PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hiski vai Katiha?


lankinen
29.07.09, 09:57
Kun tutkitte sukuanne "netin kautta" kumpaa tiedostoa käytätte, Hiskiä vai Katihaa? Haluaisin vinkkejä kumpi on ehkä parempi.

Make
29.07.09, 10:32
Vaikea sanoa kumpi on parempi. Kannattaa vaan pitää koko ajan mielessä, että kumpainenkin on ns. toisenkädentietoa. Vain alkuperäislähde on hyvä. Netin kautta tutkiessa paras on SSHY:n digiarkisto ja kannattaa vielä hankkia jäsenyys pienellä vuosimaksulla, niin saa enemmän käyttöön asiakirjoja. http://www.digiarkisto.org/sshy/index.htm
(http://www.digiarkisto.org/sshy/index.htm)

Hannu Hellsten
29.07.09, 15:11
Mielestäni noissa ei ole eroja. Jos jotain ei löydy Hiskistä, sitä tuskin löytyy Katihastakaan. Ja jos Hiskissä on joku kummajainen, on sama kummajainen myös Katihassa.
SSHYn jäsenyyttä ei voi liikaa kehua.

Raija Levo
29.07.09, 15:56
Molempia tulee käytettyä, molemmissa puolensa. Katihassa on kyllä enempi tietoa, rippikirjoja, sekä kuolleet 1940-luvulle saakka, joten sitä ehkä useammin tulee käytettyä.
Digiarkistosta helppo tarkistaa, paitsi 1900-luvun tiedot on vaan Mikkelistä käytävä katsomassa.

Terv. Raija L.

Make
29.07.09, 16:06
Niin. HisKi ja Katiha ovat molemmat hyviä APUVÄLINEITÄ hakuominaisuuksien vuoksi, mutta kuten alkuperäinen kysyjäkin on todennut, ristiriitoja on - keskenään noissa jo, puhumattakaan todenperäisistä alkuperäislähteistä. Eipä silti kyllä niissä alkuperäislähteissäkin on ristiriitoja esimerkiksi peräkkäisissä rippikirjajaksoissa voi olla eroja syntymäajoissa. Harvoin sentään nimissä ellei ota huomioon kirjoitusasujen eroja.

Tieto HisKistä tai Katihasta ja tsekkaus digiarkistosta ja jos on liian nuorista kyse niin asia tarkistuslistalle ja kun lista on riittävän pitkä niin reissu Mikkeliin. Eihän nämä koskaan valmiiksi tule, niin puute- ja tarkistuslistaa on aina olemassa.

Tuula60+
29.07.09, 16:16
Käytän molempia, Katihaa enemmän, kun siellä on myös noita lasten- ja rippikirjoja mutta lapset otan usein hiskistä ja sitten sirryn katihaan lasten- ja rippikirjojen pariin. Tosin pidän mielessäni, että ne eivät ole yksyhteen alkup. kanssa. Sshy on paras (olen jäsen) ja siellähän on jo luovutetun alueen kirkonkirjoja, mutta tutkimaani Jaakkimaa ja Sortavalaa vielä vähän.

Terveisin
Tuula Tolkki

Olarra
29.07.09, 18:53
Sshy on paras (olen jäsen)

Paras mihin? Nämähän ovat kaksi aivan eri asiaa, toinen on sähköinen hakutoiminto ja toinen valikoima alkuperäislähteiden kopioita. Hiskin/Katihan ja Sshy:n vertailu on turhaa, kyse on vähän sama kuin vertailisi venettä ja autoa. Molemmat ovat hyviä liikkumiseen, mutta hieman eri tilanteissa ja eri tavalla. Jos esim. haluan selvittää kaikki eri seurakunnissa kuolleet tietyn sukunimiset henkilöt, niin kyllä se voi olla Sshy:ssä aika aikaa vievää. Valitettavasti ei Hiski tai Sshy:kään ole vielä valmiita, jäsenyys on erinomainen tapa edistää niiden valmistumista.
t. Olavi A.

Tuula60+
30.07.09, 09:43
No, ajattelin ehkä liian kapea-alaisesti yhden perheen tutkimista, joka mielestäni ei onnistune pelkästään hiskin avulla, katihassa jo paremmin.
Tietysti hiskin/katihan avulla onnistuu tietyn nimiset synt. vih. kuol. otanta paremmin, käytän sitä myös.
Terv. Tuula T.

tkukkonen
30.07.09, 22:45
Kun haluan tietyn perheen lapsista luettelon, ja kun sukunimi voi olla ehkä virheellisesti kirjoitettu tai jos on syytä epäillä sen vaihtelevan, kirjoitan isän etunimen sekä patronyymin ja äidin etunimen ja patronyymin HisKiin. En useinkaan kirjoita paikkaa enkä lasten etunimiä. Tätä hakua ei voi tehdä KaTiHassa.

Tulokset ovat tässä KaTiHaa nopeammin ja monipuolisemmin käytössä. Eräät muutkin haut sujuvat HisKissä kätevämmin, nyt ei vain tule kaikki kerralla mieleen.