PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Märta Strigelius


Maija Salo
23.03.09, 21:57
Märta Strigelius oli Ilmajoen kirkkoherrana vuosina 1632-52 toimineen Jacobus Peldanuksen puoliso. Netistä löytämissäni sukutauluissa hänen äidikseen mainitaan joko Märtha Boga af Jackarby, Rustiina Boga af Jackarby, Johanna Johanintytär Boga tai N.N.Johansdotter Boga.

Onkohan olemassa luotettavaa tietoa Märta Strigeliuksen äidistä ja tämän sukujuurista? – Märtan isä oli Ilmajoen kirkkoherra Henricus Jacobi Strigelius.

Maija Salo

kkylakos
24.03.09, 07:34
Hei,

luotettavasta en tiedä, mutta eiköhän muutamaan kirjaan kannata tutustua verkkolähteiden lisäksi. Sukutaulu http://www.lekeberg.eu/A_Morfar/0001/879.htm viittaa atelissukuihin ja Juha Vuorela blogitekstin (http://juhansuku.blogspot.com/2007/08/boga-ja-piil-sek-porvoon-jakari.html) lähteiden perusteella Jackarby-sukua käsitellään Jully Ramsayn kirjassa "Frälsesläkter i Finland intill Stora Ofreden".

Tosin ottaen huomioon, että Juhan lähteenä myöskin olleiden Juha Sinivaaran sivujen (http://www.juhasinivaara.fi/ralssis/ralssike.htm) "Boga, Jakkarilan-suku" ei tunne pappismiehen kanssa avioitunutta tytärtä, asia voi olla mutkikkampi selvittää. Tietenkin voi myös yrittää ottaa yhteyttä sukutaulujaan esitteleviin ja kysyä lähteitä, joita eivät ole merkinneet näkyviin. Ja arvioida tätä kautta tietojen luotettavuutta.

Lasilaakso
24.03.09, 18:52
Henrik Strigeliuksen pso oli N. N. Boje, joka oli Hämeestä ja oli suomalaista aatelissukua, joka on lähtöisin 1400-luvulta. Suku oli tullut alunperin Böömistä. Lähde: Seinäjoen sukututkijat 1/2009, Kolme polvea Peldan-sukua.

t. JN

Maija Salo
24.03.09, 23:20
Kiitokset vastauksista ja tiedoista. Yritän saada käsiini tuon Seinäjoen sukututkijoiden julkaisun.

Maija Salo

kkylakos
25.03.09, 09:41
Hei,

tähän vielä linkitystä muualla asiasta käydyistä keskusteluista, joissa ei kuitenkaan ole lisätietoa

http://www.sukujutut.fi/sukuhaku/sukuhak2.asp?kid=121133
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=4410

Erkki A Tikkanen
25.03.09, 13:33
Mauno Kärnä on kirjoittanut artikkelin "Henricus Jacobi Strigeliuksen puoliso", jota säilytetään Oulun maakunta-arkistossa. Minulla on siitä kopio, 10 A4-sivullista tekstiä ja muutama kuvakin.
Tekijänoikeudellisista syistä en voi esittää koko kirjoitelmaa, referoin tähän siitä muutamia oleellisia kohtia.

Henricuksen jälkeläisen Gabriel Henrici Peldanin muistiinpanot Historica Descriptio Paroecia Ilmola ja Alceniuksen muistiinpanot Hiereulogia Ostrobotniaca ovat hänen tärkeimmät lähteensä.

Kummassakin lähteessä puoliso on rouva Boge, ei Boje/Boije! Ilman etunimeä. Netissä pyörii muutamia sivustoja, joissa hänen etunimenään on Johanna, Märta tai Ruustina/Ruustinna. Ruustinna nyt olisi lähinnä oikein kirkkoherran vaimona, mutta ei sekään mikään etunimi ole.

Peldanin muistiinpanot löytyvät nykyisin myös netistä, ne on julkaistu Vaasan Sanomissa 1878 suomennettuina.
http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=2&id=457575&pageFrame_currPage=1

Artikkeli alkaa etusivun oikealta palstalta "Vanhoja muistoja Ilmajoelta".

Lainaan tähän paria kohtaa:

"3. Hra Henrik Strigelius Hämeestä tuli kirkkoherraksi 1598. Hän oli naimisissa aatelisen rouva Bogen kanssa ja osti Peuralan talon, jossa ennen oli ollut kaksi asujainta. Hänen tyttärensä Märtha Strigelia oli kansassa mainio ankarana naisena, tämän nai

4. H:ra Jakob Paavalinpoika Peldanus..."

Rouva Bogan äidin Hebla Stålarmin vanhempien jälkeen tehtiin perinnönjako 4.12.1582 (Historisk Tidskrift för Finland, 1962). Heblan osuus merkittiin hänen miehensä Johan Bogan nimiin.

Myöhemmissä perintökiistoissa ei näy heidän lapsistaan kuin kaksi tytärtä ja poika, syyksi mainittiin se, että kun tämä nimeltä mainitsematon tytär oli mennyt naimisiin säätynsä ulkopuolelle, hän myös menetti perintöoikeutensa. Hänen osuutensa maksettiin rahana ja hän ei ollut oikeutettu saamaan muuta perintöä, esim. maata tai kartanoita. Hänen sisarensa menivät naimisiin omaan säätyynsä, veli kuoli naimattomana.

Sukunimi Boga kirjoitettiin ajan tavan mukaan horjuvasti milloin Boga tai Boge.

Kärnän artikkeli on kirjoitettu vakuuttavasti eri lähteitä käyttäen ja minut se vakuuttaa aika hyvin siitä, että Henricus Jacobin puoliso oli Johan Bogan ja Hebla Stålarmin etunimeltään tuntematon tytär.

Maija Salo
27.03.09, 12:03
Erkki A Tikkaselle kiitos mielenkiintoisesta Mauno Kärnän artikkelin referaatista. Jos ymmärsin oikein, artikkelin mukaan on olemassa seuraavat lähdetiedot:

- Henrik Strigeliuksen puolisosta ja siis Märtan äidistä on Gabriel Peldanin ja Alceniuksen maininta ”aatelinen rouva Boge”.

- Toisaalta tiedetään, että aatelisella Johan Bogella ja tämän vaimolla Hebla Stålarmilla oli nimeltä tunnettujen lasten lisäksi joku nimeltä mainitsematon tytär, joka avioitui säätynsä ulkopuolelle.

On tietysti mahdollista, että tämä tytär on Henrik Strigeliuksen puoliso. Mutta onhan tässä epävarmuustekijöitäkin. Jos oletetaan, että vanhojen lähteitten maininta Bogen suvusta pitää paikkansa, niin tiedetäänkö Bogen suvusta tarpeeksi? Eikö siinä voisi olla sellaisia ainakin toistaiseksi tuntemattomia haaroja, joista etsimämme rouva olisi voinut polveutua? Tai olisiko hän voinut olla vain jotain etäistä sukua Bogeille ja muuttunut sitten perimätiedossa ”aateliseksi rouva Bogeksi”?

Maija Salo