PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kokoelmapolitiikan kirjoittaminen valokuvakokoelmaa varten


Tuulakki
23.04.09, 10:12
Viittaan Juhan viestiin: Luento Tieteiden Talolla keskiviikkona 22.4.2009 klo 18.00.

Valokuvataiteen museon sivustolla on runsaasti mielenkiintoista lukemista, erityisesti tämä: http://www.fmp.fi/fmp_fi/muvieras/arkisto/kokoelmapolitiikka/index.htm, josta saa hienoja vinkkejä myös omien valokuvakokoelmien ja -albumien historiatietojen tallentamiseen jälkipolville, erityisesti sukuun liittyvien valokuvien tunnistamiseksi tulevaisuudessa. Kokoelmapolitiikan kirjoittaminen valokuvakokoelmaa varten - saattaa kuulosta kuivalta asialta lukaistuna, mutta lienee koko valokuvienkäsittelyn tärkein vaihe huolellisten teknisten toimenpiteiden jälkeen.

Matkakertomuksethan me aina teemme jokaisesta reissusta, mutta tunnustan, että minulle itsestään selvistä suvun vanhoista valokuvista on merkitty muistiin vain nimi eikä edes paikkakuntaa. Seuraaville polville nämä Kustaat ja Vilhelmiinat eivät kerro mitään, vaikka usean henkilön nimi on löytyisi sukukirjoista.

Miten muuten olette ratkaisseet kuvien viitteet sukukirjoihin, ruksaatteko kirjaan nimen jälkeen koodin vai teettekö lisälehden kirjan loppuun nimilistoineen kuvatuista henkilöistä - vai teettekö jopa tulosteen kuvista?

Ihmettelen itsekseni koko ajan myös, miten arkisen tavalliset valokuvat voisi digiarkistoon ryhmitellä? Antakaapa vinkkejä omista ratkaisuistanne! Jos perusteena olisi aikajärjestys 5 vuoden periodeittain, mitä hankaluuksia tulisi löytämiseen?

Olen myös miettinyt aihepiirejä, kuten rakennukset, kodin esineet ja sisustus, mutta yllättäen niitä elementtejä löytyy kastekuvista arkkukuviin asti ja kaikista juhlista siltä väliltä. Tuplakappaleita ei kai kannattane digiarkistossa enää säilyttää?

Juha
23.04.09, 10:26
Täältä luennoitsijoidemme antamia vinkkejä/linkkejä

http://www.knaw.nl/ecpa/publ/pdf/2710.pdf (englanniksi)

http://www.kansalliskirjasto.fi/julkaisuala/dublincore/Files/liitetiedosto2/dc_opas.pdf


Eivät suoraan vastaa edellä esitettyihin kysymyksiin, mutta mielenkiintoista luettavaa asiasta vakavasti kiinnostuneille.


Juha