PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kenellä julkaisuoikeudet


Antti Järvenpää
20.05.09, 12:29
Suomen kirkkohistoriallinen seuran julkaisuissa on seuraava teos:
Toim. 5 K. G. Leinberg
Åbo stifts herdaminne 1554–1640. Helsinki 1903. [2], VIII + 315 s.
LOPPUUNMYYTY

Yllättäin tämä teos löytyy 2008 painettuna saksalaiselta firmalta
http://www.book-info.com/isbn/0-559-54435-9.htm ja teos on myynnissä noin 20€ hintaan mm. Amazonin kautta.

Jään vain ihmettelemään, alkaako näitä muitakin sukutukimuksen klassikoita ilmestymään maailman turuilla ja toreilla, mutta kotimaiset kustantajat myyvät vain "LOPPUUNMYYTY" tietoa. Ilmeisesti tässä kyseisessä kirjassa on tekijänoikeidet loppuneet ja teos on nk. vapaata ristaa vai onko?

Juha
20.05.09, 15:58
Vapaata riistaa tuo on.

Jokainenhan näitä voi julkaista, mutta pidän itse parempana esim. Googlen tapaa skannata kirjat ja pistää ne veloituksetta nettiin.

Toinen hyvä paikka bongata suomalaistakin materiaalia on www.archive.org


Juha

Markku T. Mäkinen
20.05.09, 17:01
Lisättäköön vielä, että Leinberg löytyy tuolta www.archive.org (http://www.archive.org/)-osoitteesta esim. pdf-muodossa.

t.Markku

Juha
20.05.09, 17:03
Alkuperäiselle kysyjälle myös lisätietoa eli kirjan julkaisija tuossa kommentoidussa tapauksessa on Bibliolife. Se on yritys, joka on keskittynyt säilyttämään ns. out-of-print kirjoja jälkipolville digitoimalla ao. kirja ja sen jälkeen painamalla sen uudelleen.


Juha

kkylakos
20.05.09, 17:42
Lisättäköön vielä, että Leinberg löytyy tuolta www.archive.org (http://www.archive.org/)-osoitteesta esim. pdf-muodossa.

Tarkemmin tarkasteltuna on näitä mystisiä kirjoja, jotka ovat kokotekstinä Archive.org:ssa, Google digitoinut, mutta Google Booksissa on näkyvissä vain snippettejä. Ja pdf:ää ei saa itselleen.

Mutta selattavissa siis osoitteessa http://www.archive.org/stream/bostiftsherdami00leingoog

Juha
20.05.09, 17:53
Kaisa,

Kyllä tuon pdf:n saa itselleen - valitse valikosta kohta HTTP

Silloin avautuu sivu, jossa on pino linkkejä. Sieltä pdf-tiedosto -> hiiren oikea näppäin -> tallenna tiedosto jne


Kokeiltu ja toimii


Juha

Antti Järvenpää
20.05.09, 22:04
Alkuperäiselle kysyjälle myös lisätietoa eli kirjan julkaisija tuossa kommentoidussa tapauksessa on Bibliolife. Se on yritys, joka on keskittynyt säilyttämään ns. out-of-print kirjoja jälkipolville digitoimalla ao. kirja ja sen jälkeen painamalla sen uudelleen.

Juha

Voihan se olla näinkin, mutta samainen kirja saattaa olla googlen teoshaussa, maininnalla tekijänoikeuksien alainen (siis Bibliolifen). Mietin vaan, jos vaikkapa Leinberg tekijänoikeudet ovat vanhentuneet, niin ei kai repropainamalla kirjaa saa siihen tekijänoikeuksia, oli kirjan uusiopainaja sitten kuka hyvänsä.

Ihmettelen vain ihan mielenkiinnosta.

Juha
20.05.09, 22:07
Eihän tässä Bibliolife sille tekijänoikeuksia saa tai edes halua. Mutta kyllä copyright-vapaan kirjan voi kuka tahansa painaa uusiksi.

ja hyvä niin

Juha

Antti Järvenpää
21.05.09, 09:20
Otan nyt esimerkiksi Leinbergin Åbo stifts Herdaminnen, joka löytyy googlen teoshaualla seuraavasta linkistä http://books.google.com/books?id=OnTES_U3S3QC&hl=fi

Tämän linkin teos on skannattu BiblioBazaarin teoksesta, ja google on lisännyt sivuille tekijänoikeutta kuvaavan tekstin, joka on tuolla alla, ja toisaalta googlen sivuilla sanotaan, että teos on nähtävissä BiblioBazaarin suostumuksella.

