Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sääski (o.s. Lilja?), Anna Johanna, s. 1817, Raahessako?
Kärsämäkisen Adam Olofinpoika Sääsken (s. 1804. myöh. Lampela) vaimosta, Anna Johannasta on joissakin esipolvitutkimuksissa kerrottu, että hän olisi syntynyt 3.3.1817 Raahessa. Annan ja Adamin hääpäiväksi on mainittu 24.12.1836. Myös "o.s. Lilja, isä Johan" on jossakin vilahtanut häneen liittyvissä niukoissa tiedoissa. Sääsket asuivat Kärsämäen kappeliseurakunnassa, Kärsämäen kylässä. Mitään eksakteja asiakirjatietoja en ole kuitenkaan Anna Johannasta löytänyt, mutta aivan kaikkia rippikirjoja yms. en ole kahlannut läpi. Tietääkö kukaan oikeita tietoja Anna Johannasta ja hänen vanhemmistaan?
Hei Eppu. Minulla on esiäidistäni Anna Johannasta seuraavaa tietoa: Kärsämäen rippikirjojen mukaan Anna syntyi 3.3.1817. Syntymäpaikakseen on merkitty yhtäällä Raahe ja toisaalla Saloinen. Raahen kastetietojen mukaan Anna Lång synnytti Anna Johannan aviottomana lapsenaan Raahessa 2.1.1817. Kummeina mainitaan mm. Anna Brita Widbäck, Christina Lovisa Hedman ja Johan Savinen. Olen olettanut, että nämä tiedot viittaavat joko a) jonkinlaiseen suku- tms. yhteyteen raahelaisen(?) Johan Långin (s.27.2.1745) perheeseen, koska ao. Johanin vaimona oli Sophia Widbäck, tai b) raahelaisen(?) Joseph Långin perheeseen, koska ao. Josephin vaimona oli Anna Stina Hedman. Kyseisistä henkilöistä Johan Lång voisi ikänsä puolesta olla Anna Johannan äidinisän isä. Seudun asiakirjoista löytyy myös sama syntymäaika kuin mikä Anna Johannalle annettiin Kärsämäellä. Yksinhuoltaja (dejan) Anna Lång avioitui pari vuotta Annan syntymän jälkeen 23.3.1819 merimies Johan Liljan kanssa. Periaatteessa on mahdollista mutta ei ole kuitenkaan mitenkään toteen näytetty, että Juho Lilja olisi myötävaikuttanut Anna Johannan syntymään ja että hän merenkulkijana ei olisi pitkien pestiensä / poissaolonsa vuoksi kyennyt tätä isän vastuutaan ajoissa avioitumalla kantamaan. Raahen merimiesarkistosta löytynee tiedot Juho Liljan pesteistä ja niiden kestosta, mikä asian mahdollisissa jatkoselvittelyissä kannattaa huomioida. Oma käsitykseni on, että yleensä merimiesten pestit eivät tuohon aikaan kahta vuotta kestäneet. Mikä lie totuus. Siis kaikki lisätiedot asiasta vaikkapa privaatisti ovat tervetulleita. :) t. Ari L.
Hei. Pahoittelen, mutta tuo edellä esittämäni Anna Johannan kummien nimisikermä ja sen yhteydessä esittämäni arvuuttelut henkilöiden välisistä läheisistä yhteyksistä vievät täysin harhaan. Ovat vanhoja olettamuksia yhteyksistä, jotka minun olisi tullut poistaa tiedoistani. En usko, että kummeina mainituilla henkilöillä on mitään erityistä suhdetta Anna Johannan äitiin Anna Långiin s.30.8.1794. Oletettavasti nämä olivat tulevan aviomiehen Johan Liljan työn tai kortteeripaikan kautta kummeiksi lupautuneet, työnantajan tai vuokranantajan edustajia. Näin otaksun. Yhtä lailla pidän mahdollisena, että Juho Lilja olisi ollut kihloissa Anna Långin kanssa jo lapsen syntymän aikoihin ja parisen vuotta poissa maisemista tämän jälkeen työnsä vuoksi. Anna Långin nimi tulee hänen isänsä sotilasnimestä Lång, joka oli yksi Vihannin Ilveskorven sotilastorpista. Isänsä Johan Lång s.6.10.1764 oli alkujaan Martikkala. Juho Jaakonpoika Martikkalan sittemmin Långin puoliso ja Anna Långin äiti oli tietojeni mukaan Kaarina Paavontytär Myllyaho s.23.6.1769. Hän muutti miehensä mukana Revonlahdelta Siikajoelle v.1787, Siikajoelta Pattijoelle 1788 ja Vihantiin 1790-luvulla, jossa Anna Johannan äiti Anna Juhontytär Lång syntyi. Pahoittelen vielä kerran tätä sotkua ja vanhaa harhapoluille vievää ajatusvirtaa. Toivottavasti tämä selvensi asiaa. (Kiitos serkulleni kun hän havahdutti minut tässä asiassa). Lisätiedot ovat edelleen tervetulleita.
