PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Alueet


Jaakoppi
08.06.07, 12:31
Pohjois-Häme (Pirkanmaa) puuttuu edelleen forumin alueista!!

Aki Pitkäkoski
08.06.07, 13:56
Kiitos palautteesta. Alueita tarkastellaan uudelleen saadun palautteen mukaan.

Veli Häkkinen
09.06.07, 10:47
Kymenlaaksostakin on paljon keskusteltu Yahoon sivulla.
Veli Häkkinen.

Sami Lehtonen
10.06.07, 10:19
> Pohjois-Häme (Pirkanmaa) puuttuu edelleen forumin alueista!!

Jos Pohjois-Häme ei siis kuulu mielestäsi "Häme - Tavastland" alueeseen, niin vaadin ehdottomasti Pirkanmaan tultua lisätyksi Hämeen jakamista Kanta- ja Päijät-Hämeseen, sillä ne ovat vähintäänkin yhtä erillisiä alueita, kuin Pirkanmaa. Eli:

Kanta-Häme - Egentliga Tavastland
Päijät-Häme - Päijänne-Tavastland

Tai sitten yritetään sopia koko Tavastin maa yhden katon alle? :)

Jouni K
10.06.07, 16:37
> Pohjois-Häme (Pirkanmaa) puuttuu edelleen forumin alueista!!

Jos Pohjois-Häme ei siis kuulu mielestäsi "Häme - Tavastland" alueeseen, niin vaadin ehdottomasti Pirkanmaan tultua lisätyksi Hämeen jakamista Kanta- ja Päijät-Hämeseen, sillä ne ovat vähintäänkin yhtä erillisiä alueita, kuin Pirkanmaa.

Tutkimuksellisesti vanha kunnon Ylä-Satakunnan tuomiokunta olisi sopiva oma alueensa. Sehän kattoi Tyrvään, Karkun, Vesilahden, Kangasalan, Lempäälän, Ruoveden ja Kyrön käräjäkunnat eli juuri ne alueet, jotka eivät nyt oikein tunnu sopivan Hämeeseen eivätkä Satakuntaan.

Bodniemi37
10.06.07, 17:42
Alueista puuttuu kokonaan Kymenlaakso. Nykyinen Etelä-Karjalakin voisi mielestäni olla mukana omana alueenaan.

Jaakoppi
10.06.07, 18:05
Tutkimuksellisesti vanha kunnon Ylä-Satakunnan tuomiokunta olisi sopiva oma alueensa. Sehän kattoi Tyrvään, Karkun, Vesilahden, Kangasalan, Lempäälän, Ruoveden ja Kyrön käräjäkunnat eli juuri ne alueet, jotka eivät nyt oikein tunnu sopivan Hämeeseen eivätkä Satakuntaan.

Lainaan tuossa alla vielä pätkän Matti J. Kankaanpään tekstiä:
Ruoveden ja Keuruun vanhat alueet sukututkimuksen kohteina

Genos 57 (1986 s. 180-194)
[Suur-Ruoveden alue
Suur-Ruovedellä tarkoitan tässä aluetta, johon kuuluvat seuraavat nykykunnat: Ruovesi, Kuru, Ähtäri, Virrat, Vilppula, Mänttä, Multia ja Keuruu, jotka ovat itsenäisiä kuntia ja seurakuntia. Lisäksi alueella ovat seuraavat entiset kunnat (silti vielä seurakuntia): Pohjaslahti ja Pihlajavesi. [1] (http://www.genealogia.fi/genos/57/57_180.htm#1)Se, että tätä aluetta sanon Suur-Ruovedeksi, johtuu seudun historiasta. Alue oli uuden ajan alkuun tultaessa vielä vailla kiinteää taloasutusta. Alueen vanhin, eräkautinen, nimitys on Pirkkalanpohja, koska Suur-Pirkkalan (Pirkkala, Vesilahti, Lempäälä, Messukylä ja Kangasala) erämaat sijaitsivat siellä. Sen länsipuolella oli Kyrö (Hämeenkyrö) erämaineen. Itä- ja koillispuolella olivat hämäläisten - ehkä pitäisi sanoa kantahämäläisten - erämaat (Rautalampi). Luoteispuolella rajana Pohjanmaata vasten oli Suomenselän vedenjakaja-alue. ]

Jouni Kaleva
10.06.07, 20:01
Hei

Tämä alue-keskustelu on hyvin tärkeää Forumin rakenteen kannalta. Kun perusrakennetta luotiin, haluttiin pitää "suuret linjat", laajat maakunnat. Näyttää kuitenkin olevan perusteltuja toiveita rajatummasta aluejaosta.

Kun Forumin avaaminen sattui pahasti lomakauden alkuun, voi mennä vielä "jonnin aekoo" ennenkuin käyttäjien toiveita voidaan toteuttaa.

Sitä odotellessa ehdotan, että voitte huoletta käynnistää substanssikeskustelun näiden "suurmaakuntien" otsikoiden alla, luomalla sinne uusia viestiketjuja, joille laitatte otsikoksi haluamanne alueen nimen. Nämä ketjut voidaan jatkossa sellaisenaan siirtää uudeksi "suuralueeksi" kunhan ylläpito on asian harkinnut.

akniemi
10.06.07, 20:13
Miksi ei alueet ole samat kuin on Hiskissä? Puuttuu ainakin Kymenlaakso ja Etelä-Karjala?

kysyy Aarno Niemi

Sinikka Sipola
10.06.07, 23:15
POHJOIS-POHJANMAA olisi hyvä olla omana alueenaan.
Sinikka

admin
11.06.07, 23:06
...Sitä odotellessa ehdotan, että voitte huoletta käynnistää substanssikeskustelun näiden "suurmaakuntien" otsikoiden alla, luomalla sinne uusia viestiketjuja, joille laitatte otsikoksi haluamanne alueen nimen. Nämä ketjut voidaan jatkossa sellaisenaan siirtää uudeksi "suuralueeksi" kunhan ylläpito on asian harkinnut.

