiä. (- Harvoin siis kunniankukko laulaa.)

Sydämelliset kiitokset näille väsymättömille puurtajille ja onnea ja jaksamista tuleviin koitoksiin! (- Toivottavasti ovat tarpeeksi altruitistisia jatkaakseen, mutta sopivasti egoistisia, että saavat edelleenkin jotain aikaiseksi.)
- - - - -

Se ”juhlapuheista”. Näin rivijäsenen kannalta tarkastellen, seuran nettisivut ovat Genoksen ja Sukutiedon ja kirjaston ohella näkyvin ja käytetyin palvelu, jonka seuran jäsenyys ympäri Suomea ja maailmaakin asuville jäsenilleen tarjoaa, ja miksei muillekin - vai onko enää? Kieltämättä mieleen hiipii hienoinen pettymys verrattuna aikaan ennen synttärisankaria.
Lääke: Olisi ymmärrettävästi venyvänä uusien sivujen valmistumisaikana helposti poissuljettavissa linkillä vanhan sivuston hakemistoon, joka säilytettäisiin kunnes kaikki sieltä siirrettävä aineisto olisi uudelleen sijoiteltu, mikä kenellekin avautuvaksi.

Tämä ei ole moite, sellaiseen minulla ei ole rahkeita, mutta valitettavasti seuran sivut ovat nykyisellään aika torsot. Keskeneräisenkin saa näyttämään valmiilta, kun sen sopivasti annostelee. Mikä sitten on tilanne nyt ja mitä ainakin voisi tehdä? Joitain omakohtaisia huomioita:

1. Etu- ja muilla sivuilla on paljon linkkejä, jotka eivät johda mihinkään. Harvan ajantappoharrastuksena ainakaan pitkän päälle on nettisivujen olemattomien linkkien bongaus. Voisi vaikka kysyä, kuinka moni seuran jäsenyyttä edellisen vuoden ajan harkinnut on tämän takia jättänyt liittymättä (katsoi tilannetta 10/2008, sitten 02/2009, 04/2009... ja mietti, että onneksi niillä Hiski pelaa ja Sukufoorumi skulaa)?
Lääke: otsakkeita vasta ja ainoastaan valmiille alasivustoille.

Tässä yhteydessä on paikallaan kehua Sukufoorumia, joka on ilmiselvästi ollut jättimenestys ennätysajassa (mm. SSHY:n ja arkistolaitoksenkin asioita pohditaan Sukufoorumilla - Sukufoorumi on totisesti ennakko-odotusten mukaisesti koonnut sukututkija-yhteisön)! Jättimenestys on ollut ja on myös iki-ihana Hiski. Vaan ovatko siepanneet SSS:n ”paalupaikat”?

2. Kehotetaan jäseniä kirjautumaan sisään ja kun kirjautuu, mistään ei käy ilmi, miksi niin piti/kannatti tehdä, vaan kaikki näyttää kovin samalta kuin pääsivulla.
Lääke: siinä kohdin kannattaisi tulla esiin VAIN ne jäsenedut ja ennen kuin niitä on, ei kannattaisi kohkata avaruusilman pitimiksi.

3. Nettietusivulta pitäisi olla mahdollisimman vaivatonta ja ”perusnettiloogista” siirtyillä kurkkimaan sitä sun tätä hakemassa olevaansa tietoa - eikä haittaa, vaikka se yllyttäisi spontaanisti linkkaamaan aivan ennalta arvaamattomiinkin lupaavilta kuulostaviin suuntiin - kunhan siellä sitten on, mitä annetaan ymmärtää. Peruutus itse asiaan ja yksittäisen otsakkeen alla olevien vaihtoehtoisten sanomien selailu pitäisi onnistua sutjakkaasti ruudun vieritystä välttäen.

Ja ennen kaikkea etusivulta pitäisi kenen tahansa välittömästi käsittää, mistä on kysymys! Ainakin jos seuralle halutaan lisää maksavia jäseniä, joiden myötä toimintaa jatkossakin on mahdollista kehittää edelleen.

