PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Monoset, Liperi/Polvijärvi ja Ilomantsi


Raija M
13.08.09, 08:45
Olisiko joku löytänyt yhteyttä näiden kahden sukuhaaran välille?

imononen
16.08.09, 10:06
Leppälahden Monosista olemme vaihtaneet tietoja aikaisemmin. Ilomantsin Monosista perimätieto kertoo seuraavaa:

"Pogostan vanhimpia asukkaita olivat Monoset ja Ikoset. Mononen tuli papin renkinä Leppävirroilta. Kun piika oli saada papille pojan, naitettiin piika rengille, josta tehtiin lukkari. Tästä pojasta on lähtöisin Pogostan Monosien alkujuuri. Vanhoillaan muutti lukkari Mononen Enon Revonkylään ja siunattiin lukuisilla lapsilla ja lastenlapsilla, joista Ilomantsin muut Monoset juontavat sukunsa. Monosia asuu uudispaikalla Lamminvaarassa sekä entisillä elosijoilla Koverossa, Herajärvellä, Nikuvaaralla, Jormonvaaaralla ja Timonvaaralla."
(Kotiseudun tarinoita, toim. Lauri Simonsuuri, 1. painos v. 1951, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2006)

Tuo Leppävirta voisi johtaa Kuopion pitäjään, jossa Heikki Mononen (Muona) ja Kirsti Laurintytär (Henric,Hendric,Hindrich Hindrichsson Måna ja Kirstin Larsdr.) löytyvät sopivasti Ilomantsin lukkarin Heikki Monosen arvioidun syntymän aikaan. Mutta tämä on vain arvaus. En ole tutkinut tarkemmin.

T: Ilkka Mononen