Jos saisin jatkaa ehdotusta hiukan...

Heti alusta otsikon pitäisi luoda sellaiseksi että se helposti kuvaa keskustelun sisällön. En siis toivoisi että luotte uusia viestiketjuja pelkällä "haluamanne alueen" -nimellä varustettuna. Liittäkää toki vaikka muuten kuvaavan otsikon jatkeeksi mistä alueesta on kyse jos viesti mielestänne ei täysin sovi sillä hetkellä olemassaolevaan aluejakoon.

Eppu K
24.07.07, 23:23
Ilman muuta oma Pohjois-Pohjanmaan alue tarvitaan, alueiden kokoeroja tasoittamaankin (vieressä suht. pieni Kainuu, joka sekin tarpeen omana alueenaan). Muutenkin nyky-MAAKUNTAJAKO lienee paras ja yleisesti tunnettu (sääkartoistakin). Pienimpiä alueita (Itä-Uusimaa ja "pienimmät Pohjanmaat" (Keski-Pohjanmaa ja Pohjanmaa) ei tarvittane omina alueinaan, varsinkin kun nykyinen Pohjanmaa-niminen maakunta aiheuttaa sekaannuksia (se historiallinen, iso Pohjanmaa on eri juttu kuin tuo kaksikielisen rannikon Pohjanmaan "maakunta"). Parannetussa jaossa Etelä-Pohjanmaa voisi käsittää saman alueen kuin entinen Vaasan lääni.

Julle
25.07.07, 09:48
Jos jokainen vähän tarkemmin ajattelee!

Mihin niitä alueita Forumilla sitten tarvitaan? Nykyaikana atk:n aikakaudella se on vain yksi tieto, jonka perusteella voidaan hakea tai etsiä tai rajoittaa, mutta ei kannata jakaa eikä jaotella tällaisissa systeemeissä mitään!
Sisällön perusteella pitää hakea ja etsiä, ei minkään luokittelun perusteella!

Vai vieläkö niitä vanhanajan patriotteja löytyy omilta alueiltaan!

Jouni Kaleva
25.07.07, 15:26
Jos jokainen vähän tarkemmin ajattelee!

Mihin niitä alueita Forumilla sitten tarvitaan? Nykyaikana atk:n aikakaudella se on vain yksi tieto, jonka perusteella voidaan hakea tai etsiä tai rajoittaa, mutta ei kannata jakaa eikä jaotella tällaisissa systeemeissä mitään!
Sisällön perusteella pitää hakea ja etsiä, ei minkään luokittelun perusteella!

Vai vieläkö niitä vanhanajan patriotteja löytyy omilta alueiltaan!

Suomalaisten nettilistojen lyhyt evoluutiohistoria kertoo, että ellei jollakin maantieteellisellä alueella ole omaa listaa, niin se syntyy. Sosiaalinen tilaus on vahva. Olihan tutkimuskohteena oleva väestö teollistumisen alkuun saakka kuitenkin suht. paljon paikallaan ja sen lisäksi aluelistoilla on vahva tietämys maantieteellisistä ja muista paikallisista seikoista.

SukuForum pyrkii tietysti palvelemaan kaikkia jäseniään tässä suhteessa.

Eppu K
26.07.07, 08:56
Salliikohan tämä Forum uuden viestiketjun "ruksaamisen" useampaan kuin yhteen alueeseen liittyväksi? Tutkimuksen kohdehan on voi usein liittyä 2 ... 3maakuntaan. Esim. Pirkanmaa + Keski-Suomi + Etelä-Pohjanmaa. Tuolloin "monialue-viestinketjun" voisi tehdä vaikkapa Pirkanmaan alueelle, mutta määritellä myös Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakuntiin liittyväksi. Silloin täsmälleen sama viestiketju näkyisi kaikkien noiden maakuntien ryhmissä. Häiritsevän laajan levityksen estämiseksi voisi alueiden määrä yhdessä viestiketjussa olla rajattuna kahteen tai kolmeen. Hyväkään aluejako ei sovi kaikille, mutta jo paremmin, kun sama viestiketju toimisi 1 ... 3 alueella. Silloin virallinen (mm. HisKissä käytetty, siis ... Pirkanmaa, Päijät-Häme, ... Pohjois-Pohjanmaa, Lappi) maakuntajako kelpaisi sellaisenaan, "ulkomailla" täydennettynä (esim. "Luovutetut alueet ja Inkerinmaa, Baltian maat, Muut Pohjoismaat, Amerikka, Muut maat"). Maakuntien lisäksi tarvittaisiin myös alue "Suomen kaikki alueet" (alueista riippumattomia viestejä syntyy paljonkin), mutta "koko Suomen viestiketju" ei näkyisi muilla alueilla.

admin
26.07.07, 10:45
Salliikohan tämä Forum uuden viestiketjun "ruksaamisen" useampaan kuin yhteen alueeseen liittyväksi?
Lyhyesti - kirjoittaja ei voi laittaa kuin yhteen alaforumiin. Moderaattorilla on hiukan enemmän mahdollisuuksia tarpeen vaatiessa.

