PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Valtiorikosoikeuden jäsen


mirjamarja
20.05.09, 21:28
Käsiini osui kirje heinäkuulta 1918, jossa kirjeen kirjoittaja kertoo työskentelevänsä Suomenlinnassa valtiorikosoikeuden jäsenenä. Hän kirjoittaa, että ehdonlaiseen vapauteen lasketaan ne, jotka ovat osallistuneet avunantoon, mutta osallisuudesta tuomitaan 8 v ja enemmänkin. Kuolemantuomioita ei hänen osastonsa ollut joutunut langettamaan.

Miten tällaiseen jäsenyyteen joutui? Ko. henkilö ei ollut vaikutusvaltainen puoluepamppu, mutta oli toiminut sanomalehtimiehenä vuosikymmenet, mm. erään oikeistolaisen sanomalehden päätoimittajan muutamia vuosia.

Mistä mahtaisin löytää lisää tietoa asiasta?

kkylakos
01.07.09, 13:37
Hei,

olet toivottavasti päässyt asiassa eteenpäin, mutta kuitenkin pari linkkiä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Valtiorikosoikeus "Valtiorikosoikeus oli ylimääräinen oikeusistuin, joita asetettiin 21 31.5.1918 tutkimaan ja tuomitsemaan valtiollisista rikoksista epäiltyjä Suomen kansanvaltuuskunnan puolella taistelleita tai sen siviilihallintoon osallistuneita henkilöitä. Valtiorikosoikeuksia asetettiin viisi Helsinkiin, viisi Tampereelle, kolme Turkuun, kaksi Hämeenlinnaan, kaksi Kuopioon ja kaksi Vaasaan sekä kaksi Ouluun. "

http://www.uta.fi/suomi80/art11.htm "Valtiorikostuomioistuimet koostuivat viidestä jäsenestä, joista yksi oli puheenjohtaja. "

http://www.histdoc.net/historia/1917-18/32_4.html "Puheenjohtajalla ja yhdellä jäsenellä tulee olla taitoa ja kokemusta tuomarintoimissa, sekä yhdellä jäsenellä olla upseerinarvo. Heidät määrää Senaatin Oikeusosasto, sotilasjäsenet Suomen puolustuslai­toksen ylipäällikön esityksestä ja lainoppimattomat jäsenet asianomaisen maaherran esityksestä. Nämä nimitysasiat ovat Oikeustoimituskunnan valmisteltavia, ja sen toimituskunnan päällikkö on Oikeusosaston mukana niitä käsittelemässä ja ratkaisemassa. "