PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkistojen arkistointi


Sirpamamma
28.01.09, 10:08
En tiedä, olenko ollenkaan oikealla foorumilla mutta haluaisin tietää, onko arkistointitunnus sama Kansallisarkistossa kuin maakunta-arkistoissakin?
Kysyin asiaa Turusta, jossa asiaan ei osattu vastata.:rolleyes:

Hiskin avulla saa arkistointitunnuksen mutta päteekö se ainoastaan Kansallisarkistossa.......

Vikelli
28.01.09, 10:28
Olen sitä mieltä, että jokaisella arkistonmuodostajalla on oma arkistokaavansa ja tunnus sen mukaan. Kylläkin kansallisarkisto ja maakunta-arkistot ovat valtiollisia laitoksia ja kaavakin suurinpiirtein sama ainakin pääsarjoissa.

Kuntien ja seurakuntien kaavat on tehty niiden yksilöllisten tarpeiden mukaan soveltaen valtion arkiston peruskaavaa.

Tästä keskustelu alkuun ja toivon korjauksia ajatuksiini, ettei jää virheellisiä tietoja kenenkään mieleen.

T. Leena

KirsiL
28.01.09, 10:29
Hiski tarjoaa linkin Digiarkistoon ko seurakunnan mahdollisesti kuvattuun aineistoon. Digiarkiston kuvien yhteydessä näkyy oikeita arkistotunnuksia.
Esim http://hiski.genealogia.fi/hiski?fi+t4702107
Digiarkistolinkki vie http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?plid=0305&year=1798
josta näet, että arkistonmuodostaja on Lopen seurakunta, sarja on esim rippikirjat, arkistoyksillö vuodet 1798-1803 ja tämän arkistotunnus on I Aa:12. Kirja on kuvattu mikrofilmille, Digiarkiston kuvien lähde on mikrofilmi TK 277.

Suomessa on yksi arkistolaitos www.narc.fi
Näillä on selkeät yhteiset toimintatavat sekä yhteisiä hakujärjestelmiä. Mm. kirkonarkistojen sijaintitietoja + kaipaamiasi arkistointitunnuksia saat laajemmin katsottavaksi koko Arkistolaitoksen yhteisen Vakka-tietokannan kautta http://www.narc.fi:8080/VakkaWWW/TarkHaku.action

Arkistointitunnukset ovat uniikkeja, onhan jokaisen tietorivin kohdalla alkuperäinen kirja kotoisin eri seurakunnasta.

Seurakuntien arkistot on kyllä järjestetty yleisen arkistointikäytännön mukaan, joten hyvin samantyyppisellä kunkin arkiston sisäisellä arkistotunnuksella voit löytää samantyyppistä aineistoa useamman seurakunnan kohdalta.

Sirpamamma
28.01.09, 11:09
Kiitos! Tyhjentävät vastaukset auttavat taas eteenpäin tällä sukututkimuksen kivikkoisella tiellä. :)