PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Salaripitys


Jyry
29.01.09, 10:20
Osaako kukaan kertoa, mitä tarkoittaa salaripitys / salaa ripittäminen? Onko se kirjattu johonkin kirjaan? Saako niistä tietoja ulos?

Juha
29.01.09, 10:42
Rippi

Yksityinen rippi

Rippi on mieltä painavien syntien tunnustamista rippi-isälle ja henkilökohtaisen synninpäästön saamista. Tämä voi tapahtua kahden kesken sielunhoitajan kanssa (yksityisrippi, salarippi), tai koko seurakunta yhdessä tunnustaa syntinsä ja saa synninpäästön (yleinen rippi). Jälkimmäinen tapahtuu esimerkiksi erillisen ehtoollisjumalanpalveluksen alussa.
Myös pääjumalanpalveluksen alussa luettavaa yhteistä synnintunnustusta ja sitä seuraavaa armonvakuutusta voidaan pitää yleisenä rippinä.
Ripin saa vastaanottaa pappi tai maallikko. Ripin vastaanottajia sitoo rippisalaisuus, toisin sanoen ripissä ilmaistuja asioita ei saa paljastaa kenellekään. Rippisalaisuuden rikkomisesta on säädetty ankarat rangaistukset.
Perusteena ripille voidaan esittää Jeesuksen sanat Matteuksen ja Johanneksen evankeliumeissa: "Jeesus sanoi Pietarille: 'Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.'" (Matt. 16:19)





Lähde: Sotkamon seurakunta


Juha