Kun nyt kuvittelen meneväni sivulle ensimmäistä kertaa, niin minulla näkyy jonkun miehen kuva ja erottuvalla värillä ”pikku uutisia” - klikkaus ei johda mihinkään. No, vasemmalla olevassa palkissa (mistä nettisivuilla yleensä alkaa tapahtua): ”kirjautumisohje, muutoksia sivustolla ja sivukartta”- not for me, obviously. Oikealta luulisi sitten saavansa paremman kuvan tästä ”salaseurasta”: ”etsi” (tämä hyvä, jos vain tietäisi mitä kannattaisi etsiä) ja ”Genline.se” (ruotsia taitava alkaa tämän linkin etusivusta jo aavistaa, mistä SSS:n sivuissa voi olla kyse - ilmankos, kun ovat kaupalliset nettisivut; pieneen tilaan on saatu havaninnollisesti mahtumaan paljon asiaa, jonka kuka tahansa hahmottaa ensisilmäyksellä).
Lääke: Yleisimmillä selaimilla ja näytöillä näkyville etusivuille perusasiat sivusta ja linkit ees-taas yksinkertaisesti ja samalla terminologialla toimiviksi.

4. Tiedän, että palautetta seuran sivuista voi antaa etusivun alanurkasta (kun jaksaa tarpeeksi rullata näyttöä alaspäin, mutta tälläkään kertaa en jaksanut rullata). Esimerkkinä muista palauteasioista etusivun yläpalkin kirjasto-osion lopulla(!) olevan linkin tiedoissa neuvotaan näin:

”Kaikissa Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon liittyvissä asioissa käytä etusivun Yhteystiedot-valikosta löytyvää kirjaston yhteydenottolomaketta.”

- Siis missä? Onko etusivu yhtä kuin ”aloitus” (Toistolääke: sivujen sisäinen yhteneväinen terminologia.). No, kun se löytyy niin jälleen rullaillaan sivua… haa, kirjasto. Sieltä löytyy (lain edellyttämät) yrityspalvelunumerohinnoittelut, muttei puhelinnumeroa, mikä maksaa?! Rullataan lisää… onhan täällä nettilinkkejäkin, kirjastonkin.
Lääke: Seuran toiminnasta mitään tietämättömänä sanoisin, että yksi ainoa palauteosoite kaikissa asioissa, mutta arvaan sen olevan liki mahdotonta henkilöstön vähyydestä johtuen. Seuraava vaihtoehto: palauteosio avoimeksi (vaikka vain jäsenistölle - mahtaisi seuran sivuston kävijämäärät, joita ei kävijöille näy - nousta.) periaatteella vastaa, ken ehtii. Sitä seuraava vaihtoehto: keksikää muut.

- - - -
No, onpa varsinaisen positiivinen synttärionnittelu, ajattelee yksi jos toinen!?

Puolustelen mielipiteitäni jo ennakkoon(, mitä ei tietenkään pitäisi tehdä). Tämä luvattoman pitkä kirjoitus pilkotaan epäilemättä lukemattomiin pikkusiteerauksiin, joista kukakin on ottanut oman herneen nenäänsä ja sehän on tämän onnittelu-provokaation tarkoitus- herättää keskustelua! On vaan niin sydäntäsärkevää seurata mahtavan harrastuksen (ja miksei joillain ammatinkin) keskusjärjestön hiipuvuutta ajan meiningeistä. Juu, sekin oli provosoiva ilmaus. Todennäköisesti sukututkimus elää vihdoinkin kultakauttaan juuri nyt ja siksi mielestäni olisikin mitä otollisin aika levittää edelleen tätä mitä nautinnollisinta mutta terveellistä riippuvuutta - syntisen tavoitteenhakuisesti ja järjestelmällisesti!

t. Helena V.

Erkki Järvinen
08.09.09, 17:34
Ei löytynyt herneitä nenään, eikä muuallekaan. Kirjoitus edellä oli hyvä joten Kiitokset siitä.

Helena V.
08.09.09, 17:49
Kiitos Erkki avarakatseisuudestasi!

Ajatuksena alunperin oli kirjoittaa seuran blogiin jotain tähän viilaavaa, mutta kuten Matti Lehtiö edellisessä blogitekstissään jotensakin tähän tyyliin mainitsi, että saas näkee, lukeeko näitä kukaan, joten kirjoitin Sukufoorumille, jossa lukijakunta vaikuttaisi olevan jokseenkin päivän päälle valistunutta.

t. Helena V..

Ulla Juva
10.09.09, 10:24
Asiaa Helena kirjoitti.

Oli löytänyt monia kohtia, johon ihmiset ovat kiinnittäneet huomiota jo jonkun aikaa.

