PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Rantasalmi; Osikonmäki; Tuulhovi


Heljä Habermann
09.06.09, 18:42
Tunteeko joku Tuulhovin historiaa? Ukkini nuorempi sisar Elin o.s.Hyvönen s.28.8.1891 avioitui Kalle Seppäsen kanssa, joka oli Osikonmäen Tuulhovista eli ihan naapurista, koska Elinin koti oli Osikonmäki 6 = Pohjola.
Lainasin Suomen suurta maatilakirjaa ja etsin sieltä Tuulhovin, vaan tila oli vaihtanut omistajaa 1957. Isäni serkkujen puheista pääsin aikoinani siihen käsitykseen, että Seppäsen Kalle olisi ollut talon poikia, mutta vanhemmat olisivat jostain syystä jättäneet tilan tyttärelleen. Ajattelin jo, että ehkä Kalle onkin tullut rengiksi Tuulhoviin, mutta en löydä muuttoilmoitusta enkä tietysti hänen syntymäänsäkään; avioliitto isotätini kanssa, Rantasalmelta poismuutto ja lapsethan kuuluvatkin jo historian ulkopuolelle.
Eli tietääkö joku, oliko Tuulhovi aikoinaan Seppästen omistuksessa?

Tapani Kovalaine
10.06.09, 18:08
LAINAUS edellisestä viestistä:
Eli tietääkö joku, oliko Tuulhovi aikoinaan Seppästen omistuksessa?

Erittäin mielenkiintoinen kysymys! Siis niinku nettiavusteiseen tietojen etsintään nähden.

Tuulihovi esiintyy digiarkistossa tilan nimenä vasta vuodesta 1890 alkaen, jolloin Rantasalmen Osikonmäen kylän RN:o 7 tila jakautuu kahteen osaan, on Pohjolan tila ja Tuulihovin tila. Tuota ajankohtaa aikaisemmat rippikirjat kertovat, että Pohjolan tilalla on saattanut lampuotien lukumäärän perusteella olla kaksi talouskeskusta ja Tuulihovi olisi ollut niistä toinen.

Henkikirjoja löytyy netissä vain vuoteen 1880 ja Tuulihovia ei sieltä löydä.

Mitä tulee Tuulihovin omistajatietoihin, niin vain päätilan eli Pohjolan omistajista voi löytää mainintoja. Vuonna 1860 tilan omisti Afanasi Tehin, sitten Albin Oksman, Paul Mononen, Hypoteekkiyhdistys ja 1899 oli omistajana A.W. Bagge. Lampuoteina ei Seppäsiä näy. Hiskin mukaan Osikonmäessä Seppäset ovat 1800-luvulla olleet torppareita tai loisia. Lopputulemaksi netin pöyhimisestä jää, että Seppästen omistus Tuulihoviin on 1900-luvun puolelta, jos omistusta on ollut.

Nettiä parempi kiinteistöjen omistajatietojen tietolähde on tietenkin tuomiokunnan arkisto, henkikirjat ja maanmittausarkisto. Karttapaikka löytää Tuulihovin tilan sijainnin aivan iisisti, mutta kertoo tilan rajojen sijainnin vain Ammattilaisen Karttapaikan kautta (= maksuja vastaan).

Heljä Habermann
10.06.09, 18:58
Hei Tapani!
Kiitos viestistäsi! Ei kai vaan Osikonmäellä ole useampia Pohjoloita? Kun näet isäni syntyi Osikonmäki 6:ssa, joka käsittääkseni myös kantoi "Pohjola"-nimeä; tämän tilan Hyvösen poppoo osti n. v.1880 oltuaan sitä ennen leskirouva Melartin lampuoteina Maantien Pesolassa. Minäkin löysin jostain netin kartasta (olikohan se kansalaisen karttapaikka tms.) Tuulhovin, ja samassa paikassa näkyi edelleen olevan, missä lapsuuteni päivinäkin sen näin, kun ohi kuljimme. - En oikein osaa uskoa, että pikkuserkkuni minut käräjille vievät, kun heidän nimeään väärinkäytin; jos kuitenkin näin tapahtuu, vetoan aivojeni invalidisoitumiseen ja rajoittuneeseen liikuntakykyyni.

Tapani Kovalaine
10.06.09, 20:25
Pohjola oli todellakin RN:o 6 Orikonmäessä.
Muistilapussani oli selevä virhe, sillä RN:o 7 oli koko ajan Oskola nimellä kulkeva tila. Pohjolan tilalla oli isäntinä Hyvösiä. Ja omistajaketju, josta kerroin, olikin siis RN:o 7 Oskolan talon omistajaketju. Oskolaan liittyy sitten vahvasti Tuulihovin tila. Maanmittausasiakirjoista näkisi parhaiten, minä päivänä on Oskolasta erotettu tuo Tuulihovi, joka on saanut oman rekisterinumeronsa halkomisessa tai lohkomisessa. - Pahoittelen Oskolan puolesta ja Pohjolankin. Sekä omasta puolestani.

http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?cx=3568158&cy=6881762&scale=16000&tool=siirra&lang=FI