PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuolinsyy


Ulla Juva
17.03.09, 18:58
Mikähän kuolinsyy mahtaisi olla kyseessä? Amalia Serafia on kuollut "sulkuun" 1889.
En ole aiemmin törmännyt kyseiseen määritteeseen.

Juha
17.03.09, 19:06
Ensimmäisenä tuli mieleen ummetus.

Taustallahan voi olla monia eri sairauksia, mutta jos vatsa pysyy ummessa, seuraukset voivat olla fataaliset

Juha

Jouni Kaleva
17.03.09, 19:55
Hei Katsopa tuonne
http://www.saunalahti.fi/arnoldus/kuol_syy.html

Sieltä lainattuna:

andtäppa B C D hengenahdistus, syynä sydän-, keuhko- tai muu sairaus. (B andtäppa, magflen, gulsot, C vattensot, andtäppa, gulsot, D vattensot, andtäppa, skjörbugg, gulsot). Vaikeaa ja tukehduttavaa hengenahdistusta tarkoittavia sanoja kansankielessä ovat "sulku" eli "sulkutauti". D. Jusleniuksen mukaan sulkutauti on sama kuin latinan asthma eli hengenahdistus ja ruotsin bröstängia eli rinnanahtaus (ängia, saks. eng, ahdas). Elias Lönnrotin mukaan andtäppa on "hengen ahdistaja, salpaaja". Omien havaintojeni mukaan "sulkua" eli "sulkutautia" on käytetty lapsilla kuolinsyynä sekä hinkuyskän että kurkkumädän esiintymisen aikoina. Katso kikhosta ja strypsjuka.

PVuorio
17.03.09, 20:30
Hej Ulla

Synnyinseudullani tuon sairauden nimitys oli hyvinkin tiedossa ja käytössä ja lähinnä tärkoitti juuri henkitysongelmia, keuhkotautia. Sen välttämiseksi oli jopa oma sanontansa: ”Yskä saa ko yksi makka ja sulkku ko huanon kaverin kans.”

t Pertti Vuorio