PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ahinko, Alavus, monenmoisia kysymyksiä


Assi
28.03.09, 13:09
Heippas jälleen, Nyt innostuin vähän tutkailemaan tuota äitini äidin vanhempien puolta....mummuni on tyttönimeltään Sillanpää, mutta hänen äitinsä oli tyttönimeltään Ahinko,ja hänen isänsä ( vihtori Ahinko ) vanhemmat ovat puolestaan:

Ahingon Väliahon torppari Matts Henrikson 1.3.1834 ja Maria Ericsdotter 14.2.1836 ( ensinnäkään en löydä Matti henriksonin synt luettelosta, ainakaan tuolla päivämäärällä mitä rippikirjoissa on merkitty synt. ajaksi.)

Sitten minua sekoittaa aina vaan nämä kun on monta Ahinkoa, tai Ahingon torppaa, ja niissä kaikissa saattaa asua useita perheitä, että kuka on mikä missäkin....Jos jokaisen torpan asukkaat olisi edes eri sivulla, mutta niitä on merkkailtu vielä samalle sivulle jos jonkinlaista tölliä niin ei enää tiedä mikä on torppa ja mikä on jotain muuta=D

Tässä varhaisin rippikirja josta minä saan jotain tolkkua, mutta en ole vielä selvittänyt keitä ovat nuo ihmiset rippikirjan alaosassa. Veikkaus voisi olla, että Maria Eriksdotterin sisar perheineen nimestä päätelleen, mutta toisaalta ne voivat olla keitä tahansa....( ei tärkeää tässä vaiheessa )
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/alavus/rippikirja_1864-1870_mko76-94/260.htm


Sitten onkin seuraavan vuosikymmenen kirja samasta paikasta
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/alavus/rippikirja_1871-1880_mko95-123/379.htm
Nyt Matti Henriksonin kohdalla lukee "Tp", onko se sama kuin "torp" eli torppari? Hänen perheensä jälkeen kuitenkin on joku Henrik Henrikson perheineen merkitty torppariksi.
Sitten kaikken alimpana on vielä erikseen Wäliahon torppa jossa on taas ihan eri perhe. Tässä kohtaa menen sekaisin, kun on monia perheitä yhdessä torpassa. Kuvittelin, että nimenomaan Matti Henrikson on Wäliahon torppari.
Heti alussa Ahingon yläpuolella lukee numero 17, onko se talon/tilan numero, koska jokaisessa Ahingon torpassa ja päätalossa on tuo sama 17.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/alavus/rippikirja_1871-1880_mko95-123/377.htm Onko tämä nyt se itse Ahingon päätalo? Manttaaleja 5/48, paljonkohan se mahtaa olla nykypäivänä? Onko siihen laskettu Ahingon torppienkin maat? ( Aika ihmeellistä, tuossakin kirjassa näkyy Wäliahon torppari perheineen....)

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/alavus/rippikirja_1871-1880_mko95-123/378.htm
Sitten heti seuraava kirja, ilmeisesti Ahingon renkejä ja Piikoja, asuivatkohan he sitten Ahingossa myös vai olivat vain työväkeä jostain kyliltä?

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/alavus/rippikirja_1871-1880_mko95-123/380.htm
Ja sitten on vielä tämä....

Jos joku ihana ihminen voisi hieman selvittää mulle, että kuinka isosta talosta ( Ahinko ) oikein on ollut kyse ja kuinka paljon noita eri torppia on oikein ollut, kun mä oon nyt noiden kanssa ihan sekaisin.Ihan mikä tahansa tietä joka vähän edes selventää tätä sotkua on tervetullutta.

Itse olen oppinut jo aika hyvin seuraan rippikirjoja eteen ja taaksepäin , (tosin joskus kyllä on melkoista hakemista kun ei saa selvää muuttomerkinnöistä,...), mutta sitten itse rippikirjojen sisältö aiheuttavat vielä pään raapimista=D

Kiitos jos joku jaksaa vastailla ja ei ollu liian sekavaa sepustusta.