Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kokrona | Joseph Kokrona Hausjärvi ?
Vaimoni ukki oli otsikossa mainittu henkilö, joka 1906 muutti nimensä
muotoon Lahti. Paikkakunta oli tällöin Loppi.
Hänen syntymävuotensa lienee n.1860-1880 paikkeilla.
Vaimo oli Aleksandra Långholm. Löytyisikö tämmöisiä keneltäkään, kun
HisKistä ei tässä ole apua.
Omissa Jooseppia tai Santraa näy, mutta voisin Lopen kirkkoherranvirastolla poiketa mikrokortteja kurkkaamassa. Kylännimi noilta nimenmuutoksen ajoilta auttaisi tai vaikkapa vihkivuosi.
Kirsi
Hei !
Valitettavasti muuta tietoa ei tällä hetkellä ole. Ihmettelen miksi nimen muutoksen yhteydessä on mainittu Loppi, vaikka kaikki Kokronat näyttäisivät sijoittuvan Hausjärven Turkhautaan. ( HisKi )
Pyysin Hausjärveltä Josephin ja vaimon osalta sukuselvitystä saa nähdä löytyykö mitään.
Kiitäen.
Torpparillakin on muutto mahdollinen. Tuomiokunta on nimenmuutoksessa se oleellinen asia: esim. isoja osia nykyistä Karkkilaa, ent. UL Pyhäjärveä, on kuulunut vielä 1700-1800-lukujen taitteessa Lopen käräjäkuntaan Pahajärven neljänneksenä.
http://www.genealogia.org/hakem/tuomiokunnat.htm
ikävästi jää tämän selvittelyn kannalta liian vanhoihin aikoihin. Hausjärvi on kuitenkin ollut Janakkalan tuomiokunnassa käytännössä aina. Joitakin yksittäisiä kyliä on välillä ollut Lopen yhteydessä, joka sekin näin uusina aikoina on Janakkalan tuomiokuntaa.
Ei tuo Hausjärvikään kaukana ole, kunhan vaan sopiva aika löytyisi. Jos kirkkoherranviraston vastaus viipyy, ihmetellään sitten uudelleen.
Kirsi
Hei !
Odotellaan mitä Hausjärveltä löytyy.
Muuten, ainakin vuoden 2002 GT-kartassa on Turkhaudan pohjoispuolella kylä tai muu nimi Kokroona.
Tästä olin aika innoissani, voisiko olla niin että Kokronan torppa on jättänyt nimen tälle paikalle, paikalliset ehkä tietäisivät tästä enemmän.
Kiittäen
Hausjärven kunnan sivuilla on Karttatiimin tuottama osoitekarttapalvelu, käyttää varmaankin samaa Karttakeskuksen pohjaa kuin GT-kartatkin. Kyllä se Kokroona vahvasti kyläkunnan nimeltä näyttää.
Ympäristökeskuksella on jokin tutkittava vesilähde osoitteella Lähde 3, Kokroona, Hausjärvi (HÄMEEN YMPÄRISTÖKESKUKSEN MONISTE 112 / 2006.
Petri Horppila (toim.) Ympäristön tilan seurantaohjelma 2006).
Lemonkalmantien nimen muistan nähneeni, oli sen verran erikoinen.
Aki Ranta oli keräillyt vanhoja Hausjärvi-karttoja:
http://koti.mbnet.fi/akiranta/vkartat.htm
Olli Pihlflyckt
20.08.07, 20:56
Hei!
Hausjärven historian mukaan Junttilan talon Kokroonan torpan perusti v. 1779 Benedikt Juhonpoika.
Näin yhtäkkiä ei minulla ole muuta tietoa Kokroonasta tai sen asukkaista. Avustan tarvittaessa.
Terveisin
Hei Olli !
Kiitos tästä, asia muuttuu kokoajan mielenkiintoisemmaksi. Voitko Hausjärveläisenä kertoa onko torpan paikka vielä tiedossa, tai mitään jälkiä siitä olemassa.
Olen myös tuloksetta miettinyt, voiko nimellä Kokrona olla jotain suomenkielistä vastinetta.
En myös millään voi jättää kysymättä mistä johtunee nykyisin paikalle vievän tien nimi (kartan mukaan), ei kai vain paikan historiasta.
Terveisin
Kokrona, olisiko "lehmänkruunu"?
useimmiten ko = lehmä ja krona = kruunu
arvailee
Kirsi
Ingeborg Palmén
20.08.07, 22:57
Täysin tietämättömänä totean tässä että kruunu voisi tarkoittaa sarvet. En ole kuullut kokronasta mutta puhutaan kyllä älgkronasta. Mutta onhan hirven sarvet hieman koristeellisemmatkin. Kokrona olisi vähemmän runollisesti sitten kohorn. Pöllömäisin terveisin Ingeborg
Tuo tuntuu kovasti sopivammalta kuvaukselta. :) Minkähänmoisia kyyttöjä tai muuta alkuperäiskarjaa on mahtanut olla vuonna 1779?
Ingeborg Palmén
21.08.07, 09:33
No, tuotahan minä juuri ennen nukahtamista mietin eilen illalla, että oliko niillä ollenkaan sarvia siihen aikaan ? Mutta ehkä juuri tällä torpalla oli erikoisia lehmiä joilla oli sarvet ! Kuka on tutkinut kotieläimien sukuhistoriaa ?
Olli Pihlflyckt
21.08.07, 11:32
Kokroona taitaa ollakin "ruunun mettää". Turkhaudalla tai niinku mee sanotaan Turkaalla tiedettiin Kokrona nimen tulevan sanoista skog ja krona eli metsä ja kruunu. Torpan paikkakin on tiedossa, rakennuksia vaan ei ole enää olemassa.
Torpan maat käytettiin sodan jälkeen karjalaisten asuttamiseen. Vuoden 1964 maatilakirjassa saattaa olla sen hetkiset tiedot Kokrona-tilasta.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.