Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Renkivouti Evert Andersson, Kisko
Kiskon Pappilan renkivouti Evert Andersson vihitään Kiskossa 1.11.1866 Johanna Davidsdotterin kanssa.
Johannan esipolvet ok, mutta mistä löytäisin Evertin?
Juha
Tapani Kovalaine
13.04.09, 08:47
Kiskon henkikirja vuodelta 1880 kertoo, että pappilan torpparina oli etunimiltään sopiva pariskunta: Evert Lehtonen 39 v ja vaimonsa Johanna 39 v ja heillä oli kaksi poikaa ja yksi tytär.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=657373&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400
Kyllä, mutta tuo ei auta asiassa eteen- siis tarkoitan taaksepäin ;)
Paitsi tietysti haarukoi syntymävuoden suurinpiirtein
Juha
Tapani Kovalaine
13.04.09, 09:09
Myös tuo löydetty sukunimi Lehtonen auttaa vakavamielisiä etsijöitä.
Siitä kun voi tehdä erinäisiä johtopäätöksiä.
Juhan vähättelyistä ei kannata välittää.
Hiskin Evertit vm 1840-1841 ovat
todella vähissä, joten tulee
olemaan sitä kautta
vaikia tapaus,
arveleepi
Tapani
ubi
En vähättele ja olen tyytyväinen avunannosta - tuo Lehtonen ei paljoa auta, koska se on myöhemmin "otettu" nimi. Eli tuo Andersson "suomennettiin" Lehtoseksi.
Olen kovasti hämmästynyt, jos Evert Anderssonin isän yhteydessä löydämme saman nimen. Mutta kaikki on mahdollista.
HisKistä ei tässä ole apua, tuskin olisin kyselyäni muuten tänne lähettänytkään. Ajattelin lähinnä, että Jaska tai joku muu alueen tuntija olisi sattunut törmäämään tähän Pappilan työntekijään
Juha
Tapani Kovalaine
13.04.09, 18:39
Suku Forumin palstoilla törmää usein sellaiseen, että hyvinkin visaiseen tapaukseen löytyy aivan pätevä vastaus. Lähes tuorein tapaus on Johannes Hissan taidokas Hiskin käyttö, jolla hän ihailtavasti auttoi oman ilmoituksensa mukaan satoja tunteja pulman ratkomiseen käyttänyttä kysyjää ja löysi Kälviältä vuonna 1787 kauas Karttulaan muuttaneen perheen. Tulokunnassa Anders Johansson, joka läksi Ruokojan talosta, muuntui Cajanukseksi.
Minäkin yritin kymmeniä tunteja kestäneillä etsinnöillä auttaa kysyjää, mutta hylkäsin oitis Kälviältä löytämäni sopivaan aikaan syntyneet lapset. Sen takia en osannut tätä sittemmin oikeaksi osunutta perhettä pitää oikeana, kun tietääkseni ei 1700-luvulla kulkenut yhtään linja-autovuoroa Kälviä-Karttula reittiä ja matka näytti kartalla olevan hevoskyydillä aivan liian pitkä, varsinkin pienten lasten kanssa.
Nyt tässä Juhan kysymyksessä on esillä samantyyppinen tilanne. Evert on varsin harvinainen nimi. Ja jos Evert ottaa perheensä käyttöön suomenkielisen sukunimen Lehtonen, niin se on oire hänen taustastaan. Vaikka Paraisilta löytyy lähes sopiva Evert, niin paikkakunta on Lehtosille liian ruotsinkielinen - tai onko sittenkään? Siinä se juju on.
Kaikille kysyjille toki aina kelpaa apteekin hyllyltä tuleva nopea ja luotettava vastaus, mutta joskus vastaus löytyy vasta tiedonmurusien avulla. Tällä kertaa Jaska saattaa tietää tai Johannes Hissa, mutta meillä kaikilla on lupa yrittää ja ensimmäinen oikea vastaus palkitaan kiitoksilla. Juha on luvannut minulle, ettei hän vähättele johtolankoja, jos sellaisia löytyy!
