PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Prytz


kaarina
04.05.09, 16:31
Onko kukaan tutkinut tai selvillä kuka oli Claes Jöransson Prytzin s. 1585 Fårdala äiti ? Beata Grelsdr. tai Märta Lilleihöök af Fårdala ?

http://www.genealogia.fi/genos/27/27_10.htm
http://www.pp.htv.fi/lkivinie/kuninkaita/dat483.htm#14

Kaarina

Ahonen K
26.11.09, 18:21
Hyvä kysymys !

Useat lähteethän näin kirjoittavat, mutta itseäni tässä sekoittaa se että jos Beata Grelsintytär oli Göranin siskontytär niin miksi ei löydy tietoa että Göranilla olisi ollut sisko ? Kahdesta veljestä löytyy kyllä maininta Wikipediassa...

http://i45.tinypic.com/27y77o3.jpg

AndersH
04.12.09, 15:53
Ensinnäkin jos Beata Grelsdotter sisarentytär niin kuinka sitten vaimo. Onko olemassa asiakirjaa joka puhuisi sen puolesta että hän Claes Jöransson Prytzin äiti? Sitten on olemassa kertomus Jöran Pryssin kuolemantuomiosta tapettuaan sisarentyttärensä Beata Grelsintyttären kanssa saamansa 2 lasta(löytyy Jöranin rykmentin sotilasasiakirjasta), Claus jäi muka sitten henkiin, vai oliko pakkoavioliitto sukulaistytön kanssa yhdyttyään hänen kanssaan.

No tässä valossa näyttää melko todennäköiseltä että äiti oli Märta Lilliehöök af Fårdala.

Benedictus
08.12.09, 17:31
Göran Prytz on ollut melkoisen värikäs persoona, vaikka vain virallisiakin tietoja katsellen.
Tämä sisarentyttären nainti on kyllä aika kimurantti juttu. Tuohon aikaan jo pikkuserkkujen liitot olivat sopimattomia. Siskontytär ihan mahdotonta. Vaikka Göran tietojen mukaan oli Juhana Herttuan hyvä ystävä, niin epäilen, ettei hänkään olisi pysystynyt pelastamaan Görania kuolemantuomiolta.
Siksi itse vahvasti epäilen, että kysymys onkin sisarpuolen tyttärestä.
Onko Göranin äidillä ollut toinen mies Grels, jonka tytär edellisestä avioliitosta Beata Grelsdr. olisi.
Tai sisko jonka toinen mies Grels oli.
Tällöin ei ole moraaliestettä aviolle.

Siskoa tai äidin toista miestä ei missään mainita, mutta ei ole outoa tuon ajan lähteissä.

Lasten tappo ei tuohon aikaan ollut välttämättä ihan mahdoton juttu, saamani käsityksen mukaan, jos vauvan tappoi ennen kastetta, niin se ei ollut siten tuomittavaa, kun taas kastetun tappo oli lapsimurha.

No. Göranilla on ollut kyllä vääntöjä. Milloin oli Saksan sodassa, milloin Kuninkaan kruunajaisissa, milloin tappoi nuijamiehiä pohjanmaalla.
Loppukin oli ihan ok. Kaarle herttuan huovit tappoi Ahlasissa tienojaan, koska ei halunnut mennä mestattavaksi Turkuun.

Arvelisin kyllä, että Clas Göranssonin äiti on tämä Beata Grelsdr, koska Clas huolehtii Beatan tilasta Inderöössä.

Clas Göransson on Hugo Lagströmin tietojen mukaan saksalainen. Hän ehkä sekoitti asioita, mutta voi olla että Clas oli opiskelemassa Saksassa Kaarle herttuan ajan, koska Göranin perhe oli varmaan Kaarlen mustalla listalla.

Tuota Grelssiä olen pohtinut, voisiko hän olla jostain Pirkkalan suunnalta, koska Göranin rälssitilat olivat Ahlaisissa ja Pomarkussa.
Jos hän sai vaimonsa tilat Pirkkalasta verovapaiksi myös.

En ole löytänyt tietoa, mitä tiloja ne olivat Pirkkalassa.

Hauska tapaus kuitenkin tuo Göran, vaakunakuvanakin oli kolme satulapistoolia, eli silloin modernia aseistusta, ei keihäitä ja nuolia.