PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukututkijan moraalinen vastuu


Heikki Koskela
22.01.09, 11:46
Suomen Sukututkimusseuran ja muiden vastaavien järjestöjen toimesta on saatu aikaan viranomaisten kanssa muodollnen sopimus, jota kutsutaan käytännesäännöiksi. Suku Forumilla on omat tietyt ehdot, jotka määrittelevät yleiset menettelytavat kirjoitettaessa julkista tekstiä tälle Forumille. Näitten sääntöjen pitäisi riittää. Näin ei kuitenkaan aina ole.

Viimeaikaiset ja ajoittain pitkälle taaksepäin mentäessä on koettu mielestäni hyvin sekavia tapahtumia, joita minä ainakin tarkastelen kokonaisvaltaisesti moraalin ja eettisten "normien" rikkomisena. Moderaattorit ovat joutuneet monesti puun ja kuoren väliin ja heidän työnsä on ollut varmasti raskasta ja joskus turhauttavaakin.

Sukututkijan kirjoittaessa julkisuuteen tekstejään ja käsityksiään pitäisi aina muistaa, että tekstejä lukeen moni nuori ja aloitteleva tutkija. Meidän tulisi antaa hyvä ja moraalisesti kestävä esimerkki kaikille lukijoille. Mielestäni on tapahtunut viimeaikoina jatkuvia eettisesti arveluttavia asioita. Niistä tulisi ottaa opiksi vastaisuutta varten. En halua syyttää ketään - paitsi itseäni - erityisesti, mutta kuka tahansa voi itse päätellä, onko toiminta ollut hyvän sukututkimustavan mukaista. En myöskään voi tietää miten muut sukututkijat ovat reagoineet tähän eettiseen ja moraaliseen puoleen. Ehkä jokaisella on kuitenkin henkilökohtainen näkemys asiasta.