Eppu K
26.07.07, 12:22
...kirjoittaja ei voi laittaa kuin yhteen alaforumiin. Moderaattorilla on hiukan enemmän mahdollisuuksia tarpeen vaatiessa.

Asia tuli selväksi - mutta en luovuta!

Hommahan hoituu linkeillä, jotka syntyvät kätevästi kopioimalla Osoite-rivin sisältö tekstialueelle. Esimerkkejä:


Normaalin "Alueet"-viestiketjun lisäksi aluejakoa näytetään käsiteltävän myös viestiketjussa http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=188
Samaan tapaan voi esim. "Pohjanmaa"-alaforumiin lisätä uuden viestiketjun, joka osoittaa erääseen tuon alueen viestiketjuun "Onko tuttu"-alaforumilla: http://suku.genealogia.fi/showthread...=1629#post1629 .
Ja esim. Pirkanmaa-alaforumille voi lisätä uuden viestiketjun, esim: "Jämsän äijä (vastaukset Keski-Suomen alaforumille)". Sen tekstiin voi pläjäyttää tuon viestiketjun osoitteen ja pari sanaa siteeksi, esim. "Mielenkiintoista tietoa "Jämsän äijästä: [linkin osoite] - ei vastauksia tähän, vaan alkuperäiseen viestiketjuun (Keski-Suomen alaforumilla)".Tällaisten alaforumin välisten linkkien haittapuolena on se, että molempiin viestiketjuihin alkaa kertyä eri vastauksia, kuten tuossa (1)-esimerkin tapauksessa, (koska tuota "ei vastauksia tähän, vaan alkuperäiseen..."-ohjetta eivät kaikki kuitenkaan noudattaisi). Tämän estämiseksi tarvittaisiin "Lisää pelkkä linkki"-toiminto, joka luo "linkki-vinkin", johon ei voi vastata. Esimerkissä (3) siis vain tuohon alkuperäiseen Keski-Suomen alaforumiin tehtyyn viestiketjuun voisi vastata, ja Pirkanmaan alaforumissa näkyisi pelkkä linkki. Näin kaikki vastaukset olisivat samassa viestiketjussa, joita tosiaan olisi vain yksi.

admin
26.07.07, 13:05
En suosittele ylläolevaa menetelmää juuri mainitusta syystä. Kuten sanoin - moderaattorilla on työkaluja mikäli haluavat/tarvitsevat laittaa ns. aliaksen toiseen alaforumiin.

Vilkaise vaikka esimerkki tästä viestiketjusta tässä
Suku Forum (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=28)

Eva81
31.07.07, 19:29
Miksi ei alueet ole samat kuin on Hiskissä? Puuttuu ainakin Kymenlaakso ja Etelä-Karjala?

kysyy Aarno Niemi


hyvä idea...olen samaa mieltä

Erkki Järvinen
17.08.07, 07:45
Forumin alueista on käyty keskustelua joka nyt tuntuu jossakin määrin laantuneen vaikka siihen ei ole parannusta tullut. Suurena puutteena näen edelleen sen ettei Pohjois-Hämettä ole kelpuutettu omaksi alueekseen. Selvää on ettei meillä täällä ole samaa painoarvoa kuin maamme suuremmissa asutuskeskuksissa mutta sitten taas toisaalta harvemmin meitä kiinnostaa eteläisemmän suomen sukujen tutkimukset muuta kuin poikkeustapauksissa. Täällä meidän tutkimuksissamme alueemme onkin huomattavasti rajatumpi. - HisKi ei myöskään useassa tapauksessa meitä auta.

admin
17.08.07, 09:44
Suurin osa viesteistä on ollut sillä linjalla että ns. Hiski jako olisi se optimaalinen. Tähän asti on vaan n. 170 viestiketjua Alueet -osiossa jotenka jaolle vielä pienempään on mielestäni käytännössä ollut pientä tarvetta - muuta kuin psykologisesti. Niin sanotussa Hiski jaossa on 21 aluetta eli aluejako tuplaantuisi lukumääräisesti nykyisestä.

Olen, kuten aikaisemmin olen lausunut, valmis muuttamaan aluejakoa. Jos Hiski jako on mielestämme se optimaalinen niin muutetaan sitten siihen. Tässä vaiheessa ennenkuin muutosta tehdään toivon että ne joilla on eriäviä mielipiteitä esittää asiansa ettei heti jako muutoksen jälkeen heti haluta muuttaa vielä toisenlaiseksi. Jollei merkittävästi eriäviä mielipiteitä tule tähdätään siihen että muutetaan esim. viikon sisällä.

Ylläpito varaa kuitenkin oikeuden muuttaa jakoa tulevaisuudessa esim. yhdistämällä alueita mikäli huomataan ettei keskustelua juuri käy joillain pienemmillä alueilla.

Helena V.
17.08.07, 11:04
Hei,

Esitän eriävän mielipiteeni. Ketjun alkupäässä jokunen jo olikin sitä mieltä, että aluejaotteluita on jo nytkin liikaa. "Etsi"-toiminnolla pystyisi toimimaan kaiken kattavasti, kunhan otsakkeet ovat kauttaaltaan ruodussa sukunimi (patronyymi), nimi, ja siihen perään vielä paikkakunta.

