PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Näytä täydellinen versio / "Pääovesta sisään"


Eppu K
13.08.07, 17:39
Netistä löytyy useita Suku-Forumiin johtavia linkkejä, joiden nettiosoitteessa esiintyy "/archive/". Näyttää siltä, että jos tulet tuollaisen linkin kautta tähän foorumiin, voivat viestit näkyä puutteellisessa muodossa: niiden "rakenne" on tippunut pois. Tuollaiseen "arkistonäkymään" pääset mm. tällä linkillä (http://suku.genealogia.fi/archive/index.php). Jos liikut edelleen tuossa näkymässä, sieltä löytyvät tämän foorumin viestiketjut, mutta puutteellisessa formaatissa, jota kutsun tässä "arkistoformaatiksi":

• Viestien "formatoitu rakenne" puuttuu. Esimerkki: siteeratut tekstit näkyvät sellaisenaan, mutta niiden kehys puuttuu, eikä siteerauksista käy selville kenen tekstiä on siteerattu.
• Monet Suku-Forumin toiminnoista eivät ole käytettävissä: "nappulat" puuttuvat. Silloin moni hyödyllinen Suku-Forumin ominaisuus jää huomaamatta (esim. se, kuinka kätevästi "Viestiketju / ... / Viimeisin viesti / Vastausta / Katsottu" -palkin tekstejä klikkaamalla voi lajitella viestiketjuja).
• Linkkien kohteen osoite (jonka alussa on usein http://...) on luettavissa, mutta nuo tekstit eivät toimi linkkien tavoin. Osoite näkyy tavallisena tekstinä sellaisenaan (tai sulkumerkkien sisällä, jos linkin "nimeä" on editoitu "Lisää linkki"-työkalulla ; silloin linkin "nimi" näkyy osoitteen edellä tavallisena tekstinä). Liitetiedoston "täysi+arkistoformaatti.jpg" alemmassa selainikkunassa näkyvät linkkien osoitteet "arkistoformaatissa". Ylemmässä selainikkunassa on kuvattuna, miten linkki on tarkoitettu toimivan: linkin "nimi" näkyy alleviivauksella ja värillä korostettuna, ja linkin osoite näkyy nettiselaimen alareunassa. Jos linkkiä (tässä esimerkissä "15916") klikataan, näkymä siirtyy linkitettyyn osoitteeseen. Tässä linkit noihin näkymiin:
Ylemmän selainikkunan "Täydellinen" näkymä (http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=481&page=2), ja Alemman selainikkunan "arkistonäkymä" (http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-90.html).
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
Onneksi tuollaiset "arkistoformaatti"-näkymät on helppo korjata:

Klikkaa linkkiä, joka näkyy ylhäällä tekstin "Näytä täydellinen versio:" perässä (siinä lukee näkymän tai viestiketjun nimi; tässä viestiketjussa se on: Näytä täydellinen versio / "Pääovesta sisään"). Tämä keino sopii käytettäväksi erityisesti silloin kun olet tullut muualta Internetistä Suku-Forumiin sellaisen linkin kautta, jonka osoite alkaa http://suku.genealogia.fi/archive/...).

Tuota korjausta ei tarvitse tehdä, jos et ole tullut Suku-Forumiin "arkiston ovesta" vaan "Pääovesta" (http://suku.genealogia.fi/)
(esim. klikkaamalla SSS:n sivustolla (http://www.genealogia.fi/) vasemmalla näkyvää linkkiä Suku Forum (http://suku.genealogia.fi/). Silloin Suku-Forum näkyy koko loistossaan:

• Viestien formatointi säilyy (esim. siteeraukset näkyvät oikein)
• Kaikki nappulat ja alasvetovalikot ovat käytettävissä
• Linkit näkyvät ja toimivat oikein, ja halutessaan niiden osoitteen voi piilottaa

Jos jostain syystä haluat tutkia arkistonäkymiä, voit klikata myös sivun alareunassa näkyvää tekstiä "Arkisto". Myös muita näkymiä on käytettävissä.

Joissakin viesteissä on esiintynyt samantapaisia puutteita, vaikka niitä luettaisiin "oikein", eli "Täydellinen-versio"-näkymässä: linkkien pitkät osoitteet näkyvät tekstin seassa, vaikka alkujaan niiden nimi on ollut lyhyt, sama linkin osoite näkyy kahtena, yms. Noiden viestien puutteet voivat johtua monestakin seikasta, esim. nettiselainten epästandardeista asetuksista tai vanhasta versiosta (tätä en tunne tarkemmin). Mutta varmaan kannattaisi kokeilla, onko ylempänä kerrotuista tempuista apua. Erityisesti "Ylläpidolta" kysyn vielä:

• Oletteko törmänneet vastaaviin tilanteisiin?
• Mitkä korjaavat toimenpiteet olivat tarpeen?
• Voitaisiinko Suku-Forumin satunnaisten lukijoiden elämää helpottaa joillakin FAQ-ohjeilla tai "konfiguraatiolla" niin, etteivät he juuttuisi noihin "arkistonäkymiin" (http://suku.genealogia.fi/archive/)? Nimittäin, saattaa viedä aikansa, ennen kuin he keksivät, kuinka hyödyllistä on klikata tuota "Näytä täydellinen versio:"-tekstin perässä olevaa linkkiä.

admin
14.08.07, 07:53
Toiminnallisuus on ihan tarkoituksella tehty ja olemassa. Jokainen viestiketju pystytään näyttämään ns. arkistomuodossa - linkki sivun alapalkissa oikealla. Kyseinen näkymä sopii paremmin esim. omaan henkilökohtaiseen arkistoon koska sivuilta on kaikki "turha" poistettu, eli ei ole liikaa grafiikkaa sotkemassa sivuja kun haluaa mahduttaa viestiketjua esim. parille A4:lle tulostettavaksi tai tekstitiedostoon. Samoin arkistoversio on monelle PDA-laitteiden käyttäjille mieluinen.

Jokaisella sivulla on linkki takaisin täydelliseen versioon, eli varsinaiseen forum -näkymään jossa kaikki napit ja linkit ovat käytettävissä. Tämä linkki on kyllä niin hyvin sivulla näkyvissä että pelko siitä että "...saattaa viedä aikansa, ennen kuin he keksivät, kuinka hyödyllistä on klikata tuota "Näytä täydellinen versio:"-tekstin perässä olevaa linkkiä..." on perusteeton.

Syy siihen että arkistosivut löytyvät esim. Googlesta eikä "täydelliset sivut" piilee siinä että näin Suku Forumia on suunniteltu. Hakurobotteja on ohjattu käsittelemään ainoastaan arkistosivuja. Sillä tavalla vältytään aika monelta haitalta indeksointirobottien suunnalta.