PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuoden Sukukirja 2008 valittu


P. T. Kuusiluoma
08.03.09, 17:08
Vuoden Sukukirja 2008


Vuoden Sukukirja on valittu 19. kerran Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä Kotkassa.

Kilpailuun osallistuvat kaikki vuonna 2008 julkaistut ja Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon lähetetyt suku- ja henkilöhistoriaa käsittelevät teokset, joista varsinaisia sukukirjoja oli runsaat 70. Näistä noin 15 teosta oli verratten tasokkaita, joten osanottajien kärki oli tänä vuonna leveä. Vuoden Sukukirjan valinta oli kuitenkin yksimielinen, niin selvästi se erosi muista. Raati halusi antaa kunniamaininnan kahdelle teokselle niiden erikoispiirteiden takia.

Kilpailun pyrkimyksenä on nostaa sukukirjojen laatua ja tehdä tämä kirjatyyppi tutuksi suurelle yleisölle.

* * *

Vuoden Sukukirja 2008:

Risto Väntsi: Kaskisavuja Kaijalasta: Vincentius Viipurista, Väntsit Kaijalan kylästä 2000-luvulle.

Kirja on erinomainen selvitys Johanneksen pitäjän Kaijalan kylän Väntsin suvusta alkaen ensimmäisestä tunnetusta esi-isästä, noin 1490-1550 eläneestä Vincentiuksesta, jatkuen alkuvuoteen 2008. Tutkimusajanjaksoon mahtuu 17 sukupolvea.

Kirja alkaa perusteellisella ja monipuolisella Vincentius- ja Kaijala-nimien taustan selvityksellä. Vincentin henkilöllisyydestä esitetään mielenkiintoinen olettamus, joka kuitenkin jätetään lukijan pohdittavaksi. Kirja jatkuu Vincentin ajan kuvauksella ja etenee sukupolvi sukupolvelta niihin kuuluneiden henkilöiden elämänvaiheiden ja samanaikaisten tapahtumien ja vallinneiden olosuhteiden esittelyllä.

Rakenteeltaan kirja on selkeä ja se henkii huolellista suunnitteluotetta. Lukijalle helposti avautuva sisällysluettelo, sukukaaviot ja tietoruudut, joissa on mm. käsitteitä ja kyseiseen aikaan liittyviä tapahtumia, tekevät kirjasta ymmärrettävän. Kuvituksessa on henkilökuvien ohella runsaasti otteita vanhoista asiakirjoista, jotka näyttävät lukijalle myös sukututkijan ”työmaata”. Kartat ovat hyvin valaisevia.

Lähteiden käyttö on sekä ihailtavan taitavaa että kriittistä. Lähdeluettelo on erinomainen, samoin henkilöhakemisto.

Kirja on kiintoisaa luettavaa – Väntsin suvun ulkopuolisillekin! Se ei ole sisäänlämpiävä kuten monet sukukirjat.

* * *

Kunniamaininta:

Seppo Palander: Palanderit. Palander-suvut ja nimenkantajat Suomessa 1700- ja 1800-luvulla.

Kirjassa on etsitty Hiskin avulla kaikki siinä tietokannassa 1700- ja 1800-luvulla olevat Palander-nimiset henkilöt. Aikaisemmin todettujen kahden tai kolmen Palander-suvun lisäksi kirjoittaja on löytänyt yli 80 tapausta, joilla on Palander sukunimenä sekä näiden lisäksi muutamia Palanderiksi väärin luettuja. Palanderit esitetään paikkakunnittain, mikä on toimiva ratkaisu. Sisällysluettelo, lähdeluettelo ja hakemisto ovat erinomaiset.

Kirja on hyvä esimerkki siitä, mihin Hiskiä voi käyttää, sillä ilman sitä tämänkaltainen tutkimus ei olisi mahdollista.

* * *

Kunniamaininta:

Esko Salo: Antti Kurtti Kuusamosta ja hänen sukunsa. Enempi Maria Loviisa Kurtin ja Eevert Mäntylän sukuhaaran näkövinkkelistä.

Kirja esittelee kuusamolaisen noin 1650-1722 eläneen Henrik Thomaksenpoika Kurtin jälkipolvia 2000-luvulle saakka. Tarkimman kuvauksen saa kirjoittajan isoäiti, Maria Loviisa ja tämän 10 lasta.

Kurtin suvussa on useita 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa Amerikkaan menneitä, joista osa palasi takaisin Suomeen, osa jäi sinne. Näiden siirtolaisiksi lähteneiden kirjeitä on jäljellä, samoin heistä kertovia muistitietoja ja muutamista on löytynyt mainintoja amerikansuomalaisten sanomalehdissä. Kirjoittaja on tavannut Yhdysvalloissa heidän jälkipolviaan ja on näin kyennyt antamaan varsin monipuolisen kuvan näiden kaukana eläneiden ja elävien suvun jäsenten elämänvaiheista.

Sisällysluettelo, lähdeluettelo ja hakemisto ovat hyviä; perhe- ja sukutaulut auttavat lukijaa, lehtileikkeet yms. käyvät oivista todisteista. Jälkipolvitauluissa on henkilöhistoriaa ja usein mainitaan myös puolisoiden esivanhempia. Kauneusvirheeksi on luettava ruotsinkieliset patronyymi- ja matronyymipäätteet

Amerikan siirtolaisten elämän kuvaukset kirjan parasta antia.

* * *

Vuoden Sukukirja -kilpailun raadin puheenjohtaja oli Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen Teuvo Ikonen, vuoden 2007 kilpailun voittaja Leena Hämet-Ahti, vuoden 2007 raadin edustaja Anu Lahtinen ja Kymenlaakson Sukututkimusseuran edustaja Tero Hurtta.