Lisäisin tuohon Helenan listaan vielä joitakin asioita. Se värimaailma eli sivun värit ovat hankalia sellaisille, joilla on huono näkö. Hekin haluaisivat ammentaa tietoa sivuilta siinä missä muutkin. Se on vain tosi raskasta kun pitää pinnistellä niin kovasti nähdäkseen jotain. Haette ilmeisesti jotenkin vanhahtavaa olemusta, mutta luopuisin siitä, jotta sivut tulisivat helposti luettaviksi. Joo, nyt sanotte, että näyttöjä pitää säätää. Moniko jaksaa säätää ja näytöjä on ominaisuuksiltaa niin monenlaisia.

Käytätte Joomlaa, siihen löytyy oikein hyviä ja ilmaisia sivupohjia vaikka kuinka paljon. Vaatii tietty jonkun verran netin selaamista, jotta löytyy sopiva.

Ilmeisesti testaatte erilaisia vaihtoehtoja sivuille, mutta ei ole kiva kun ne testailut näkyvät yleisölle. Testit on usein keskeneräisiä, nopeasti vaihtuvia...ainakin minulla tuppaa testit olemaan sitä. Olisiko seuranpalvelimella tilaa tehdä harjoitus-asennus, toinen Joomla asennus eri nimellä vaikkapa "testi". Siellä voisitte testailla sivujen toimivuutta ja sitten rakentaa tai siirtää ne varsinaiselle yleisölle näkyvään versioon. Joomla on ilmainen ohjelma, joten kustannuskysymys se ei voi olla jos levytila antaa myöden. Sivupohjia löytyy lukemattomia ilmaisia kuten ohjelman henkeenkin kuuluu.

Voin sen verran sanoa, että ei se Joomla niitä helpoimpia ohjelmia ole käyttää. Olen itse kokeillut ja harmaita hiuksia saanut. Kuinka olisi jos sivuja rakennettaisiinkin ihan perinteisellä ohjelmalla? Niilläkin pystyy rakentaman kaikenlaisia juttuja sivuille...ainakin niitä mitä seuran sivuilla tarvitsee olla. Niistäkin löytyy ilmaisia ja vähemmän ilmaisia. Perussivut syntyvät vaikka Officen Wordillä ja OpenOfficessa on ihan nettisivujen tekoon tarkoittu osa, jossa saa tehtyä aika monenlaista juttua sivulle.

Voin kyllä sanoa, että ei kateeksi teidän hommaa käy.

Jos ja kun saatte sivut toimiviksi, esittäisin toiveen, että sivuilta löytyisi sivukartta "opaste" eli mitä mistäkin saattaisi löytyä.

Mauril
16.09.09, 10:49
Tarttiskos webmasterin jotain tehdä sivujen suhteen, kun en minä ainakaan ole kuullut kenenkään kiittävän nykyisiä sivuja.
Tässä tilanteessa olisi ehkä nopein uudistus vuoden töppäyksen jälkeen palata entiseen.

Erkki Järvinen
16.09.09, 11:06
Tarttiskos webmasterin jotain tehdä sivujen suhteen, kun en minä ainakaan ole kuullut kenenkään kiittävän nykyisiä sivuja.
Tässä tilanteessa olisi ehkä nopein uudistus vuoden töppäyksen jälkeen palata entiseen.

Minulla oli nuo tässä mainitut sivut pitkän aikaa omalla välilehdellään aukeamassa aina kun nettiin menin. Kun sitten lopulta huomasin ettei siellä ole yhtään mitään :confused: niin katsoin paremmaksi ottaa koko sivut välilehdeltä pois. Entiset sivut todella olivatkin selkeät ja toimivat.

se on niin, että monta kertaa vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia.

admin
16.09.09, 11:39
...Tässä yhteydessä on paikallaan kehua Sukufoorumia, joka on ilmiselvästi ollut jättimenestys ennätysajassa (mm. SSHY:n ja arkistolaitoksenkin asioita pohditaan Sukufoorumilla - Sukufoorumi on totisesti ennakko-odotusten mukaisesti koonnut sukututkija-yhteisön)! Jättimenestys on ollut ja on myös iki-ihana Hiski. Vaan ovatko siepanneet SSS:n ”paalupaikat”?...

Saanen kiittää Suku Forumin vapaaehtoisporukan puolesta! Harvoin ollaan luettu näin positiivista palautetta. - Modeporukka tulee tekemään parhaansa jatkossakin.

Kiitos - Tack!

Hasse