PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pietarila Pudasjärvi


Tatupoika
10.03.09, 19:19
Ansioitunut sukututkija Kaisa Matila on kirjassaan "Matilan ja Mursun sukua..." (s.135) johtanut erään sukulinjansa Olli Tuomaanpoika Pietarilaan (k.16.5.1697). Hänen poikansa Antti (n1641-1711) oli Jaakko Mursun vävy, jolle Jaakko lunasti Karvosen tilan Jongunjärveltä.

Maakirjakartassa: http://www.nic.funet.fi/pub/sci/geo/carto/vanhatkartat/maakirjakartat/highres/f1/f1_25_4.jpg
on Thomas Pedersson Juntila hemman (osoitteessa lukee Junkila, mutta mielestäni Juntila, vertaa esim Liikanen tai Inkilä, joka on oikeasti Tackila) vuonna 1648. Kartan talo on paikalla, joka vastaa nykyisen Pudasjärven Pietarilaa, kyseessä lienee siis Tuomaan isän Pietari Junttilan (Peder Juntila) mukaan nimetty talo. Jos Olli oli Tuomas Pietarinpoika Junttilan poika, kuten on todennäköistä, niin me Olli Pietarilan ja Antti Karvosen (joskus kirjoissa Mursunakin mainittu) jälkeläiset olemme osin Junttiloita, mistä lie Pudasjärvelle ehtineitä.

Onko tuttua juttua?

Tatupoika
11.03.09, 07:49
Tulkinta-apua edelliseen liittyen
http://www.nic.funet.fi/pub/sci/geo/carto/vanhatkartat/maakirjakartat/highres/f1/f1_25_4.jpg
Lukeeko näin: Thomas Pedersson Juntila Hemman ähr 1/4 Mantall, ähr och annan gången i Mantalss booken ... för Öde på Oluf Olufsson Hiusspä 1/4 Mantall.
Eli Junttilan talo on aiemmin kirjattu Olli Hiuspään autioksi? Spekulointini Pietarilan talon nimestä on pelkkää spekulointia, mutta onko Pudasjärven historian tuntijoilla talojen historiasta enempää tietoa?

paavo.lohvansuu
17.04.09, 08:58
Thomas Pederssonin edeltäjä Pietarilassa oli Peer Jönsson,johon nimi
Juntila viittaa.Olli Ollinpoika Hiuxipää saattaa olla Livolla asunut Olli
Ollinpoika Juutinen ja ja yhtä aikaa hänen kanssaan Perttu Tuomaan-
poika Juutinen Thomas Pederssonin poika.
Terveisin Paavo Lohvansuu

Tatupoika
20.04.09, 20:21
Kiitän tiedosta, Paavo.
Meneekö siis näin: Pietarila sai nimensä Peer Jönssonista ja maakirjakartassa poikansa nimenä ilmoitetaan Thomas Pedersson Juntila, joka asui Olli Hiuspään eli Juutisen autiossa. Ja Perttu ja Olli Tuomaanpojat olisivat veljeksiä? Olisin kiitollinen tietolähteistä Pudasjärven alkuajoista. Omistan Suur-Iin historian, Pudasjärven seurakunnan historian ym alueen historioita, mutta 1600-luku jää hämärään.
Tatu

paavo.lohvansuu
26.04.09, 13:24
Hei,Tatupoika! Pudasjärven varhaishistoriaa ei ole juuri tutkittu,mutta
alkuperäislähteitä on olemassa ,on voutitilit 1550-luvulta lähtien,joissa on
veroluetteloita,kymmenysluetteloita ja oikeudenkäyntitietoja, paikan-ja
sukunimistöt ovat hyviä lähteitä. Tänä vuonna Pudasjärven seurakunta viettää perustamisensa 370-vuotisjuhlaa.Se merkitsi hallinnon tehosta-
mista ja läänintileihin siirtymistä. Samoin pudasjärveläiset alkoivat kulkea
asioissaan Iin käräjillä ja tuomiokirjoista löytyy hyvin tarkkoja tietoja
1640-luvulta lähtien. Nämä kaikki on mikrofilmattu jo 1950-luvulla mor-
moonien toimesta. Muuten, liittyykö suku Matila mitenkään Hiltusiin,joita
on Oijärvellä ja Kuivaniemellä? Minulla on näistä aiheista jo jonkun verran
valmiiksi tutkittua tietoa,joten voit ottaa yhteyttä,niin ruvetaan perehty-
mään asioihin. Terveisin Paavo

Tatupoika
27.04.09, 08:03
Hei Paavo

Kyllä Matilan ja Hiltusen suvut Oijärvellä toisiinsa liittyvät. Talollinen Matti Juhonpoika Hiltusella (k.1804 Oijärvellä, 86v) oli paljon jälkeläisiä. Tyttärensä Elsa (s.1778) avioitui Jaakko Kanniaisen kanssa Tannilaan ja heidän tyttärensä Kreeta (s.1811) Oijärvelle Antti Matinahon (Simojärveltä tulleen Antti Impiön poika) kanssa. Antti Matinaho muutti Kuivaniemen Hietalaan ja hänen tyttärensä Riitta (s.1841) palasi myöhemmin Oijärvelle Juho Höyhtyä/Mursun vaimoksi. Heidän tyttärensä Kaisa (s.1866) avioitui Kollajalta Oijärvelle Matinahoon (Matila) 1863 tulleen Erkki Ahosen pojan Aukustin (s.1865) kanssa. Pari vuotta myöhemmin Matinahoon tuli osakkaaksi Juho Takkinen, joka oli naimisissa Erkin serkun Elsa Ahosen kanssa, samoin Kollajalta, heidänkin jälkeläisensä ovat Matiloita.
Omat tietoni jäävät tuohon, myöhempien polvien naimisista en tiedä.

Matti Juhonpoika Hiltunen tuli Simosta, avioitui siellä Elsa Parpalan kanssa 1757, mutta Matin syntymäpaikka ja -aika ei ole tiedossani, Matila Kaisa on laskenut syntymävuoden ja varustanut paikan kysymysmerkillä: s.n 1718 Haukipudas? Oma tutkimukseni on synnyttänyt hänet Pudasjärvellä n 1720 isolla kysymysmerkillä, en oletustani kuitenkaan painaisi julkaisuihin.

Olen aiemmin Forumilla kysellyt Jaakko Hiltusen perään, onko tuttu?
http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=6065

Hiltuset olivat myös tietäjiä, Paulaharjun haastattelema Käpy-ukko oli Pekka Sakarinpoika Hiltusen poika (EF Rautell on haastatellut aiemmin isää):
http://dbgw.finlit.fi/skvr (http://dbgw.finlit.fi/skvr/hakutulos.php) hakuun Pohjois-Pohjanmaa, Ii

Tatu

Tatupoika
27.04.09, 08:17
http://dbgw.finlit.fi/skvr/

Kenoviiva vielä osoitteeseen, niin menee oikealle sivulle.
T

tellervoranta
27.04.09, 09:27
Hei :), olen yhdessä Forumin kirjoituksessa maininnut, että minulla on esipolvissa tiedossa Pudasjärveltä viisi eri Hiltusta vaan taitaa olla kuusikin.
En suoralta kädeltä muista liittyvätkö kaikki äitini Leskelä suvun emäntiin.
Kaisalla olen myös ilmoittanut eräästä Kanniaisesta, joka on alkuaan Ylikiimingin Leskelästä. Minulla on molemmat Matilan kirjat tietyistä syistä.:cool: