Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Knekthöfvitsman till Narffuen
Sami Lehtonen
08.02.09, 20:36
Terve!
Mitähän subjektin mukainen teksti SAY 1600-1619, Kyöstilän talon kohdalla tarkoittaa?
http://digi.narc.fi/digi/fullpic.ka?kuid=506738
Sama teksti samana vuonna on merkitty myös saman kylän Kuossarin taloon:
http://digi.narc.fi/digi/fullpic.ka?kuid=506740
Jalkaväen päällikkö Narvaan. Olisiko ollut upseerismies tilanhaltijana tai veronsaajana.
Make
Sami Lehtonen
09.02.09, 09:35
Jalkaväen päällikkö Narvaan. Olisiko ollut upseerismies tilanhaltijana tai veronsaajana.
Make
Kyllä minäkin sen verran ymmärsin, että siinä lukee Nihtipäällikkö Narvaan, mutta kyse olikin siitä, mitä ko teksti konnotoi. Eli oliko isäntä nihtipäällikkönä Narvassa (näin on kirjoitettu muistaakseni pitäjänhistoriaan) vai menikö talon verot nihtipäällikölle. Tosin taisi olla tuo talo läänitettynä Göran Brynielssonille Norrköpingin ehdoilla. Ihmetystä vain tuottaisi silloin se, kun toisenkin talon kohdalle on kirjoitettu sama. Ei kait kahdesta saman pienen kanta-hämäläisen kylän talosta voinut nihtipäällikköä tulla? Kyöstilä oli parisensataa vuotta myöhemmin Kuossarin rusthollin augmenttina, mutta vastaavaa järjestelyä en tiedä olleen aiemmin. Mahdollista on tietysti sekin, että SAY:ssa toinen merkinnöistä on väärä - miksei molemmatkin tietysti.
Talonnimistä kiinnostuneille lienee syytä huomauttaa tuosta 1610 merkitystä muodosta Göstaf, joka on mielestäni riittävä osoitus siitä, että talonnimi Kyöstilä on tullut juuri tästä pitkäaikaisesta isännästä. Maakirjoissa tila tunnetaan Gustaf Erikssonin talona.
Aivan, mutta tuon tekstin perusteella ei voi oikein mitään muuta päätellä. Itse veikkaisin, että kyseessä oli tosiaan isäntä, joka toimi upseerina ja se toinen tila saattaa olla myös palkanmaksajana. Vaatisi oikeasti muiden lähteiden penkomista mm. tilikirjat... Jotain outoa tuossa toisessa tilassa kuitenkin on, sillä siellä on merkitty sekä jalkaväen pomo että myös kornetti, joka olisi ratsuväkeä. Samoin ratsutilan, joka se oli, verotuloja ei voisi oikeastaan luovuttaa muuhun käyttöön. Vuoden 1616 kohdalla on kirjoitettu fänicke joka on siis jv-komppaniaa vastaava osasto (ratsuväessä fana).
Valitettavasti en tuon enempää osaa tässä asiassa auttaa...
Make
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.