PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Rantasalmen ahoja ja niittyjä 1620


Heljä Habermann
09.06.09, 19:17
Jos oletan (kuten mielelläni teen), että Johan Habermanin maantarkastusluettelossa Pien-Savosta 1620-luvulta Kolkontaipaleen kylässä mainittu Matz Hyvöjnen ehkä oli n. v.1643 syntyneen esi-isäni Matts Hyvösen isä, kiinnostaa minua suuresti, onko sen aikaisten kaskimaiden nimiä vielä paikannettavissa. Kartoista löydän vain nimen "Pörske", joka saattaisi olla 1620-luvun "Pörskiän ahon pää".
Onko Rantasalmen pitäjän (tai lähiympäristön) tuntijoita, jotka olisivat kuulleet seuraaviin nimiin viittaavia nykyisiä paikkojen nimityksiä:
Rijta och Nijtu aho
Så lahen mäki
Sillmä kangas
Kårwen kåsken kangas
Wanha pelldå skogh
Särki mäki
Kaiwando aho
Recki sellkä
Kinnulan ahonpää
Lesken aho
Maanmittauslaitoksen netissä olevista kartoista en tietenkään löydä mitään, mutta yleensähän pienetkin ahojen tai vastaavien nimet säilyvät sukupolvesta toiseen, ikäänkuin perimätietona, ja siihen luotan!

Markku Ruuskanen
09.06.09, 21:20
Hei !

Kannattaa lukea Kolkontaipaleen kylätoimikunnan vuonna 1986 tekemä kirja Kolkontaipaleen kylähistoria. Siellä on mainittuna noista painanimistä minunkin tuntemani Särkmäki ja Rekiselkä, joista viimeksimainittu oli Hyvölän torppa. Kaivannonsuokin mainitaan kyläkirjassa, listallahan oli Kaivannon aho.

Markku Ruuskanen
Rajamäki

Heljä Habermann
09.06.09, 21:53
Kiitos vinkistä Markku! Luin Kolkontaipaleen kyläkirjan joskus vuosia sitten asuessani vielä Eteläisessä Suomessa. En ollut sukututkimusta edes ajatellutkaan siihen aikaan aloittaa, joten enpä yrittänytkään muistaa lukemaani. Yritin tosin silloin ostaa kirjan, mutta oli pahatuinen jo loppuunmyyty. Käväisenpä taas kirjastossa!