Kiitos tarkoista ja mielenkiintoisista tiedoista, Ari!
Ei tuosta harhapolusta ollut minkäänlaista vaivaa - en odottanut saavani ollenkaan näin mielenkiintoisia ja runsaita tietoja. Niiden ansiosta esipolvitaulukkoni täydentyivät, uutena Anna Lång = minun iääää, lisäksi selvisivät iääääi ja iäääää. Onkohan Anna Johannasta käytetty vain nimeä Johanna? Ainakin hänet mainitaan Johanna-nimellä Kärsämäen kastettujen kirjassa (ote Hiskistä: "1.8.1846 / 2.8.1846 / Kärsämäki / Bd. Adam Sääski / Johanna 25-30 / Maria".
Muuten, netissä on käyty keskustelua Sääsken talon asukkaiden Jokitalo-nimisistä esipolvista (http://www.sukujutut.fi/sukuhaku/sukuhak2.asp?kid=68948).
Suvussamme on jonkinlaisena perimätietona kerrottu, että Aatami Lampela (ent. Sääski) olisi talonpidon ohella ansioitunut kirkkomaalarina. Ei hän varmaankaan alttaritauluja maalannut, mutta ehkä kirkon koristemaalauksia. Mutta mistään kirjoista tai nettilähteistä en ole Aatami Lampelasta tai Aatami Sääskestä löytänyt minkäänlaista tietoa. Niinpä olen tuota perimätietoa hieman epäillyt: jospa Aatami olisi ollut vain tavallista taitavampi huonekalumaalari, ja joskus sutinut maalia kirkonkin seinään, mikä on voinut antaa jälkipolville aiheen suurennella Aatamin uraa taidemaalarina. Niinpä tiedustelen:
Onko Aatami Ollinpoika Sääsken (myöh. Lampelan) taiteellisista harrastuksista ja sivutoimista säilynyt mitään tarkempaa tietoa?
Onko tietoa Aatamin elinvuosista? Hän syntyi 15.9. tai 19.9.1804 Kärsämäellä.
Aatamin tytär Maria Sääski, myöh. Lampela, on merkitty syntyneen 1846 Kärsämäellä, mutta milloin Aatami muutti Lampelaan, ja oliko Lampelan talo Kärsämäellä vai Pyhäjärvellä?
Hei! Valitettavasti minulla ei ole tietoa käytettiinkö Anna Johannasta yleisemmin nimeä Johanna tai siitä, missä yhteydessä Kärsämäki nro 1 Sääski Lampela talon nimi muodostui. Aatami Sääski-Lampelan taiteellinen suuntautuminen on minulle mielenkiintoinen uusi tieto! Lähetän Eppu Sinulle privaatisti tarkempaa tietoa yhteisistä esivanhemmistamme.
Siirtäisin keskustelua Vihanti-Siikajoki-Pattijoki-Paavola-alueelle. Toivoisin saavani alueen tuntijoilta lisätietoa Anna Johannan esivanhemmista Martikkaloista ja Myllyahoista.
Erityisesti:
Missä ja milloin Jaakko Juusonp. Martikkala s.28.5.1723 on kuollut?
Mikä oli omaa sukuaan hänen vaimonsa Anna Martint., ja missä tämä oli syntynyt?
Kumpi, jos kumpikaan avioparista Heikki Erkinp. Myllyaho s.n. 16.7.1697 ja vaimonsa Liisa Erkint. Myllyaho oli lähtöjään alunperin Myllyaho?yst.terv. Ari L.
... Suvussamme on jonkinlaisena perimätietona kerrottu, että Aatami Lampela (ent. Sääski) olisi talonpidon ohella ansioitunut kirkkomaalarina. Ei hän varmaankaan alttaritauluja maalannut, mutta ehkä kirkon koristemaalauksia. Mutta mistään kirjoista tai nettilähteistä en ole Aatami Lampelasta tai Aatami Sääskestä löytänyt minkäänlaista tietoa. Niinpä olen tuota perimätietoa hieman epäillyt ...
Tietolähteitäni tarkemmin tutkittuani minun täytyy korjata tätä kohtaa. Se koristemaalari ja ornamenttien tekijä ei ollut Aatami Lampela, vaan hänen Maria-tyttärensä mies Hiski Hiskinpoika Ilola (ent. Niskala), s. 16.11.1843 O.L. Pyhäjärvellä, k. 22.9.1913 Muhoksella. Pyhäjärvellä melkein koko ikänsä asuneen Hiski Ilolan taidoista en ole kuitenkaan löytänyt muita mainintoja kuin tätä perimätietoa. Tosin empä ole noita tietoja juurikaan etsinyt. Mutta Hiskin sisarenpoika oli taidemaalari, joka mainitaan restauroineen Chicagossa katedraalin maalauksia.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.