Forumin etusivu on jo nyt aivan liian pitkä, kun kertaruudullisella ei hahmota missä mennään. Neljän ruudullisen verran pitää selata edes takaisin. Aika monta otsaketta näyttää olevan toistaiseksi ihan tai lähes turhaan ja ainakin näin naisen logiikalla aiheellisesti otsakkeita on vähän sekaisin. Toistan itseäni, mutta niitä voisi aiheittain yhdistellä ja sijoittelu voisi asiakasystävällisesti olla suositummuuden mukaan, tyyliin:

Yläpalkit
Yleinen keskustelu
Sukututkimuksesta yleensä, tutkimuslöytöjä, Suku Forum, asian vierestä
Etsitään henkilöitä ja tutkimusapua
Onko tuttu, tunnistatko kuvan, käännösapua, sukututkimuksen työkalut
Alueet
(jos on pakko...)
SSS, Ryhmät, Seurat, Fingen ja Finlander
Alapalkit

Kaikki tämä mahtuisi selkeästi yhdelle ruudulle.

t. Helena V.


PS. En käsitä, miksi kaksikielisessä seurassa kielet pitää karsinoida erikseen. Kukin kirjoittakoon omalla kielellään sulassa sovussa. Kyllä niistä yhdessä selvää saadaan.

Antti Järvenpää
17.08.07, 15:58
Olen Helenan kanssa aika samoilla linjoilla, ja ilmaisin sen heti alussa, tosin se keskustelu ketju korvautui tällä toiselle.

Kun viitataan Hiskiin jakoon, on siinä kaksi jakoa. Läänijako ja maakuntajako. Mielestäni sukutukimus ja erittäinkin ne asiat, joista näillä listoilla keskustellaan, ovat tapahtuneet ruotsinvallan aikana ja silloin alue tai maakuntajako oli oheisen linkin mukainen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_historialliset_maakunnat

Mielestäni nykyisillä maakuntajaolla ei ole paljon mitään tekemistä tuon ajan ihmisten liikkumisten ja elämän suhteet. Silloin ihmiset menivät vesiä pitkin. Nyt alueita yhdistää maantiet ja radat, jotka ovat johtaneet nykyisiin hallinnollisiin rajoihin. Nykyisissä maakuntajaoissa on varsin paljon tapauksia, joissa entinen emäkirkko on pirstoutunut moneen maakuntaan.

Toisaalta minulle on aika sama millainen aluejako tänne halutaan tehdä, lähinnä ajattelen loogisuutta keskustelun ja historiallisten tosiasioiden näkökulmasta. Tutkimisen näkökulmasta olisi nimittäin luultavasti hyödyllisintä hahmoittaa se aikakausi, mitä tutkii, sellaisena kuin se silloin oli.

Birgitta Lind
17.08.07, 16:07
Hördu Helena nu tycker jag att du är litet oförskämd mot oss svenskatalande. Det finns egentligen inga extra rutor som endast då är skrivna enbart på svenska. Jag tycker det finns endast en som man kan då lägga tillsammans och det är Allmänna diskussioner (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=55) Yleinen keskustelu (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=2). Då skulle en ruta bli ledig. Det finns ju medlemmar också från andra länder också tex. Sverige, Norje och Danmark, dom behärskar nog inte finska språket. Det blir då svårt för dem att ställa frågor på rätt plats om allt skall vara rubricerat endast på finska. För min del så tycker jag att det är bra såhär som det är. Usch vad jag ser rött igen !

Birgitta Lind

Helena V.
17.08.07, 21:18
Snälla Birgitta o alla andra också,

Kanske det här är till ett bra exempel för att vi alla skulle kunna skriva antingen på finska eller på svenska- som det går enklast för var och en (precis som förut på släktlistan).

Kyllä niistä yhdessä selvää saadaan.Jag hade absolut ingen mening att vara oförskämt mot någon. Om det så käns, ber jag om förlåtelse. Kanske är det fråga om en liten missförstånd?

Det är sant, att det nu finns bara en avdelning dedicerad för svensktalande, men det är också sant, att man redan nu skriver på svenska även på andra avdelningar. Det var ju ingen problem förut på släktlistan. Varför skulle det vara det här på Släkt Forum?

Min idé var ju bara att förenkla strukturet på Släkt Forums huvudsidan. Jag tycker den är allt för lång för flytande bruk. Rubriken här är "områderna" och ursaket för att huvudsidan är så lång är mest just de här områderna, som många skulle ha även mera.

Om man besökar Forumet regelbundet, skulle det vara möjligast lätt och snabbt att använda. Eller om man kommer hit bara då och då, tror jag det viktigaste är att ha en bra sök-funktion. Det är nog det viktigaste i alla fall.
Desto mera avdelningar forumet har desto mera komplicerat och långsamt är dess användning.

mvh,
Helena V.

Birgitta Lind
18.08.07, 04:48
Bästa Helena !
Ber om ursäkt för mitt häftiga inlägg och det var nog ett missförstånd av mej. Jag borde ha läst engång till innan jag började skriva.

Detdär med sökfunktion förstår jag inte mej på, har aldrig ännu behövt den, så ingen kommentar om den. Men huvudsidan är nog en aning för lång.

Här är mina förbättringsförslag till huvudsidan:
Hiski - bort för den är ju oanvänd, kan ju diskuteras under Yleinen keskustelu - Allmännadiskussioner
Sukututkimusohjelmat - Släktforskningsprogram, Sukuohjelmisto och Gedcom, sammansättning och kanske ny rubrik
Hiski keskustelu - diskussion flyttas till Yleinen keskustelu - Allmännadiskussioner
Ilmoita Finngenissä – Annonsera i Finngen (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=5), Finngen-hakuja – Finngen-sök (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=6) och Finlander-hakuja – Finlander-sök (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=7), alla i samma ruta.
Alueet - Områden här borde nog en ruta räcka till på huvudsidan, nu är där ju 11.

Mvh
Birgitta Lind

Heidi Kivimäki
20.08.07, 11:28
hei!

Minun mielestäni tässä nykyisessä alue jaossa ei ole mitään vikaa.. miksi pitää jakaa.. sit niitä saa likkailla enemmän ja se ainakin raivostuttaa minua nyt ei tarvi kun lukea otsikot ja poimia mielen kiintoisimmat ja minun tutkimukseeni läheltä liippaavat asiat..
Ja minusta tullaan tähän asiaan myös, että kun yhden toive toteutetaan niin sit on kaikki pyyttämässä yhtä sun toista ja admiinilla on varmaan parempaakin tekemistä kuin muutella joka tunti osioita niin kun me tahdomme, joten miksi emme ole koskaan tyytyväisiä?? olkaa nyt ystävät hyvät edes johonkin tyytyväisiä.. Harmittaa kun pitää kiistellä tälläisestä aisiasta..

Ystävällisin terveisin Heidi

Aki Pitkäkoski
20.08.07, 11:56
hei!

Minun mielestäni tässä nykyisessä alue jaossa ei ole mitään vikaa.. miksi pitää jakaa.. sit niitä saa likkailla enemmän ja se ainakin raivostuttaa minua nyt ei tarvi kun lukea otsikot ja poimia mielen kiintoisimmat ja minun tutkimukseeni läheltä liippaavat asiat..
Ja minusta tullaan tähän asiaan myös, että kun yhden toive toteutetaan niin sit on kaikki pyyttämässä yhtä sun toista ja admiinilla on varmaan parempaakin tekemistä kuin muutella joka tunti osioita niin kun me tahdomme, joten miksi emme ole koskaan tyytyväisiä?? olkaa nyt ystävät hyvät edes johonkin tyytyväisiä.. Harmittaa kun pitää kiistellä tälläisestä aisiasta..

Ystävällisin terveisin Heidi

Kiitos kannustuksesta ylläpidolle, Heidi!

Suku Forumin vapaaehtoinen ylläpito on koettanut kuunnella ja harkita erilaisia näkökantoja ja toiveita niin pitkälle kuin rahkeet nyt riittävät.

Ylläpito käy systemaattisesti läpi palautetta ja koettaa arvioida, mikä on kokonaisuuden näkökulmasta parasta. Valitettavasti monet päätökset näyttävät kompromisseilta ja niitähän ne ovatkin.

Kaikenlainen palaute on edelleen joka tapauksessa tarpeen.

Erkki Järvinen
20.08.07, 12:11
hei!

Minun mielestäni tässä nykyisessä alue jaossa ei ole mitään vikaa.. miksi pitää jakaa.. sit niitä saa likkailla enemmän ja se ainakin raivostuttaa minua nyt ei tarvi kun lukea otsikot ja poimia mielen kiintoisimmat ja minun tutkimukseeni läheltä liippaavat asiat..
Ja minusta tullaan tähän asiaan myös, että kun yhden toive toteutetaan niin sit on kaikki pyyttämässä yhtä sun toista ja admiinilla on varmaan parempaakin tekemistä kuin muutella joka tunti osioita niin kun me tahdomme, joten miksi emme ole koskaan tyytyväisiä?? olkaa nyt ystävät hyvät edes johonkin tyytyväisiä.. Harmittaa kun pitää kiistellä tälläisestä aisiasta..

Ystävällisin terveisin Heidi

Nähtävästi aluejaossa on vikaa koska asiaan on kiinnitetty huomiota useampaankin otteeseen. Mikäli forumia suunniteltaessa olisi asiaan kiinnitetty tarpeellista huomiota ei asiasta varmaan tarvitsisi käydä keskustelua. En ole kiistelyä asiasta nähnyt kyllä ne ovat olleet selkeitä esityksiä mitä olen nähnyt ja lukenut. - Miksikö ei olla tyytyväisiä niin siihen on vaikea sanoa mitään tämän forumin ollessa kysymyksessä.

Juha
20.08.07, 13:26
Muistuttaisin Jounin esittämästä kommentista aikaisemmin tässä samassa viestiketjussa;

""Tämä alue-keskustelu on hyvin tärkeää Forumin rakenteen kannalta. Kun perusrakennetta luotiin, haluttiin pitää "suuret linjat", laajat maakunnat. Näyttää kuitenkin olevan perusteltuja toiveita rajatummasta aluejaosta.

Kun Forumin avaaminen sattui pahasti lomakauden alkuun, voi mennä vielä "jonnin aekoo" ennenkuin käyttäjien toiveita voidaan toteuttaa.""



Katsomme nyt syksyn alkaessa tilannetta ja mietimme, mitä sille mahdollisesti pitäisi tehdä. Admin Hasse onkin jo tehnyt tämän suhteen kokeiluita.

Forumin tarkoituksena on palvella kaikkia keskustelijoita mahdollisimman hyvin. Meillä on käyttäjiä, jotka ovat erikoistuneet tietyille alueille, mutta myös niitä, jotka sukkuloivat koko Suomessa. Forumin muodon määrää näiden kaikkien intressit siten, että myös ylläpito pysyy touhussa mukana.


