Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mikkeli, Matts Siiskoin 1784
Ritva Ruusunen
22.01.09, 13:56
Olisiko jollain antaa vinkki, miten saisin Matti Siiskosen vanhemmat selville. En ole etsimisestä huolimatta heitä löytänyt.
Mikkelin Väätämänsalmella Matti oli renkinä vuosina 1806-1813, jonka jälkeen muutti Puumalaan.
Alla on kuva Mikkelin Väätämönsalmen rippikirjasta. Matin kohdalla, muuttotietojen lisäksi on joku teksti, josta en saa selvää. Matti näkyy siinä aika alaosassa.
Helena Heikkinen
28.01.09, 21:32
Olet varmaan jo katsonut kaikki Mikkelin ja Puumalan Matti Siiskoset, jotka ovat syntyneet noina vuosina. Ikävä kyllä, syntyneiden kirjoissa on aukkoja ja Mikkelin rippikirjojen syntymävuosimerkinnät voivat heittää useankin vuoden. Myös Ristiinassa oli joitakin Siiskos-perheitä, mutta kirkonkirjat ovat 1700-luvulta kovin "repaleisia", on kokonaisen sukupolvien aukkoja. Esimerkiksi 42-vuotiaana 12.3.1790 Kylälahdella kuollut gift bonde Matti Siiskonen kannattaisi tutkia perheineen, mutta antavatko henkikirjatkaan apua? Vuoden 1785- lastenkirjasta on tallessa vain muutama sivu.
Ritva Ruusunen
01.02.09, 22:05
Kiitos Helena Heikkinen. Tämä etsimäni Matti Siiskonen avioitui Puumalassa rusthollarin lesken Kaisa Montosen kanssa 18.12.1814. Matti kuoli Puumalan Kontila 1 :ssä 08.12.1850 ja haudattujen kirjan mukaan hän kuoli 68-vuotiaana. Joten hän siitä laskettuna olisi syntynyt 1782.
Mikkelin Kähkölässä on syntynyt Matti-niminen poika Matti Siiskoselle ja Anna Siiskoselle, jota ei edes näy Mikkelin kovin huonolaatuisissa ja puutteellisissa lastenkirjoissa. Aika arveluttavaa olisi luottaa pelkästään tuohon syntymätietoon.
Olen käynyt läpi kaikki Matti Siiskoset mitä Mikkelistä löytyy ja monet olivat kuolleet lapsina tai avioituneet eri nimisen henkilön kanssa.
Mikkelin henkikirjat ovat vielä läpikäymättä, jospa sieltä vielä jokin johtolanka löytyisi.
Helena Heikkinen
01.02.09, 23:27
<< Mikkelin Kähkölässä on syntynyt Matti-niminen poika Matti Siiskoselle ja Anna Siiskoselle, jota ei edes näy Mikkelin kovin huonolaatuisissa ja puutteellisissa lastenkirjoissa. Kun käyt läpi henkikirjoja, kannattaa vilkaista samalla myös Ristiinan puolelle "eksyneet" Siiskoset. Kanssakäymistä oli, koska vesistöt merkitsivät entisaikaan hyviä kulkuyhteyksiä.
Ritva Ruusunen
04.02.09, 23:05
Kiitoksia hyvästä vinkistä - täytyypä käydä myös Ristiinan Siiskoset läpi!
Helena Heikkinen
05.02.09, 00:29
<<Olen käynyt läpi kaikki Matti Siiskoset mitä Mikkelistä löytyy ja monet olivat kuolleet lapsina tai avioituneet eri nimisen henkilön kanssa << Aikamoinen saavutus! Noita Siiskosiakin oli Kähkölässä ja Siiskolassa sentään paljon, ja Mikkelin kirjat joskus aika "suurpiirteisesti" täytettyjä. Ja sitten vielä huonosti säilyneitä. Käyttivätköhän papit joskus musteena jotain mehua? ;)
Tulipalojen ja tihutöiden takia välistä puuttuu vuosia...
