PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maatilan koko?


lankinen
05.07.09, 17:40
Isääni askarruttaa Kurkijoelle jäävän kotinsa tilan koko. Mistä saa selville kuinka paljon oli kotitalossa peltoa ja metsää?

Juha
05.07.09, 18:20
Voisit aloittaa täältä:
http://sukutilat.sarka.fi/

Pistä hakuun Kurkijoen pitäjä. Lisäksi voit hakea isännän sukunimen, talon ja kylän mukaan.

lankinen
05.07.09, 18:24
Kiitos tiedosta. Ei löydy sitä kautta, kaikkia tiloja ei ole näköjään sinne laitettu. Lisää vinkkejä.....

eeva häkkinen
05.07.09, 18:30
En ole itse tutkinut Karjalan aineistoja, mutta Mikkelin maakunta-arkistossa näyttää olevan luovutetulta alueelta monenlaista materiaalia, myös tiluskarttoja. Soitapa sinne ja kysäise, mitä heiltä löytyy.

Heljä Habermann
05.07.09, 18:52
Ihmettelen, jos Kurkijoki-seura ei ole voinut auttaa eteenpäin; itse ainakin olen saanut Lumivaara-seuralta paljon tilustietoakin.
Olet varmasti tutustunut www.kurkijoki.fi (http://www.kurkijoki.fi), mutta oletko kokeillut myös Kurkijokelainen-lehden kautta?

Irkku
05.07.09, 19:28
No, eikös tällainen tilakoko selviä evakkojen tekemistä korvaushakemuksista? Luulisi ainakin, että tilan koko on hakemuksissa sanottu, vaikka korvaus lienee koskenut irtaimistoa ja rakennuksia.

Korvaushakemukset ovat kansallisarkistossa.

Manmittaushallituksen arkistosta Jyväskylästä löytynee tilasta enemmänkin tietoja.

Irkku

kkylakos
06.07.09, 07:59
Kansallisarkistosta löytyy myös maatilatilastoinnin alkuperäismateriaalia 1900-luvulta. Muistaakseni 1910, 1920, 1930 ja 1940.

Rotta
07.07.09, 09:41
Vanhemmassa Maatilamatrikkelissa mukaan otettiin taloja, joiden peltopinta-ala oli vähintään 25 hehtaaria. Oletettavaa on , että myöskään kaikkia tiloja ei ole matrikkelissa, vaikka kriteeri täyttyisikin.

Make

Seppo Niinioja
08.07.09, 06:12
Vanhemmassa Maatilamatrikkelissa mukaan otettiin taloja, joiden peltopinta-ala oli vähintään 25 hehtaaria. Oletettavaa on , että myöskään kaikkia tiloja ei ole matrikkelissa, vaikka kriteeri täyttyisikin.

Make

Näin on. Tuossa vanhemmasa 1930-luvulla ilmestyneessä Suomen maatilat -sarjassa on kunkin pitäjän alussa esittely, jossa kerrotaan mm. tilojen määrä ja mainitaan ne mahdollisesti kirjasta puuttuvat tilat, joiden osalta 25 peltohinta-alakriteeri täyttyi. Tiedot näkyvät perustuvan silloinkin pitkälti omistajien antamiin. Sarja lienee joka kirjaston käsikirjaosastolla. Suuri maatilakirja -sarja ilmestyi 1960-luvulla, joten siitä ei ole tässä hyötyä.

Seppo Niinioja

Juha
08.07.09, 07:43
Tuo kirjasarja löytyy käsittääkseni kokonaan osoitteesta http://sukutilat.sarka.fi



Juha

Seppo Niinioja
08.07.09, 12:08
Tuo kirjasarja löytyy käsittääkseni kokonaan osoitteesta http://sukutilat.sarka.fi



Juha

Käytän toki yleensä sitä. Noita pitäjien esittelyitä, joissa mainitaan kirjasta puuttuvat yli 25 peltohehtaarin tilat ei siis ole verkkoversiossa tai en ole ainakaan löytänyt. Siksi verkkoversiosta voi puuttua kokoehdon täyttäviä tiloja. Lisäksi eri läänien alussa on laajahkot katsaukset sen alueen olosuhteisiin, sopivuudesta viljelykseen yms. Nekin on jätetty verkkoversiosta pois. Vaikka monet tiedot sinänsä ovatkin vanhentuneita, niillä on silti oma historiallinen mielenkiintonsa.

Seppo Niinioja

Erkki Kiuru
11.07.09, 09:19
Luovutetun Karjalan alueen maanmittausasiakirjat ovat Mikkelin maakunta-arkistossa, ei Jyväskylässä maanmittauslaitoksen arkistossa (Petsamon alueen maanmittausasiakirjat ovat vastaavasti Oulun maakunta-arkistossa).

Maarekisteri-kirjoissa, isoja paksuja mustia sidottuja kirjoja, löydät perustiedot tilasta, mm. pinta-alatiedot. Tähän kirjaan on merkitty myös tieto siitä, onko tilan kartta-asiakirjat tallessa. Eli voit löytää myös tilaa koskevat kartat, mahdolliset maanmittaustoimitusten yhteydessä tarvitut kauppakirjajäljennökset, virkatodistuksia ym. ym.

Evakkojen korvausasiakirjat kannattaa ehdottomasti etsiä myös Kansallisarkistosta, koska niissä on tarkempaa tietoa maatilasta, koneistuksesta, rakennuksista ym.

Irkku
11.07.09, 09:44
Erkki on oikeassa. Mikkelistä pakkoluovutetun Karjalan maanmittausasiakirjat
löytyvät.Ne siirrettiin sinne Kouvolasta jo kymmenisen vuotta sitten.

Antti Laukkanen
02.08.09, 10:56
Kannustaisin myös korvaushakemusten pariin. Minulla on hallussani äidin kotitilaa koskevat paperit juuri Kurkijoelta ja ne ovat kovin huolellisesti tehdyt. Hehtaareiden lisäksi on eritelty puuston laatua koskevia asioita. Lisänä on tietty kaikki rakennukset ja melkoisen yksityiskohtaisesti eroteltuna suurempi omaisuus, kuten talon tavarat ja työkoneet.

Mikkelistä tilasin joskus tiluskartan, mutta saamani kopio ei loppujen lopuksi paljonkaan lisävaloa tuonut.

-Antti-

lankinen
02.08.09, 13:35
Kiitos tiedosta. Eli otan yhteyttä kansallisarkistoon.