Sillä välin keskustelua voidaan käydä nykyisten otsikoiden alla. Forumin yläreunassa on aina linkki "Uudet viestit", jonka avulla on erittäin helppoa tarkastaa itseään kiinnostavat uudet kysymykset/vastaukset.

Kyllä tämä tästä!



Edelleen vilkasta keskustelua toivoen tästä ja muista aiheista


Juha Vuorela
webmaster, MJD
Suomen Sukututkimusseura
Liisankatu 16A
00170 Helsinki

Erkki Järvinen
20.08.07, 14:21
Muistuttaisin Jounin esittämästä kommentista aikaisemmin tässä samassa viestiketjussa;

""Tämä alue-keskustelu on hyvin tärkeää Forumin rakenteen kannalta. Kun perusrakennetta luotiin, haluttiin pitää "suuret linjat", laajat maakunnat. Näyttää kuitenkin olevan perusteltuja toiveita rajatummasta aluejaosta.

------

Katsomme nyt syksyn alkaessa tilannetta ja mietimme, mitä sille mahdollisesti pitäisi tehdä. Admin Hasse onkin jo tehnyt tämän suhteen kokeiluita.

Forumin tarkoituksena on palvella kaikkia keskustelijoita mahdollisimman hyvin. Meillä on käyttäjiä, jotka ovat erikoistuneet tietyille alueille, mutta myös niitä, jotka sukkuloivat koko Suomessa. Forumin muodon määrää näiden kaikkien intressit siten, että myös ylläpito pysyy touhussa mukana.


Sillä välin keskustelua voidaan käydä nykyisten otsikoiden alla. Forumin yläreunassa on aina linkki "Uudet viestit", jonka avulla on erittäin helppoa tarkastaa itseään kiinnostavat uudet kysymykset/vastaukset.

Kyllä tämä tästä!



Edelleen vilkasta keskustelua toivoen tästä ja muista aiheista


Juha Vuorela
webmaster, MJD
Suomen Sukututkimusseura
Liisankatu 16A
00170 Helsinki

Olen tätä kysymystä paljon ajatellut ja ennen kaikkea sitä miksi nämä alueet ovat tärkeät. Luonnollisesti kun uudistuksiin on menty niin aikaa myöten niihin totutaan mutta silti kaiken taustalla on muistissa vanha postituslista johon hyvin monet meistä olivat varsin tyytyväisiä. Forumin kaikessa kehittämisessä tämä tulisi mielestäni ottaa huomioon jotta siihen sitten olisivat mahdollisimman tyytyväisiä myös tiettyjen suppeampien alueiden tutkijat ja keskustelijat joihin itsekin lukeudun.

Eppu K
26.08.07, 13:38
... Forumin etusivu on jo nyt aivan liian pitkä, kun kertaruudullisella ei hahmota missä mennään. Neljän ruudullisen verran pitää selata edes takaisin. Aika monta otsaketta näyttää olevan toistaiseksi ihan tai lähes turhaan ja ainakin näin naisen logiikalla aiheellisesti otsakkeita on vähän sekaisin... ...Kaikki tämä mahtuisi selkeästi yhdelle ruudulle.
Joitakin otsikoita (Muut / Apua ...) ja alifoorumeja varmaankin kannattaisi yhdistellä. Nyt esim. Sukuohjelmistoa koskevia viestejä löytyy sekä "Muuta / Sukuohjelmisto" ja "Apua / Sukututkimusohjelmat" -alifoorumeilta, ja monet "etsintäkuulutukset" ovat hajallaan mm. "Yleinen keskustelu" ja "Onko tuttu?" alifoorumeilla. Etsi-toiminto tietenkin helpottaa, mutta se ei riitä joka tarpeeseen. Nyt pienestä etsiskelystä ei ole suurta haittaa, mutta vuosien kuluttua, kun viestiketjujen määrä on kasvanut kymmen- tai satakertaiseksi, järjestelmällisesti kirjoitetuilla otsikoilla ja alueellisella ryhmittelyllä saavutetaan suurta hyötyä (varsinkin tapauksissa, joissa suku tai sukunimi voidaan rajata tiettyihin maakuntiin). Hyvänä mallina toimivat Pohjanmaan (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=48&daysprune=-1&order=asc&sort=title) alue ja "Savo; otsikot aakkosittain (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=12&daysprune=-1&order=asc&sort=title).

Mutta mielestäni Suku Forum -aloitusnäkymää (http://suku.genealogia.fi/index.php) ei kannata kutistaa "yhdelle ruudulle". Näyttöruutujen erilaiset koot ja tarkkuudet, selainten asetukset, ym. aiheuttavat ettei mitään yksikäsitteistä "yhden ruudun kokoa" ole olemassa. Sitäpaitsi, halutun alifoorumin vierittäminen selainnäkymään ei ole hidasta eikä hankalaa. Selailu käy sutjakkaasti "oikealta ylhäältä" löytyvillä näppäimillä:
PgDn: näytöllinen alaspäin. PgUp: näytöllinen ylöspäin.
End: sivun loppuun. Home: sivun alkuun.
Näiden näppäinten käytöllä voitaneen perustella Alueiden sijoittamista Suku Forumin (http://suku.genealogia.fi/index.php) loppuun: "Alueisiin" pääsisi silloin suoraan painamalla End-näppäintä (ja tarvittaessa PgUp-näppäintä 1 tai 2 kertaa). Tuolla järjestystelyllä sinne mahtuisivat hyvin vaikkapa ne kaikki, noin 21 maakuntaa (samat kuin Hiskissä).

akniemi
27.08.07, 18:58
Mielestäni voisi ns. tekniset osiot, kuten "Muuta", "Apua" jne laittaa sivummalle ja keskittää heti näkyvää foorumia :)alueiden ja muiden tiheämmin käytettyjen osioiden käyttöön.

