PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tilattoman väestön alakomitean tutkimus 1900-1901


Liisa Rinkinen
29.03.09, 19:04
Otsikon mukainen "toimeentulotutkimus" on Wikipedian mukaan tehty kenraalikuvernööri Bobrikovin määräyksestä kaikissa Suomen ruokakunnissa kyseisinä vuosina. Tutkimus pitäisi Wikin lähdetietojen mukaan löytyä KA:sta.

Onkohan joku tutkinut ko. aineistoa? Mitähän se sisältää?

terv.
liisa rinkinen

pirkko2004
29.03.09, 19:39
Hei tässä pari valokuvaa tilattoman väestön...... arkistosta, kuvat koskee Kontiolahtea.

Valitettavasti olen kuvannut huolimattomasti ja nuo sarakkeiden tekstit ovat vähän epäselviä.

pirkko2004
29.03.09, 19:46
Ne kuvat..

Liisa Rinkinen
29.03.09, 21:38
Hei Pirkko!

Kiitos kuvista. Muistatko, mitä sarakkeet kuvaavat? Kuvissa oli jonkin sahan työläisiä?
Kuinkahan maaseudun mökkiläisiä on tilastoitu? Minua kiinnostaa lähinnä Korpilahti. Toisaalta katsoisin kyllä myös Helsinkiä.

Tuli taas asiaa KA:n! Ei kohta yksi kesälomaviikko siellä riitä...

sukututkimusterveisin liisa

pirkko2004
29.03.09, 22:55
Tässä esimerkissä on Utran sahan tehtaan asunnoissa asuvia tehtaan työntekijöitä. Laitan tuohon vielä kuvan marginaalin huomautuksesta. Yritin räknätä mitä noissa sarakkeissa lukee.
Tietoja kaikista Kontiolahden kunnassa Kuopion lääniä 1. päivä syyskuuta 1901 asuvista ruokakunnista ja niiden taloudellisista oloista.
Vasemmalta oikealle :
1. Kylän tai manttaaliin pannun maan tai wiran (?) kiinteistön ( tilan, parseelin y. m.) nimi
2. Tilan numero
3. Maan omistajan ristimä- ja sukunimi
4. ammatti (maanviljelijä, sahan- tai tehtaan omistaja, kauppias, virkamies, jne. kruunu,,, kunta, pappila, lukkarintalo, saha- tai muu yhtiö, armeliaisuuslaitos, ym.)
5. Tilalla kunnan tai kylän yhteisellä maalla asuvien kaikkien ruokakuntien isäntien (haltijain), myöskin maanomistajan jos hän asuu tilalla - nimi
6. ammatti eli se toimi josta hän saa pääasiallisimman elatuksensa tai tulonsa (katso ohjeisiin!)
7. ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden koko lukumäärä (isäntä ja palvelusväki, lapset, hoitolaiset y.m.)
8.-11. ruokakunnan 15 v. vanhemmista jäsenistä elättävät itsensä palkkatyöntekijöinä, palkollisina, päivätyöntekijöinä y. m. , pääasiallisesti maanviljelystyöllä – miehiä, naisia, muulla työllä – miehiä, naisia
12.-13. ruokakunnan hallussa olevien asuinhuoneitten lukumäärä – omia, toisten omistamia
14. ruokakunnalla ei ole erityistä huonetta vaan asuu loisena yhdessä toisen ruokakunnan kanssa (vastaus merkittävä L:llä)
15.-16. ruokakunta viljelee maata hehtaaria – peltoa, luonnonniittyä
17. missä määrin ruokakunnalla on haka- tai metsämaata käytettävissä? (vastaus numerolla 0 on ei ollenkaan, 1 vähän, 2 riittävästi)
18. maanviljelys on itsenäinen tai hoidetaan yhdessä toisen kanssa (vastaus / tai yhdysviljelyssä N:o _ kanssa)
19. -23. ruokakunta omistaa karjaa – hevosia 3v. tai vanhempia, lypsylehmiä, lampaita 1 v. vanhemmat, sikoja 1/2 v. vanhempia, poroja
24. muistutuksia

kainuulainen
24.08.09, 18:27
Tilattoman väestön alakomitealle lähetettyjen tilastojen toisteita (eli kopioita)saattaa löytyä myös kuntien arkistoista. Tilastot kun kerättiin kuntakohtaisesti ja lähetettiin sitten kunnanhuoneelta alakomitealle. Elikkäs kysykääpä oman paikkakunnan kunnanarkistolta ennen kuin säntäätte Kansallisarkistoon. Se voi säästää aikaa ja rahaa.

Liisa Rinkinen
24.08.09, 20:56
Hei!

Tämä vaikutta mahdottoman mielenkiintoiselta! Voi, kun olisivat ymmärtäneet tehdä kyselyn kolme vuotta myöhemmin!:p: Olisi saattanut selvitä isoisän asuinpaikkakin!

Siis KA on edelleen kohteena, kun mielenkiinto on pääkaupungissamme. Samalla tulee katsottua tuo Korpilahtikin. Aikamoinen urakka on edessä, mutta onhan noista jo kokemusta!

Mukava päästä uusien lähteiden äärelle, kiitos mielenkiinnosta!

terv. liisa

Heikki Särkkä
25.08.09, 18:53
Olen joskus katsonut. Käyttö on sikäli ongelmallista, että samannimisiä on hyvin vaikea erottaa toisistaan, jos haluaa tietoja jonkin tietyn sukuhaaran tietystä henkilöstä.

Liisa Rinkinen
25.08.09, 22:36
Oletko, Heikki, katsellut kaupunkilaisten vaiko maalaisten tietoja?

Ajattelen, että esim. Helsingistä on vaikea löytää yksityistä henkilöä - varsinkaan jos ei tiedä tämän tarkkaa osoitetta... Tehtiinkö tutkimusta ylipäätään kaupungeissa? Maaseudulla tiedot ovat varmaankin kylittäin - onkohan tutkimuksissa sisällysluetteloita?

Nämä asiathan toki selviävät KA:ssa, mutta on mukavampi aloittaa tutkimista, jos on jo vähän systeemistä selvillä!:)

Terv. liisa

Heikki Särkkä
26.08.09, 07:29
Maaseudun. Kolmesta samannimisestä, joiden asuinkylää ei ilmoitettu, oli turha arvailla mitään. Ehkä kuitenkin yhdistelemällä henkikirjatietoihin ongelma olisi ratkennut.