PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Moderpas??


lankinen
27.07.09, 18:28
Mitä tarkoittaa kyseinen sana (moderpas), kuolinsyynä kirkonkirjoissa.

Gunnel
27.07.09, 18:55
moderpas = moderpassion = hysteria, kohtutauti


Gunnel M

lankinen
27.07.09, 19:03
Kiitos nopeasta vastauksesta. Mielenkiintoista että suomennukset tarkoittavat niin erilaista "kahta asiaa".

Harri Lintula
27.07.09, 20:10
Aika sama asia kuitenkin historiallisesti:

lat. hysteralgia = kohtukipu
lat. hysteria = heikkohermoisuus, hysteria.

Katso esim:
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/antpsyki.htm

Hysteria oli naisten sairaus, jonka uskottiin johtuvan kohdun epänormaalista liikkumisesta vatsaontelossa, nimenomaan ylöspäin. Oireiden alkaessa potilasta vaivasi huolimattomuus käytännön töissä, voipumus (tainnostila), huimaus, voimattomuus, heikkous polvissa, velttous raajoissa sekä kivut ja painon tunne päässä. Toisinaan potilaalla oli rintakipuja ja hän kaatui kumoon. Pulssi oli voimakkuudeltaan vaihteleva, epäsäännöllinen ja toisinaan tuntumaton. Potilas sai vaikeita tukehtumiskohtauksia, menetti äänensä ja oli tunnoton. Hengitys oli heikkoa, lähes huomaamatonta ja kuolema tapahtui äkkiä ja armottomasti. Ulkonaisesti potilaat eivät kuitenkaan vaikuttaneet kuolleilta, sillä ihonväri oli kuin elävällä, ja kasvojen väri oli pikemminkin värikkäämpi jonkin aikaa kuoleman jälkeen. Silmät olivat kirkkaat ja hieman ulkonevat, eivät tuijottavat eikä väsyneet.

t. Harri

lankinen
27.07.09, 21:13
KIITOS. Sairaanhoitajana olen kiinnostunut varsinkin kuolinsyistä. Olen kiitollinen kun linkitit sivun, josta sain lisätietoa.
Kyllä itsellä on vielä paljon oppimista.

Seppo Niinioja
28.07.09, 10:27
KIITOS. Sairaanhoitajana olen kiinnostunut varsinkin kuolinsyistä. Olen kiitollinen kun linkitit sivun, josta sain lisätietoa.
Kyllä itsellä on vielä paljon oppimista.

Hei!

Sairaanhoitajan poikana ja miehenä minulla lienee hiukan ns. toisen käden tietoa, ihan maallikkotasoa.:) Mielenkiintoinen alahan lääketiede on ja ennen kaikkea hyödyllinen. LKT, professori Arno Forsiuksen kotisivu http://www.saunalahti.fi/arnoldus/ on tietojen runsaudessaan ja luotettavuudessaan ihan loistava. Harri Lintulan mainitsemaan kohtaan en ollut sattunut törmäämäänkään. Forsius käsittelee kuolinsyyt vuosien 1749–1877 väkilukutauluissakohdassa http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html ja Harri Hirvelän historismi.net:in tiedot näyttävät perustuvan lähinnä niihin. Näissä "virallisissa" kuolinsyissä ei ole moderpassionia eikä hysteriaa.

Ei kai tällä moderpassionilla mitään tekemistä oikeasti jonkin kohtusairauden kanssa ole. Paremman puutteessa vaikka Wikipediasta http://fi.wikipedia.org/wiki/Hysteria voi lukea nykykäsityksen hysteriasta. Sehän oli kovasti muotia Sigmund Freudin aikaan. Nykyisin nimitystä hysteria ei ole psykiatrian tautiluokituksessa, vaan tila luokitellaan konversiohäiriöksi tai somatisaatiohäiriöksi, jotka ovat neuroosien lievintä luokkaa. Lievän neuroosin ei luulisi ketään tappavan. Edelleen Wikipedian mukaan hysteerisiä halvauksia ja tuntohäiriöitä ei enää juuri esiinny, vaan niiden sijaan ovat tulleet kivut, päänsärky ja huimaus. Muistan lukeneeni joskus vuosikymmeniä sitten hysterian aiheuttamista voimakkaistakin somaattisista oireista. Olisiko tässä kyseessä lähinnä tuo hysteerinen halvaus, joka on voinut aiheuttaa kuoleman. Mihin ne lienevät kadonneet?

Krooninen väsymysoireyhtymä eli Chronic Fatigue Syndrome (CFS) on kai aika äskettäin "keksitty" tauti, ks. http://www.cdc.gov/cfs/ . Satun tuntemaan yhden sitä sairastavan henkilön USA:ssa. Paljon siitä näkyy olevan harmia. Ehkä osa aikaisemmin hysteriaksi luokitelluista tapauksista olivat tätä. Tukiasema.net:in CFS-keskustelupalstalla nimim. anttix kysyykin: "Freudin aikoihin oli yleinen sairaustila nimeltä hysteria tiettyine oireineen. Missä hysteerikot ovat nyt?"

Toivottavasti ei tullut puhuttua kovin paljon puppua.

Seppo Niinioja

lankinen
28.07.09, 11:27
Kiitokset myös Sepolle laajasta tiedonmäärästä. Mukava sivusto tämä, aina näköjään löytyy auttavaisia ja asioista perehtyneitä tutkijoita.:oo: