PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hyvä opaskirja sukututkimukseen?


lankinen
15.07.09, 19:34
Mikä opaskirja ja sanasto on mielestänne hyvä ja asiallinen sukututkimuksen opastukseen?
Vaikka netti on täynnä hyviä ohjeita, niin haluaisin kuitenkin jonkinlaisia oppikirjoja aiheesta.

Sami Lehtonen
15.07.09, 19:47
Mikä opaskirja ja sanasto on mielestänne hyvä ja asiallinen sukututkimuksen opastukseen?
Vaikka netti on täynnä hyviä ohjeita, niin haluaisin kuitenkin jonkinlaisia oppikirjoja aiheesta.

Tuota, tarkoitatko itseopastukseen vai aiotko käyttää sitä apuna jonkun muun opastukseen? Uskoakseni sukututkimusta käsitteleviä kirjoja ei ole kirjakaupoissa tungokseksi asti. Hyvä perusteos aloittelijalle lienee Sukututkimus askel askeleelta. Jos kiertelet ja katselet kirjakauppojen valikoimia (keskustan akateeminen taitaa olla kattavin pl. tietysti seuran oma kirjakauppa) niin vilkaise ihmeessä, mitä kirjalla on tarjottavanaan. Jos kirja sisältää käyttökelpoisen osion myös vanhoista käsialoista, niin aina parempi.

Nykyään tutkimusta tulee tehtyä sen verran paljon netissä, että hyvästä pikasanastosta käy SSS:n sivujen lyhenneluettelo ja sitten vähän täydellisemmästä SAOB, joka kyllä edellyttää ruotsin kielen taitoa.

lankinen
15.07.09, 20:53
Kyllä, itseopiskelusta on kysymys. Olen ostanut mainitsemasi, Sukututkimus askel askeleelta. Se onkin mielestäni hyvä.
Ajattelin jos saan lisää vinkkejä hyvistä kirjoista maallikolle.

Sami Lehtonen
15.07.09, 22:12
Kyllä, itseopiskelusta on kysymys. Olen ostanut mainitsemasi, Sukututkimus askel askeleelta. Se onkin mielestäni hyvä.
Ajattelin jos saan lisää vinkkejä hyvistä kirjoista maallikolle.

Varsin pitkällekin menevää informaatiota löytyy sellaisesta teoksesta kuin Sukututkijan tietokirja (Sirkka Karskela), josta minulla on toinen korjattu painos vuodelta 1987. Ensimmäinen painos arvosteltiin:
http://www.genealogia.fi/genos/54/54_123.htm
johon voi sikäli yhtyä, että kirjan sisältämä tietomäärä on huikea. En ole tullut tarkistaneeksi, moniko artikkelissa mainittu ensimmäisen painoksen virhe on korjattu toiseen - puhumattakaan myöhemmistä painoksista. Siitäkin olen samaa mieltä, ettei se sellaisenaan sovellu ensimmäiseksi oppaaksi - vaikka itselläni se sellaisen virkaa tavallaan toimittikin. Ko. teos sisältää myös sanaston, vaikka voisin kyllä vannoa, että jossakin minulla lymyää kyllä Keijo Itävuon Sukututkijan sanastokin. Toisaalta, yleisimmät termit tarttuvat selkäytimeen melko pian ja monasti netistä löytää yhtä nopeasti vastauksen, ja usein perusteellisemman. Joskus taas termiä käytetään niin oudossa tai epätyypillisessä yhteydessä, että sen täsmällisempää merkitystä joutuu kysymään tällä forumilla. En muista, oliko se forumin aikaa vai vielä postituslistaa, kun kysyin ammatin "pagie" (l. paasipoika) merkitystä/tarkoitusta. 1700-luvulla kun ei - eikä varsinkaan Ruotsissa - ollut varsinaista ritarilaitosta aseenkantajineen ja paasipoikineen.

Ja niinkuin jo aiemmin mainitsin, niin SAOB on mainio lisäapu silloin, kun pohditaan sanan syvempää merkitystä tai merkityseroja eri aikakausina. Sähköisenä:
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/

lankinen
15.07.09, 22:56
Hain kirjastosta tänään teokset, Sukututkimuksen asiakirjaopas (Päivi Happonen) sekä Sanasto sukututkijalle (Väinö Sointula).
Selatessa näyttivät hyviltä, ja ajattelin ostaa itselleni.
Mutta tosiaan haluan kysellä myös muilta mitä on suositella.



ASIAKIRJAOPAS;
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://www.genealogia.fi/kauppa/kirja972.jpg&imgrefurl=http://www.genealogia.fi/kauppa/kirja972.htm&usg=__-44nX5vK4b9-sK0z3phIL2Cn4yE=&h=171&w=134&sz=7&hl=fi&start=5&um=1&tbnid=-eFuRia7NwmHFM:&tbnh=100&tbnw=78&prev=/images%3Fq%3Dsukututkimuksen%2Basiakirjaopas%26hl% 3Dfi%26sa%3DN%26um%3D1

SANASTO;
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://www.kirjapuoti.fi/pk/components/com_virtuemart/shop_image/product/bb9e29c87fe9f4fd3a99539a5361346f.gif&imgrefurl=http://www.kirjapuoti.fi/pk/component/page,shop.product_details/flypage,shop.flypage/product_id,114/category_id,41/manufacturer_id,0/option,com_virtuemart/Itemid,1/vmcchk,1/&usg=__6LJMgltSdQ6MM5NtH7wHNe7j2mA=&h=450&w=316&sz=38&hl=fi&start=2&um=1&tbnid=4B9rKDglZj_ULM:&tbnh=127&tbnw=89&prev=/images%3Fq%3Dsanasto%2Bsukututkijalle%26hl%3Dfi%26 um%3D1

kkylakos
16.07.09, 08:47
Hei,

WSOY:ltä on tietääkseni vielä tänä vuonna tulossa uusi Sukututkimuksen käsikirja. (Piti ilmestyä jo keväällä) Siinä on mm. Kari-Matti Piilahti tekijänä, eli luulisi laadukkaksi.

Suomalaisen kirjakaupan sivujen mukaan

Marja Huovila - Pirkko Liskola - Kari-Matti Piilahti: Sukututkimuksen käsikirja, WSOY
Sukututkimuksen suosio kasvaa jatkuvasti. Nopeatempoisen nykyelämän vastapainona yhä useampi kaipaa tietoa juuristaan, sukunsa vaiheista ja elämästä menneinä aikoina. Internetistä saatavat aineistot ovat madaltaneet tutkimuksen aloittamisen kynnystä. Tosissaan sukututkimuksesta innostuneelle alkuperäiset asiakirjat ovat kuitenkin edelleen korvaamaton tietolähde.

Sukututkimuksen käsikirja on uudenlainen, modernilla otteella laadittu opas, joka johdattaa tutkimuksessa tarvittavien lähdeaineistojen äärelle. Sen uutuutena on uusimpien lähdeaineistojen eli 1900-luvun asiakirjojen kattava esittely. Tällaisia ovat esimerkiksi sota-ajan taistelu- ja siviilirintamista, oppilaitoksista, eri keskusvirastoista sekä yhdistys- ja yritystoiminnasta kertovat lähteet.

Sukututkimuksen vaiheiden ja etenemisen havainnollistajana kirjassa on Savosta ja Uudeltamaalta kotoisin oleva helsinkiläistynyt suku, jonka tarinaa seurataan läpi teoksen. Laaja ajallinen kaari ulottuu 1500-luvun ensimmäisistä maakirjoista EU-aikaan. Asiakirjat avaavat näköaloja myös aikansa yhteiskuntaan laajemminkin. Niiden kautta hahmottuu kehityskulku entisaikojen sukuyhteisöistä nyky-Suomen uusperheisiin.

Teosta elävöittävät runsas kuva-aineisto ja eri aikakausia kuvaavat esimerkit veroluetteloista, oikeuspöytäkirjoista, kartoista, kirkonkirjoista ja perhekuvista.

Tällä pääset varmasti alkuun ja opit lisää!

Kari-Matti Piilahti on sukututkija, sukututkimuksen opettaja ja historiantutkija. Pirkko Liskola on sukututkimuksen harrastaja. Marja Huovila on historiantutkija, arkistonjärjestäjä ja tietokirjailija.

Kirja ei ole vielä ilmestynyt ja saatavilla myymälöistämme heinäkuun lopulla.

Sami Lehtonen
16.07.09, 16:30
Tietysti kannattaa huomioda myös se, että sinulla jo on Sukututkimus askel askeleelta. Ko. teokselle luonnollinen jatko lienee Markku Kuorilehdon toimittama Sukututkimuksen jatko-opas.

Kovin monesta erilaisesta perusteoksesta tuskin on hyötyä. Omana erikoistapauksenaan mainittakoon Matti J. Kankaanpään kirja Talon kertomaa, joka on hyödyllinen, jos haluat sukututkimuksen ohella selvittää jonkin maatalon vaiheita.

Sami Lehtonen
16.07.09, 22:18
Myös Georg Luther on valjastanut oman arvovaltansa sukututkijoiksi pyrkiville tarjolla olevien kirjojen arviointiin:
http://www.genealogia.fi/genos/59/59_82.htm

Huomattavaa on, että nähtävästi nimi "Sukututkimuksen käsikirja" on otettu WSOY:ssa uusiokäyttöön.