PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietolähteet hakusessa


Laardi
28.04.09, 00:57
Hei,

etsin henkilöitä, jotka ovat tiettävästi kuolleet talvisodan alkuvaiheissa Laatokalla ilmapommin osuessa siviilejä kuljettaneeseen laivaan. Tämä tapahtui ehkä Sortavalan lähellä.

Mitä muita lähteitä voisi olla kuin EK/Valpon kuulustelupöytäkirja ja Laatokka-sanomalehdet sopivalta ajanjaksolta? Edellisestä toivon löytäväni Neuvosto-Karjalasta Suomeen palanneen sukulaiseni selostuksen, keiden kanssa hän on Karjalassa ollessaan asunut, ja jälkimmäisestä kuolinilmoitukset (vai julkaistiinko niitä edes?).

Tiedän henkilöiden etunimet ja osaan suurinpiirtein arvioida heidän syntymäaikansa. Pystyn myös rajaamaan parin vuoden sisälle heidän kuolinaikansa - itse asiassa sähkeet talvisodan jokaiselta päivältä antoivat muutaman johtolangan, jotka kannattaa ensin Laatokasta tarkistaa.

Mutta ennen kuin syön muutaman viikon kaurapuuroa päästäkseni Helsinkiin ajattelin kysellä muista mahdollisista tietolähteistä. Ne saisivat mielellään olla internetissä tai jotain muita kuin kirjaston kirjoja. Sevanderin kirjat olen tutkinut eikä niistä etsimääni kaksikkoa löytynyt. Laiho-lista netissä tarjoaa myös ei-oota, mistä päättelen, että kyseiset henkilöt ovat menneet Suomesta suoraan eikä Yhdysvaltojen kautta Karjalaan (ei tietenkään täysin varmaa). Toinen henkilöistä saattaa olla syntynyt Neuvosto-Karjalan puolella, kun taas toinen on syntynyt jossain "Imatran seudulla" ts. kyseeseen voivat tulla ainakin Jääski, Ruokolahti ja Joutseno.

Näillä tiedoilla mennään eikä helppoa ole. Ehkä joku keksii yllä olevan tekstin perusteella ohjata jonnekin sivustolle, jota en vielä ole löytänyt, esim. Laatokan laivaliikenteen matkustajaluettelot talvisodan ajalta tms. :)

Mahdollisista tietolähteistä kiitän jo etukäteen.

-Ruokoja

Terhi k.
29.04.09, 18:58
olet varmaan hakenut jo sotasurma-arkistosta?

http://kronos.narc.fi/menehtyneet/

Terhi k.
29.04.09, 18:59
ai niin siviilejä kuljettaneeseen... olisi pitänyt lukea tarkemmin.