Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kh Adolf F Stenfeldt-Liperi
K.Salminen
07.08.09, 12:10
Löytyisikö jollain tietoa siitä, miksi sotakomissarius Anders H Wikmanin (1750-1817) appiukko yo. kh Adolf F Tomasinp Stenfeldt s 1745 erotettiin Liperin kirkkkoherran tehvävistä v 1782, ja oli sitten lusimassa Kuopiossa, mistä pakeni Venäjälle, jossa kuoli 1784.
Mikä oli syy erottamiseen ja kakun määräämiseen?
T. Kari Salminen
Akiander antaa tällaisen version:
"Stenfeld var en häftig, öfvermodig och trätlysten människa och kappellanen H. Alopaeus en styfsint man. Stenfeldts lynne var i samma mån häftigare ju mer han öfverlastade sig med starka drycker. Med anledning af den oenighet och bitterhet, som mellan kyrkoh. Stenfeldt och vice past. H. Alopaeus och dennes son adjunkten Henr. Alopaeus uppkommit och till mycken förargelse för församlingen och ståndet till vanära sig genom ryktet utbredt, förordnade domkapitlet domprosten Krogius att anställa visitation och närmare undersökning om förhållandet i församlingen, hvilket verkställdes den 1 och följande dagar i mars 1781. För slagsmål och fylleri blef Stenfeldt af Wasa hofrätt den 13 nov. 1782 dömd förlustig sitt prestembete, hvilken dom af konungen stadfästes 6 juni 1783. Då han flydde från Kuopio fängelse 1783 sommaren. Han dog 1784."
Eli viinaa ja tappelusta oli miehen tilillä. Asiaa on väistämättä käsitelty myös Porvoon tuomiokapitulissa, jonka pöytäkirjat on tuolta ajalta KA:ssa luettavissa. Sieltä varmaan löytyy tarpeellista lisätietoa ja ehkä jopa kiintoisaa liiteaineistoa...
t. Jens
muuta lähdettä ei ole käyttänyt myöskään Suur-Liperin historian kirjoittaja Maija-Liisa Tuomi, joka tyytyy (s. 502) siteeraamaan Akianderia sanoen, että "hänen ja kappalainen Henrik Alopaeuksen ja tämän samannimisen pojan väliset riitaisuudet johtivat lopulta kirkkoherran erottamiseen vuonna 1783".
mutta joo, ei ihan vastannut kysymykseen, mutta olen melko varma, että avain riitaisuuksien yksityiskohtiin on Porvoon tuomiokapitulin arkiston pöytäkirjoissa ja kirjediaareissa, joiden kummankin sarjat ovat säilyneet 1720-luvulta pitäen.
Jens
K.Salminen
07.08.09, 13:00
Kiitos Jens näistä tiedoista, ne riittävät minulle.
T. Kari
Stenfeld on pitänyt kirkonkirjoja ala-arvoisesti, pitäjäkokousten pöytäkirjat kirjoitettu hutiloiden. Pikavihainen, hakannut vastustajiaan verille ja mustelmille. Ellei ollut kättä pidempää niin tarttui tukkaan, kaatoi maahan ja potki. Törkeä ja raakapuheinen, juopotteli, kiroili. " Aamurukouksen asemasta kirkkoherra alkaa päivän noituen, jatkaa sitä ryypiskellen ja lopettaa sen samoilla harjoituksilla ". Epäsiveellinen.
Uranhuippu Liperissä, kun piteli miestä niin armottomasti, että tämä kuoli muutaman päivän päästä. Maakirurgi Geissenin taivutteli antamaan todistuksen, että mies kuoli luonnollisesti. Geissen tuli omantunnonvaivoihin ja otti itsensä ja 2 lasta hengiltään. Lisäksi riita Henrik Alopaeuksen ja pojan kanssa. Kihlakunnanoikeus oli tutkinut S:n ja A:n asiaa vuosia ja päätti panna S:n viralta.
Lähde: Ilmari Manninen Liperin seurakunnan historia ruotsin vallan aikana
sivut 119-124 lähteineen
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.