Lehtonen ei ole Kiskon seudulla kovin erikoinen nimi. Viimeistään 1910-luvulle tultaessa perin juurin kiskolaiset suvut ottivat itselleen kilvan suomalaisempia nimiä.
Arvostan kovasti kaikkea apua, mutta tässä tapauksessa taitaa olla viisainta pistää kyselyä Kiskon kirkkoherranvirastoon. Turun maakunta-arkistossa ei muistaakseni ole tarpeeksi tuoreita kirjoja.
Juha
Kiskon Pappilan renkivouti Evert Andersson vihitään Kiskossa 1.11.1866 Johanna Davidsdotterin kanssa.
Johannan esipolvet ok, mutta mistä löytäisin Evertin?
Juha
Juha,
Oletko jo pois sulkenut/tutkinut tämän mahdollisuuden.
Karjaan Mangårdin Lammansin vävylampuodille on 5.5.1829 syntynyt poika Evert (”Hiski”).
Vanhemmat Anders Johan Langberg ja Maria Elisabeth.
Digi-arkistossa viimeinen kirkonkirja päättyy ennen kyseisen Evertin syntymää. http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/karjaa/rippikirja_1816-1822_kk97/182.htm (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/karjaa/rippikirja_1816-1822_kk97/182.htm)
En ole, katsotaan.
Tosin noissa Kiskon henkikirjoissa ikävuodet ovat melko täsmällisiä, joten tämä Eevertti tuntuisi turhan vanhalta. Ja tuo sukunimi . . . . .
Mutta tutkin - Karjaan kirjoja löytyy tuolta ajalta arkistosta.
Juha
Pieni lisäkommentti;
Tuo sukunimi Lehtonen tullee sitten yksinkertaisesti perheen asuinpaikasta, Papppilan Lehtosen torpasta. Tuo torppa mainitaan tällä nimellä jo 1780-luvulla
Juha
Muuten en osaa auttaa, mutta henkikirjassa 1870 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=418561&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400) eräs Pappilan torpparipari on Evert Andersson ja Johanna ja sitten henkikirjassa 1875 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=649255&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400) Evert Lehtonen ja Johanna. Pieni varmistus samalle identiteetille.
1870 k.o. torpan renkinä mainittu Karl Silfvergren saattaisi kuulua "tuttuihin" kiikalalaisiin, mutta ainakaan siellä ei yhtään Everttiä ole syntynyt ennen v. 1848, eikä Andersile silloinkaan. Renki-Kalle on kulkenut omia polkujaan...
:) Jaska
Kiskon henkikirja vuodelta 1880 kertoo, että pappilan torpparina oli etunimiltään sopiva pariskunta: Evert Lehtonen 39 v ja vaimonsa Johanna 39 v ja heillä oli kaksi poikaa ja yksi tytär.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=657373&zoom=3&x=1&y=1&sx=400&sy=400
Tässä henkikirjoissa henkilöiden perässä olevat luvut eivät ole ikävuosia vaan syntymävuosi eli 1839
Terv. Kari Ojamaa
Kiitos Karille tarkennuksesta.
Valitettavasti en ole onnistunut vieläkään löytämään Evertille vanhempia.
Kiskon tuon ajan rippikirjoja ei muistaakseni ole maakunta-arkistossakaan.
Olen käynyt läpi kaikkien Kiskon naapurikuntien kastettujen luettelot eikä vain natsaa. Tuo myöhempi sukunimi Lehtonen tuli varmastikin hänen Kirkonkylässä asumastaan torpasta.
Juha
Hei, Juha Missäköhän tämä Lehtosen torppa mahtoi sijaita?
Meillä oli, kun olin vaahtosammuttinen kokoinen, perhetuttava Lehtonen Kiskon kirkolta ja hänen kotitalonssa oli tämän uudentien kallioleikkauksen "päällä" Toijasta päin vasemmalla vastapäätä vanhantien liittymää kirkolle.
Kari Ojamaa juureni ovat Kiskon Lapinkylästä Löfman ja Sortti
palataan huomenna asiaan
Löfmanit ovat minulle tuttuja. Isäni oli Kajalasta
Juha
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.