Paperia näköjään piti säästää ja sutata nimiä yli, kirjoittaa väliin ja päälle...
Samassa perheessä on ollut joskus uskomattoman monenlaisia lapsia: yhteiset lapset, miehen lapset edellisestä liitosta, vaimon lapset edellisestä liitosta, (missä miehellä joskus oli sama sukunimi kuin uudella), ja vielä edesmenneen puolison ensimmäisen puolisonsa kanssa saamia lapsia piikana tai renkinä... Ja lisäksi kasvatteja ja holhotteja. Tietysti kaikki piti saada mahtumaan samalle sivulle, ja samaan vielä veljien, vävyjen, pojanpoikien ym. perheet ja muut mahdolliset huonekuntalaiset. :D:
Harvoin on vihittyjen kirjassa mainittu isännimet.
Ei ole ihan epätavallista, että miehellä oli elinaikanaan kolmekin vaimoa. Omassa aineistossani (Ristiinaa ja Mikkeliä) on pitkiä ketjuja, kun leskeksi jäänyt avioitui uudelleen, tämä puolestaan jäi leskeksi jonkin ajan päässä ja hän avioitui uudelleen. Mutta vihittyjen kirjassa ei aina ole mainintaa, että sotilas tai renkimies oli leski! (Talollisten kohdalla papit olivat huolellisempia, samoin naisväen.)
Sukututkimus on melkoista salapoliisityötä.
Siinä on tutkimisen iloa. Toivotan löytämisenkin riemua.
Tapani Kovalaine
05.02.09, 07:39
Mikkelin Väätämänsalmella Matti oli renkinä vuosina 1806-1813, jonka jälkeen muutti Puumalaan.
Alla on kuva Mikkelin Väätämönsalmen rippikirjasta. Matin kohdalla, muuttotietojen lisäksi on joku teksti, josta en saa selvää. Matti näkyy siinä aika alaosassa.
Alussa esille tulleeseen epäselvään tekstiin antaisin seuraavan ehdotuksen. Näyttöruudussani luki tekstin kohdalla:
Frånge lysningattest.
Med utfl. bet. till Pumala den 5 Nov. 1813
Jos teksti on tuommoinen sisällöltään, niin se ei vie ikävä kyllä yhtään lähemmäksi Matin vanhempien löytämisessä.
Ritva Ruusunen
05.02.09, 11:18
Olen näkevinäni siinä Matin muuttotiedon yläpuolella tekstin: "Tienar hos andra Into" tai "Tjenar hos andra Inte". En kuitenkaan osaa tulkita mitä moinen tarkoittaisi.
Helena Heikkinen
05.02.09, 13:26
Matin kohdalla oleva teksti pitäisi nähdä suuremmalla resoluutiolla. Yritin suurentaa, mutta menee vielä vaikeammaksi. Ylemmällä rivillä tavailen Tiener betxxa Inte
ja alemmalla fått utll bet: till Pumala den 5.Nov.1813.
Tää on kyllä veikkausta: Ettei Matti saanut tienatuksi rahaa maksaa todistuksesta säädettyä maksua ja että hän sai ilmaiseksi todistuksen Puumalaan 5. 11.1813.
Toivottavasti joku viisas osaa lukea paremmin. Ikävä kyllä tämä kirkonkirjan sivu ei mitenkään päin tulkittuna paljasta Matin vanhempia, mutta kertoo kyllä Puumalaan muuttokirjan ajankohdasta.
Tapani Kovalaine
05.02.09, 13:51
Teksti ei auta tosin vanhempien etsinnässä, mutta on mielenkiintoisen vaikea. Nyt näytössäni lukee:
Tjänar hos Annila Rsth.
Kyseessä on väliaikaista asuinpaikkaa koskeva merkintä, jolla viestittiin manttaaliluetteloiden vuotuista täsmäytystä varten, että tämä Matti se ei aina varsinaisesti asu Väätämänsalmella juuri tässä talossa, vaan tienaa elantoaan Annilassa, mutta häntä ei sinne ole tarpeen vielä pysyvästkään siirtää. - Pidätän oikeudet nähdä tekstin ensi kerralla täysin toisella tavalla, sillä Rsth on näyttänyt kovasti SpTr lyhenteeltä, mutta oliko Annilassa muonatorppareita?
