Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hautaustapamerkintä
Teuvo Ikonen
01.02.09, 16:47
Ainakin 1790-luvulla Kiihtelysvaaran kuolleiden ja haudattujen luettelossa on sarakkeessa "Kuolinsyy ja hautaustapa" kuolinsyyn jälkeen käytetty kahta erilaista merkintää, mutta mitähän ne tarkoittavat? Napsauta seuraavaa linkkiä www.teuvoikonen.net/Kiihtelys.htm (http://www.teuvoikonen.net/Kiihtelys.htm)
Minulle tuli mieleen kirkkoherra ja kappalainen
Eli toiset hautaukset kirjasi H =kyrkoHerde ja toiset kappalainen =sacellan
vedin tämän nyt ihan hatusta!
Juha
MIssähän Kiihtelysvaaralaisten hautausmaa(t) tuohon aikaan oli?
Kuolleitten kirjassa oli joku yksittäinen Pred: merkintäkin (viittaisiko saarnastuolin alle hautaamiseen?), ja muutamien hukkumalla kuolleiden kohdalla Strand, ilmeisesti haudattu ruumiiden löytymisen jälkeen välittömästi rantaan.
Seppo T.
eeva häkkinen
02.02.09, 08:45
En todellakaan usko, että hukkuneitakaan olisi haudattu "välittömästi rantaan", papit olivat hyvin tarkkoja siitä, ettei ruumita edes pahimpina nälkäaikoina tai tiettömien taipaleitten takana haudattu siunaamattomaan maahan,
Ja Juhan arvaus on ihan hyvä, tässä on nyt joku vain asianosaisille aukeava merkintätapa.
Tarkemmalla tutkimisella tarkentui, että rantaan hautaamisesta ei tosiaan ollut kysymys vaan rantaan hukkumisesta. Aivan kaikilla ei ole tuota aloittajan kysymää merkintää, joka on joko Sch: tai s: tai S:.
SSHY:n arkistoista löytyi kuolleiden luetteloita samalta ajalta Ilomantsista, ja siellä ainakin hautauspaikka on merkitty. Edelleen olen sitä mieltä, että em. lyhenteillä viitataan hautausmaahan. Pieni ja iso s-kirjain tarkoittanevat samaa paikkaa ja Sch:-lyhenne toista, mutta mitkä ne ovat?
S.T.
Edit: Tuo löytämäni Pred: -merkintä oli Kyrkowäctare'n kohdalla 1787 Aprilis, ja tuntuisi järkeenkäyvältä, että hän olisi saanut kunnian tulla haudatuksi kirkoon.
Teuvo Ikonen
02.02.09, 16:01
Hautausmaata minäkin alkuun arvelin Ilomantsin kuolleiden ja haudattujen merkintöjen osalta, mutta samaa merkintää (ei kuitenkaan Sc) on käytetty ainakin 1840-luvulla Enon kuulutettujen luetteloissa.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.