Eppu K
29.08.07, 15:20
Tässä viestiketjussa on ehdotettu Suomen historiallisten maakuntien käyttöä Alue-alafoorumeilla (http://suku.genealogia.fi/forumdisplay.php?f=8). Mielestäni siihen ei ole aihetta: jos 28.8.2007 olisi viestiketjut jaettu historiallisten maakuntien mukaan, olisi historiallisen Pohjanmaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjanmaa) alueelle tullut 62 viestiketjua (Pohjanmaalta 49, Kainuusta 7, Lapin nykymaakunnasta 6). Lapin alueen kahdeksasta viestiketjuista vain kaksi (Muonioon ja Enontekiöön liittyvät) kuuluisi "historiallisen Lapin" alueeseen.

Jos lähiaikoina ei voida ottaa käyttöön niitä n. 21 nykymaakuntaa (samoja kuin HisKissä), ehdotan, että alueisiin lisättäisiin ainakin Pohjois-Pohjanmaa. 28.8. Pohjois-Pohjanmaata käsiteltiin 15 viestiketjussa. Tuleeko jäljelle jäävä eteläinen Pohjanmaa (34 viestiketjua 28.8.) pitää yhtenä alueena vai jakaa se kolmeen nykymaakuntaan (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=1750#post1750)), sitä voisivat tuon alueen sukututkijat kommentoida.
... ne asiat, joista näillä listoilla keskustellaan, ovat tapahtuneet ruotsinvallan aikana ja silloin alue tai maakuntajako oli oheisen linkin mukainen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_historialliset_maakunnat
Mielestäni nykyisillä maakuntajaolla ei ole paljon mitään tekemistä tuon ajan ihmisten liikkumisten ja elämän suhteet. Silloin ihmiset menivät vesiä pitkin. Nyt alueita yhdistää maantiet ja radat, jotka ovat johtaneet nykyisiin hallinnollisiin rajoihin. Nykyisissä maakuntajaoissa on varsin paljon tapauksia, joissa entinen emäkirkko on pirstoutunut moneen maakuntaan...
Noita asioita ei käy kieltäminen. Vaikkapa Savon pitäminen yhtenä alafoorumina voi olla perusteltua. Vaikka kompromissejakin tarvitaan, ja vaikka nämä ovat myös makuasioita, en malta olla voi lisäämättä:

Useimpien "nykymaakuntienkin" rajat myötäilevät vedenjakajia. Esimerkiksi voi ottaa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun etelärajat, jotka ovat toimineet Oulun läänin etelärajana vuodesta 1775 (rajat ovat paitsi luonnollisia, myös "varsin historiallisia" ja sopivat hyvin mm. HisKin tarpeisiin).
Mm. historiallisen Pohjanmaan (http://fi.wikipedia.org/wiki/Pohjanmaa) rajat ovat vaihdelleet: sen pohjoisin osa, Peräpohjola (nykyisen Lapin läänin eteläosa) muodostui vuoteen 1809 mennessä osista Pohjanmaata, Kemin Lappia ja Upsalan hiippakuntaan kuulunutta Länsipohjaa (Västerbotten).
Monella nykymaakunnalla on paljonkin tekemistä vanhimman historian ja ihmisten liikkumisen kanssa. Esim. nykyinen Pohjois-Pohjanmaa on varsin omaleimainen maakunta, jolla on paljon yhteistä muiden pohjoisten maakuntien kanssa (sekä Savon kanssa: suuressa osassa Pohjois-Pohjanmaata ovat uudisasukkaat tulleet enimmäkseen Savon suunnalta, minkä voi kuulla paikallisista murteistakin). Pohjois-Pohjanmaalla on käytännöllisesti katsoen samat luonnolliset rajat kuin jo 1500-luvulla: silloisen Salon (Saloisten) pitäjän eteläraja, Iin pitäjän pohjoisraja ja Paltamon pitäjän (nykyisen Kainuun maakunnan) länsiraja.

eturunen
01.09.07, 18:18
Harrastelevan sukutukijan olisi helpompi seurata/osallistua forumin keskusteluun, kun perusrakenteet olisivat samoja kuin Hiskissä. Esipolvet ovat usein hajaantuneet eri puolille Suomea, joten Hiski on henkilöiden alustavassa paikallistamisessa suuri apu ja paljon käytetty.
Historialliset muutokset eri alueiden rajoissa ja nimityksissä eivät välttämättä ole kovin hyvin tiedossa.
Luovutettujen alueiden osalta työtä helpottaisi, jos käytössä olisi oma pääotsikko rajan takaiselle Karjalalle.

Erkki Järvinen
01.09.07, 19:23
Harrastelevan sukutukijan olisi helpompi seurata/osallistua forumin keskusteluun, kun perusrakenteet olisivat samoja kuin Hiskissä. Esipolvet ovat usein hajaantuneet eri puolille Suomea, joten Hiski on henkilöiden alustavassa paikallistamisessa suuri apu ja paljon käytetty.
Historialliset muutokset eri alueiden rajoissa ja nimityksissä eivät välttämättä ole kovin hyvin tiedossa.
Luovutettujen alueiden osalta työtä helpottaisi, jos käytössä olisi oma pääotsikko rajan takaiselle Karjalalle.

