PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nuoria naisia kuvassa - mutta ketä ja mitä?


Hannu Numminen
23.08.09, 12:15
Oheisessa isoäitini albumista skannatussa kuvassa on kaksi nuorta naista, ehkä Oulusta tai jostain sen lähistöltä. Isoäitini oli syntynyt Tyrnävällä 1908 ja hänen Similä-sukuaan on Tyrnävän lisäksi mm. Muhoksella. Luulisin kuvan vaatetuksen perusteella olevan 1800- ja 1900-lukujen taitteesta. Isoäidiltäni en enää voi kysyä, hän kun kuoli jo 21 vuotta sitten.

Näiden nuorten naisten puvut ovat mustat ja lähes samanlaiset. Mikään univormu ei siis varsinaisesti ole kyseessä. Kummankin kaulakoru ja -ketju ovat kuitenkin aivan samanlaiset. Tuossa kaulakorussa (erottuu skannatussa kuvassa ehkä hieman epäselvästi) on keskellä sydämen tapainen kuvio ja edestä katsoen vasemmassa reunassa ikään kuin pyöreänmallinen iso E, jonka päällä on "hattu" (kuten suhuässän merkissä) ja sitten oikeassa reunassa samantapainen iso E "väärinpäin". Hieman heikko kuvaus, mutta ehkä kuitenkin parempi kuin ei mitään. :oo:

Seisovan naisen oikean käden nimettömässä näkyy olevan yksinkertainen sileä sormus.

Olisi tietysti hienoa, jos joku jopa tunnistaisi nämä naiset, mutta saisinpa edes tietää, ovatko he esimerkiksi jonkin järjestön jäseniä, jotakin tiettyä ammattikuntaa tai vaikkapa jonkin tietyn alan opiskelijoita. Siis tyyliin pelastusarmeijan jäseniä tai sairaanhoidon oppilaita (kumpaakaan näistä tuskin ovat).

Kuva ei välttämättä ole otettu valokuvaamossa, sillä taustalla näyttää olevan vain iso valkoinen "lakana".

Näitä kyselee

Hannu

skoykka
23.08.09, 13:40
En tunnista naisia, eikä sukuni ole Tyrnävältä, mutta isoisäni oli siellä opettajana 1904-1909 ja hänen hyvä ystävänsä kanttori Mattila harrasti valokuvausta. Ja kai niitä muitakin harrastajakuvaajia on ollut paikkakunnalla.

Nina
23.08.09, 16:19
Mahtaisikohan tuon ketjun perässä olla kello piilotettuna taskuun?

Riitta Valanto-Iho
24.08.09, 16:59
Minusta näyttää siltä, että neidot ovat vain panneet parhaimmat mekkonsa päälle valokuvaan. Musta väri oli juhlava ja käytännöllinenkin kaikkiin tilaisuuksiin.Rippipuvut ja morsiuspuvutkin olivat pitkään mustia.Ketjujen päässä on varmaan pieni taskukello. Omilla isotädeilläni oli sellaiset, ne olivat suosittuja erityisesti kihlalahjoina.