PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Valtiolle idea uudeksi veroksi


Juha
02.04.09, 20:48
Näin laman alla päällä ja vierellä on hyvä keksiä uusia veroja

Yli sata vuotta sitten osattiin jenkeissäkin - kts. alempi juttu liitteestä ;)

Antti Järvenpää
02.04.09, 20:58
Erittäin kannatettava etenkin tuo jälkimmäinen esitys. Veron käyttökohdetta voisi vielä toki harkita, mutta esitys muutoin iskee hyvin tähän aikaan, jolloin ollaan huolissaan tulevien eläkkeiden maksajien määrästä.

Make
02.04.09, 21:00
Näin laman alla päällä ja vierellä on hyvä keksiä uusia veroja

Yli sata vuotta sitten osattiin jenkeissäkin - kts. alempi juttu liitteestä ;)

Pakko kysyä ja tunnustaa tyhmyyteni. Miksi isäni vielä 1950-60 luvuilla puhui "vanhanpojan- ja -piianverosta" ??? Liittyikö tämä jotenkin johonkin verotukseen vai oliko tämä vain jokin sanonta? Vai se ettei noilla henkilöillä ollut yhteisverotusta? En ole muistanut koko asiaa ennen Juhan juttua!

Juha
02.04.09, 21:45
Iltalehdestä vuodelta 2007 saksittua;

Vanhanpiian veroa perittiin hieman eri muodoissa 1930-luvun puolivälistä lähtien aina vuoteen 1975 saakka. Se tarkoitti kovennettua verorasitusta 24 vuotta täyttäneille naimattomille, lapsettomille kansalaisille. Kovin veroluokka oli naimattomille, toiseksi kovin lapsettomille pariskunnille ja lievin tietysti naimisissa oleville lapsiperheille.
Naimattomia kannustettiin näin naimisiin ja hankkimaan lapsia. Samalla myös ajateltiin, että heillä oli varaakin maksaa enemmän veroja. Verorangaistus naimattomuudesta oli varsin merkittävä: 3-6 prosenttiyksikköä. Veron tarkka prosenttiosuus määräytyi naimattoman tuloluokan mukaan. Hyvätuloiset maksoivat vanhanpiian ja -pojan veroa tietysti enemmän.


Juha

Antti Järvenpää
02.04.09, 22:11
Tuota vanhanpiian veroa kun vertaa syntyvyyteen ja toisaalta avioihin ja avioeroihin, voi pohtia, toimiko vero vai ei. Siis vuodet 1930 ja 1975 olisivat ne tärkeät.