Samainen teos skannattuna alkuperäisestä Leinbergistä löytyy linkistä http://ia360905.us.archive.org/1/items/bostiftsherdami00leingoog/bostiftsherdami00leingoog.pdf siis myöskin googlen pdf muodossa - vapaasti ladattavissa ilman mitään tekijänoikeuksia rajoittavia lausekkeita.

Molemmissa tapauksissa on kyse siitä, että alkuperäistä Leinbergiä ei ole muutettu mitenkään, vaan kyse on reprotuotteesta joko sähköisessä tai painettussa asussa. Ihmettelen vaan sitä, miksi Google tulkitsee, että vanhan kirjan reprotuotteen sitominen jonkin uuden kustantajan kansiin tuottaisi tekijänoikeuden. En siis tiedä onko kyseessä Googlen vai BiblioBazaarin tulkinta, mutta tulkinta on joka tapauksessa omituinen, koska en ainakaan minä saa mihinkään tuotteeseen tekijänoikeuksia kopioimalla alkuperäistä ja sitomalla siihen omat kannet.

Oikeastaan syy, miksi otin tämän asian puheeksi, on siinä, että SSS:n kirjastossa on ymmärtääkseni runsaasti sellaisia vaikeasti saatavissa olevia teoksia joiden tekijänoikeuden ovat vanhentuneet. Meillä Suomessa ilmeisesti häveliäisyys syistä, ei kukaan ole lähtenyt julkaisemaan näitä teoksia pdf-muodossa netissä. Tarkoitan tällä sitä, että alkuperäinen julkaisija on jokin toinen vielä toiminnassa oleva yhdistys joka syystä tai toisesta ole otettanut teoksesta uusintapainoksia.

Sukututkijoita kiinnostaisi moni vanha teos. Esimerkiksi kaikki lisäykset Suomen historian lähteisiin ovat lähes poikkeuksetta loppuunmyytyjä, jotka saa omaan kirjastoonsa vain onnistuneiden divarihankintojen kautta vuosikausien metsästyksen kautta. Pohdin vain, että olisiko jonkin osapuolen syytä tarttua tähän asiaan ja olisiko SSS:n syytä olla tässä asiassa aktiivinen. Jonkinlaista aloitustahan on tuolla SSS:n jäsensivuilla, jossa on muutama teos pdf-muotoisena. Toisaalta myös SSHY on erittäin aktiivisesti tuottanut sähköistä materiaalia.

Olen kovin tyytyväinen siihen, että edes google tuo näitä arkistojen aarteita nähtävilleni. Kaikenlaisen tieteen ja tutkimuksen korkea taso on hyvin riippuvainen siitä, että aikaisemmin julkaistu tieto on julkista. Näinhän on toki nykyäänkin, mutta julkisuus ja saatavuus ovat vielä eri asioita. Jos saatavuus on huonoa, se ei voi olla vaikuttamaatta tutkimisen tasoon.

Juha
21.05.09, 09:30
Leif Mether on aikoinaan skannannut ison pinon noita seuramme arkiston aarteita. Niiden esillepano on kesken, mutta jotain kotisivuiltamme jo löytyykin, mm. Sursillianaa jne.

Toiminnanjohtaja voinee kertoa asiasta enemmän.

Juha

Antti Järvenpää
21.05.09, 11:59
Olen huomannut, että jotain on jäsensivuilla ja kiitos siitä.

Jos kysymys on irtosivujen tiff, jpg tai pdf sitomisesta isoksi pdf dokumentiksi jonkin kansilehden kanssa (siis minkä organisaation tuottamasta pdf-dokumentista on kysymys, tekijänoikeuksien vanhenemisesta jne), voin ilmoittautua vapaaehtoiseksi iltapuhteina. En tarvitse muuta kuin tunnukset ftp-siirrolle palvelimelle, mistä voin sivut poimia ja minne voin palauttaa pdf sidotun dokumentin.