PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kajaanin maakomppania


Kaija Heiskanen
19.05.09, 08:41
Hannu Romppainen kertoo kirjassaan "Kuninkaallinen Kajaanin pataljoona" kyseisen pataljoonan edeltäjästä Kajaanin maakomppaniasta. Minulta on kateissa 1700-luvun alussa elänyt sotilaana palvellut esi-isä. Tietäisikö joku, onko maakomppanian katselmusrullia tms. tallella ja jos on, niin miltä vuosilta ja missä?

blue-eyed
19.05.09, 10:02
Ainakin tällaista löytyy Googlella:

Suomen ruotujakolaitokseen kuului suuren Pohjan sodan päätyttyä kolme rakuunarykmenttiä ja seitsemän jalkaväkirykmenttiä. Kussakin niistä oli esikunta ja 8 komppaniaa. Rykmenttien alueet ja nimet vastasivat läänejä ja maakuntia ja komppanioiden pitäjiä, mutta kun kaikki pitäjät eivät voineet asettaa palvelukseen yhtä monta miestä, kuului moniin komppanioihin miehiä naapuripitäjistäkin. Rykmentin kolme ensimmäistä komppaniaa olivat esikuntakomppanioita, nimittäin henkikomppania, jonka päällikkönä toimi rykmentin komentaja, sekä everstiluutnantin ja majurin komppaniat. Nämäkin komppaniat asetettiin jostakin tietystä pitäjästä. Hattujen sodan jälkeiset alueluovutukset v. 1743 aiheuttivat Itä-Suomen joukko-osastoihin taas uusia muutoksia. Ahvenanmaa ja Etelä-Suomen rannikkopitäjät asettivat ruotusotamiesten sijasta laivamieskomppanian ja Kruunupyyn ja Pedersören pitäjät laivakirvesmiehiä. Myös kaupungit asettivat laivamiehiä ennen 1740-lukua. Paltamon ja Sotkamon pitäjät asettivat yhdessä Kajaanin maakomppanian, joka v. 1788 laajennettiin Kajaanin jääkäripataljoonaksi. Paltamo ja Sotkamo olivat kuitenkin ruodutettuina v. 1757-66, jolloin näiden pitäjien sotamiehet on luetteloitu Pohjanmaan rykmentin rullissa. [2] (http://www.genealogia.fi/genos/63/63_29.htm#2)

(http://www.genealogia.fi/genos/63/63_29.htm)

Ja tälläkin foorumilla on osoitteessa
http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-3247.html
Väinö Holopainen on neuvonut miten tuon Pohjanmaan rykmentin löytää internetistä Ruotsin arkistosta.

kainuulainen
19.05.09, 21:10
Kajaanin maakomppanian mikrofilmejä olen löytänyt vuosilta 1736, 1740, 1741 ja 1774. Valitettavasti varhaisempia 1700-luvun alun pääkatselmuksia tai katselmuksia ei taida löytyä sen paremmin Suomesta kuin Ruotsistakaan. Vuoden 1763 katselmus on Pohjanmaan rykmentin ruotujakoisen Kajaanin komppanian katselmus, vuoden 1779 katselmuksessa on mukana vain päällystö.

Kajaanin maakomppanian sotilaita on kuitenkin löydettävissä manttaliluetteloista, joten sitä kautta jotain lisätietoa voisi olla saatavilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että verolähteitä ei Kainuusta ole olemassa isonvihan ajalta, muistaakseni väliltä 1714-1719. Sotilaita mainitaan jo 1600-luvun lopun verokirjoissa, sillä Kajaanin läänin sotilassopimus solmittiin 1681. Yhteenvetona voin todeta, että maakomppanian ja sen sotamiesten tarkempi tutkiminen on kovin vaivalloista vähäisten ja aukottaisten lähteiden takia.