PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Johannes Matthiae Särki (Mört, Rubellius) ja puolisonsa?


Jaakontytär
17.07.09, 14:46
Toivottavasti tämä posti nyt osuu oikealle alueelle...

Genoksen Collinus-artikkelissa (http://www.genealogia.fi/genos/66/66_150.htm) mainitaan seuraavaa (korostus omani):



Taulu 4 IV. Johannes Matthiae Collinus (isä Matthias Bartholdi, taulu 3 (http://www.genealogia.fi/genos/66/66_150.htm#T3)), s. Karkun Mäenkylässä 1604, oppilas Porin koulussa 1614 ja Turun kymnaasissa 1624, vih. papiksi 1627, apulaispappi Karkussa (hoiti isänsä kappalaisenvirkaa) 1627, Karkun kappalainen 1637, kirkkoherra 12.3.1662. K. Karkussa 14.4.1671. - Pso 1630 Elisabet Johanneksentytär Särki (Mört), k. 1686 [30] (http://www.genealogia.fi/genos/66/66_150.htm#30), todennäköisesti Janakkalan, myöh. Lempäälän kirkkoherran Johannes Matthiae Särjen tytär.
---
Tämä [Elisabet] kuului hämäläis-satakuntalaiseen pappissukuun, joka 1600-luvun puolivälistä lähtien tunnetaan nimellä Rubellius.


Olen yrittänyt etsiä tietoja Johanneksesta, mutta laihoin tuloksin. (Tässä vaiheessa olen aloittelijana vielä netin ja kirjojen armoilla, koska en ainakaan toistaiseksi pysty lukemaan 1600-luvun käsialoja...) Ylioppilasmatrikkelissa esitelty Johan Särki vaikuttaa mm. titteliensä perusteella olevan eri henkilö.

Kovasti kiinnostaisi myös tietää, kuka oli Johannes Särjen vaimo eli Elisabetin äiti. Sattuuko kellään olemaan asiasta tietoa? Jotenkin voisi olettaa, että kirkkoherran puoliso olisi jonnekin ylös kirjattu, mutta ainakaan nettiin tieto ei ole ehtinyt. Tai sitten en vaan osaa etsiä. :confused: Olisin kiitollinen kaikesta avusta.

Benedictus
19.07.09, 23:17
Mört/Särjistä vähän tietoa. Sukuhakurista löytyy viimetalvelta tiedonsiruja. Valitse hakusanaksi mört, niin jotain irtoaa. Mahdollisesti suku oli turusta, porvaris-aatelisia.

Jaakontytär
20.07.09, 09:18
Kiitos vinkistä, Benedictus. Kävin lukaisemassa. Moni näköjään etsii samoja tietoja, jotka ovatkin sitten kiven alla. Muutama olettamukseni varmistui mutta uutta tietoa ei ole, vaan sekä Johannes Särjen vaimo että vanhemmat pysyvät hämärän peitossa.
- Ellei sitten yhdessä ketjussa mainittu Gerald Enckellin sukukirja "Släkten Enckell" tuo yhtään lisävalaistusta asiaan, täytyypä tarkistaa.
- Toisessa ketjussa mainittu "DE VEKKELAKS KNAPARNAS URSPRUNG" luettelee kiinnostavan kuuloisia Mörtejä 1400-luvulta saakka, mutta heidän mahdollisista sukulaisuussuhteistaan ei ilmeisesti ole mitään tietoa (paitsi että Laurencius Mort oli ilmeisesti Henrik Mörtin ja Katerin Tavastin poika). Joku heistä voisi olla Johannes Mörtin esi-isä, tai olla olematta... :( Väliotsikko "K. Hannus Timberman och sin frände Erik Murt" antaa ymmärtää, että kaikki (mainitut) Murtit/Mörtit olisivat samaa sukua.

Kiitos joka tapauksessa. Täytyy ehkä myöhemmin - kun 1600-luvun käsialat edes olisivat hallussa - yrittää paneutua aiheeseen syvemmin. Vaikka voisi olettaa, että tieto olisi jo löydetty, jos se jossakin olisi löydettävissä.

ErkkiR
09.08.09, 10:17
Kyllä tämä kyseinen suku kiinnostaa monia. Eli jos jotain selviää, niin olisi mukava, jos laittaisit tietoa vaikkapa tähän ketjuun !

Erkki