Helena Heikkinen
07.02.09, 00:18
Kerroit ettei Mattia näy Mikkelin lastenkirjoissa, mutta yksi syntymätieto saattaisi sopia. Löytyvätkö Mikkelin lastenkirjoissa perheen muut lapset? Jos eivät näy, on mahdollista että perhe olisi siirtynyt toisen pitäjän puolelle.
Esimerkiksi Ristiinan rippikirjasta 1791-96 sivulla 450 (Kylälax Manni) on joitakin Siiskosia. (Matti Ruokolaisen lesken Anna Siiskosen (s. 1739) edellinen mies oli Heikki Väätämöinen.)
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ristiina/rippikirja_1791-1796_va16-26/208.htm
Sivulla näkyy fosterdotter, kasvattitytär Tiina Siiskonen s. 1776. Oli kai jäänyt orvoksi. Hänen jälkeensä mainittu Juho Matinpoika Siiskonen (luenko nimen oikein?). Olivatko Tiina ja Juho sen 42-vuotiaana v. 1790 Kylälahdella kuolleen gift bonde Matti Siiskosen lapsia? He ovat jo rippikouluiässä ja näkyvät sen takia rippikirjassa. Pienemmät ovat lastenkirjassa. Oliko perheessä myös Matti-nimistä poikaa, selviäisi vuoden 1785 lastenkirjasta, mutta kun siitä ei ole säilynyt kuin osa... Haasteita siis riittää. Anna Siiskonen s. 1739 ja edesmennyt Matti Siiskonen s. 1747 saattaisivat olla sisaruksia tai -puolia. Tai sitten eivät.
:confused: Voihan sitä vaan sattua samaan taloon...
Toivon, että pääset etsimäsi Matti Siiskosen juurille. http://suku.genealogia.fi/images/icons/icon14.gif
Ritva Ruusunen
07.02.09, 18:22
Paljon kiitoksia Helena Heikkinen ja Tapani Kovalainen. Monenlaisia tulkintoja olen saanut Matin muuttotietojen yläpuolella olevasta tekstistä. Eräs sukututkija tulkinnut tekstin olevan niin, että Matti olisi jotenkin osallinen tähän tilaan, jossa hän oli renkinä Väätämönsalmella.
Helena Heikkiselle; Jos tuo yllä oleva tulkinta pitää edes jotenkin paikkansa, niin varsinkin tämä Ristiinan Heikki Väätämöisen ja Anna Siiskosen kasvattilapset otan nyt tutkimuksen alle.
Jospa nyt heidän kautta jotain alkaisi selviämään.
En olisi itse osannut tuonne Ristiinan suuntaan tutkimustani suunnata, tuntui jo aivan mahdottomalta selvittää Matin sukujuuria.
Yritin vielä saada muuttotietojen yläpuolella olevaa tekstiä suuremmaksi, joten laitan sen vielä tähän nähtäväksi.
Helena Heikkinen
04.12.11, 17:16
Matti Siiskonen asui perheineen vuoden 1780 henkikirjan mukaan Ristiinassa Kylälahdella. Täällä: http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=17356&pnum=249
Mistä tässä yksityiskohta.
2165
Olet varmaan jo löytänytkin, mutta kun osui silmään, niin laitan tämän.
Ritva Ruusunen
05.12.11, 16:43
Suuri kiitos avusta Helena Heikkinen :) Matti Siiskosen vanhemmat löytyivätkin Mikkelin Siiskolasta. Matti Siiskosella oli useita eri syntymävuosia (1784, 1782 ja 1788) rippikirjoissa, eikä häntä löytynyt syntyneiden luettelosta. Siksi Matin vanhempia oli vaikea löytää.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.