Niin ei täällä Pohjois-Hämeessä juurikaan HisKi´stä ole apua kun se on vuosia sitten poistettu esimerkiksi Ruoveden osalta (onhan siellä tosin rippeet jäljellä) eikä liene tietoakaan milloin takaisin tulee :-(

Mitä nyt näitä Ruoveden ja ympäristön torppia ja mökkejä olen selvitellyt niin eivät ne esipolvet (tottakai löytyy poikkeuksia) kauas mene täältä.

Eppu K
14.09.07, 17:34
Tässä viestiketjussa on keskusteltu alueita monesta näkökulmasta. Mm. itse olen kuulunut siihen joukkoon, joka on korostanut, että nykyinen maakuntajako sopisi myös Suku Forumille; "Miksi käyttää monenlaisia aluejakoja?". Toisaalta, noin 21 nykymaakunnan käytöstä seuraisi joitakin hankaluuksia: pääsivu http://suku.genealogia.fi (http://suku.genealogia.fi/) kasvaisi pitkäksi, ja tiettyjä nimiä olisi tarpeellista etsiskellä usealta pieneltä alueelta (aika usein "Etelä-Pohjanmaa + Pohjanmaa + Keski-Pohjanmaa"). Näitä epäkohtia ei juurikaan esiinny joillakin historiallisilla maakunnilla (http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_historialliset_maakunnat).Niiden ja "Hiski-maakuntien" (http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi) edut voitaneen yhdistää seuraavaa 11 aluetta käyttämällä. Sulkuihin olen merkinnyt niihin kuuluvat nykymaakunnat (samat joita mm SSS:n Hiski ja SSHY käyttävät) - ne voisivat olla näkyvillä viestiketjun nimen perässä.

Pohjois-Suomi (Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat)
Pohjanmaa (Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat)
Satakunta ja Pirkanmaa
Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa
Uusimaa (Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan maakunnat)
Häme ja Keski-Suomi (Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnat)
Itä-Suomi (Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat)
Kaakkois-Suomi (Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnat)
Luovutetut alueet ja Inkerinmaa
Muu Eurooppa (Pohjoismaat, Baltia, Venäjä, ym.)
Muut maanosat (Pohjois-Amerikka, Australia, ym)Lisää perusteluita:

Alueet sopivat yhteen "Hiski-maakuntajaon" kanssa (nykymaakunnat on niputettu suuremmiksi kokonaisuuksiksi)
Alueet olisivat riittävän suuria: esim. tiettyä sukunimeä etsivä voisi selata läpi 1 ... 2 aluetta (tutkimalla niiden aakkosjärjestyksessä olevia otsikoita), kun taas nykymaakunta-jaolla olisi usein tarpeen tarkistaa 2 ... 4 aluetta (varsin usein: Itä-Uusimaa ja Uusimaa. Tai: Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa. Tai: Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi).
Nämä alueet olisivat suurinpiirtein "yhtä suuria Suku Forumin tarpeisiin": tällä hetkellä "aluekansioiden" viestiketjut voitaisiin jakaa uusille alueille siten, että kullekin tulisi 30 ... 45 viestiketjua. Ulkomaat voivat olla poikkeuksia (mutta niillä on omat erityispiirteensä, ja niihin voitaneen sijoittaa suurin osa Finlander-viestiketjuista).
Tässä ehdottamani aluejako ei poikkea liiaksi historiallisten maakuntien mukaisesta jaosta. Esim. historiallinen Satakunta sijoittuu melkein samalle alueelle kuin nykyiset Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnat. Historiallisista maakunnista on tässä jouduttu "epäkäytännöllisen suuri" Pohjanmaa jakamaan kahdeksi alueeksi, mutta en katso siitä olevan suurempaa haittaa (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?p=3043#post3043). Eikä Karjalan historiallista maakuntaa ole voitu huomioida tässä aluejaossa - rajathat on määritelty enimmäkseen rauhanteoissa. Itä-Suomen alue on mielekäs siinä mielessä, että Pohjois-Karjalaa asuttivat monet savolaiset suvut.
Vaikka nykyisen Keski-Suomen maakunnan alue kuului historialliseen Hämeen maakuntaan (ja pieneltä osalta Satakuntaan), voi sen yhdistäminen samaksi alueeksi Hämeen kanssa tuntua joistakin oudolta. Onhan suuri osa Rautalammin pitäjän asutuksesta savolaista alkuperää (Nykyisen Keski-Suomen maakunnan alueesta noin puolet kuului aikoinaan Rautalammin pitäjään). Ja tälläkin foorumilla esim. Ylöjärven ja Ruoveden on katsottu kuuluvan milloin Satakuntaan, milloin Hämeeseen. Vastaavaa ongelmaa ei syntyne, jos noihin paikkakuntiin liittyvät viestiketjut sijoitetaan "Satakunnan ja Pirkanmaan" alueelle (epäselvissä tapauksissa maakunta on helppo tarkistaa esim. SSS:n Hiskillä: Ylöjärvi ja Ruovesi kuuluvat nykyiseen Pirkanmaan maakuntaan). Mutta olisi toivottavaa, että tätä asiaa kommentoisivat aluksi keskisuomalaisia ja pirkanmaalaisia sukuja tutkivat.