Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : luettelo etsinnänalaisista henkilöistä 1944
Löysin googlaamalla yllätyksekseni tutun nimen "Luettelosta etsinnänalaisista henkilöistä 1944" Boman, Amalia, 21.6.03. RP 3775/37.
http://www.suku.fi/hakem/rikospoliisiosasto2.htm
Nimi ja syntymäaika täsmää sukulaiseen, mutta miksi näitä henkilöitä etsittiin? Onko jokin yhteinen tekijä, joka selittää kaikki luettelon nimet? Mitä kummaa he olivat tehneet?
Lisäksi aprikoin, onko henkilö kuitenkaan sama- hän oli kahdesti naimisissa, mutten tiedä avioitumisvuosia.
Nykyään poliisi puhuu etsintäkuulutuksista. Listassa on siis henkilöt, joille poliisilla oli asiaa.
Huoltopoliisi seurasi prostituutiota ja irtolaisuutta (enimmäkseen naisia).
Tarkkailussa olevat lienevät ehdonalaisessa olevia?
Rikosilmoituksella viitataan siihen, että henkilöitä etsitään rikoksesta epäiltynä, todistajina tms. rikosjutuissa.
Sekalaisilmoituksia olivat kadonneeksi ilmoitetut, muiden viranomaisten virka-apupyynnöt esim. vankilaan kaivattavat yms.
Ilmeisesti sakko- ym. ulosottokuulutuksista oli eri luettelo?
Ministeriön kuulutukset saattoivat liittyä sotarikostapahtumiin ja KRP:n edeltäjän kuulutukset sen tutkimiin rikoksiin.
Jos rikosilmoitus on siis tehty 1937 pelkkää todistajaa tuskin etsittäisiin enää 1944?
(Nimikään ei ole niin tavallinen, että varmaankin voi olettaa tämän olevan juuri se sukua oleva Amalia Boman, kun synt. aika täsmää...)
Mistä voisin löytää tietoa, mistä oikein oli kyse? Tämä on vielä aika lähisukua ja tulin tosi uteliaaksi.
Antti Järvenpää
04.04.09, 11:08
Kun katselen luetteloa, tulee mieleen sodajälkeiset tapahtumat, jossa Neuvostoliittoon piti palauttaa kaikki heidän kansalaiset. Siis myös suomensukuiset inkeriläiset, karjalaiset jne. Epäilisin, että tässä luettelossa olisi jonkinmoinen joukko tällaisia tapauksia jos kohta muitakin.
Asiasta on tietoa linkissä http://www.narc.fi/Arkistolaitos/inkerilaissiirtolaiset/siirrot.html#5 joka tosin kertoo, että palauttamiset olivat vaapaehtoista. Inkeriläisten kohdalta ehkä, mutta ainakin kuulemani aikalaistiedon mukaan näin ei ollut kaikkien venäläisten osalta. Noita etsittyjä siinä osassa 2 on lähes 2300, joka on aika suuri luku.
Kyseinen luettelo sisältää paljon henkilöitä, jotka piti sodan jälkeen palauttaa Neuvostoliittoon. Siis esimerkiksi Suomen armeijassa sotineita neuvostosotilaita, inkeriläisiä jne jne. Minunkin sukulaiseni löytyy tuolta listalta juuri siitä syystä. Mutta listalla näyttää olevan sen verran paljon henkilöitä, että olisiko tuo kuitenkin joku rikospoliisin yleislista kaikista etsinnänalaisista henkilöistä syistä riippumatta..
Neuvostoliittoon palautettiin vielä 1950-luvullakin jokunen henkilö, joten listoja heistä on useampikin, esimerkiksi tuolla on lisäinformaatiota:
http://www.suku.fi/hakem/haku/
Mutta mikäli sukulaisesi on listalla ihan jostain muusta syystä, niin löytyisikö hänestä lisää informaatiota rikospoliisin arkistoista? Osaisivatko Kansallisarkistossa auttaa? Ainakin minua auttoivat Valpon arkistojen suhteen. Osaavat varmaan viisata eteenpäin, jos ei muuta.
Irene
Amalia ei ole venäläinen eikä edes inkerinsuomalainen, vaan Keski-Suomesta (vaarini äidin sisko, suku pengottu aika tarkkaan).
Eräs sukulaiseni löytyy listalta, koska katsoi viisaaksi poistua armeijasta ja siirtyä Ruotsiin. Virolaisella vaimolla lienee osuutta asiaan...
Tämä syy ei voine koskea naista.
Hei taas!
Tosiaan luulenpa, että jotain vastauksia saattaisit saada kysymyksiisi Kansallisarkiston kautta. Itse otin yhteyttä osoitteen kansallisarkisto(at)narc.fi kautta. Linkissähän on mainittu Amalian kohdalla Rikosilmoituspäiväkirjan numero ja vuosiluku, eiköhän niillä jotain selvinne.
Kansallisarkiston taksakaan ei ihan hirmuinen ole.
Irene
Kiitos!
Sirkuu, taidanpa ottaa yhetyttä tuonne arkistoon :)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.