PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Arkaluontoinen asia


Gunnel
16.01.09, 15:53
Miten/mistä saa parhaiten tietoa vuonna 1918 teloitetun henkilön vaimosta ja lapsesta? Liikutaan Siuntion/Kirkkonummen alueella. Kaukainen sukulainen Ruotsissa kyselee.

Terv.
Gunnel Marus

Olarra
16.01.09, 16:26
Eiväthän nuo vuoden 1918 tapahtumat enää ole kovin arkaluontoisia kuin kaikkein vanhimmalle väestölle. Lähtisin liikkeelle ihan perinteisin sukuselvityksin: minkä niminen henkilö, syntynyt ja ollut kirjoilla missä ja ketkä olivat perheen jäsenet. Vai tarkoitatko, että perhe esim. siirtyi Venäjälle ja katosi? Silloinkin voi yrittää jäljittää. Onko tässä jokin erityinen katoamisongelma? Oliko teloitettu valkoinen vai punainen vai joku muu? Tuon alueen tapahtumien taustojen kannalta kiinnostava voi olla melko tuore Sture Lindholmin teos: http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9789515223272
Teloitetun taustoja voi etsiä sotasurmien sivustolta, jos tietää nimen:
http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/main?lang=fi
Sitten on työväenarkisto, jos teloitettu tai hänen jälkeläisensä olivat aktiiveja esim. punakaartissa:
http://www.tyark.fi/ ja kansanarkisto: http://www.kansanarkisto.fi/ Murhatuista ja teloitetuista valkoisista julkaistiin heti 1918 luetteloja esim. silloisessa Suomen kuvalehdessa ja muuallakin.
Noilla varmaan pääsee alkuun, mutta tarvitsisi tietää vähän enemmän mistä henkilöiden etsiminen kiikastaa voidakseen auttaa...
t. Olavi A.

Gunnel
16.01.09, 16:41
Kiitos, juu, ei tässä mitään sen kummempaa, henkilön nimi on kyllä tiedossa ja teloitettu on Suomessa, punakaartilaisena vaiko valkoisena, en tiedä. Kysyjä on iäkkäämpi ihminen joka haluaa lähteä varoivaisesti liikkeelle, kun muu suku ei niin hirveän innokkaasti halua että asioita pengotaan. Teloitettu oli poliisi ja naimisissa talon tyttären kanssa. Olisiko sittenkin ollut "valkoinen". Kiitos noista linkeistä.

Gunnel

Heikki Koskela
16.01.09, 17:02
Miten/mistä saa parhaiten tietoa vuonna 1918 teloitetun henkilön vaimosta ja lapsesta? Liikutaan Siuntion/Kirkkonummen alueella. Kaukainen sukulainen Ruotsissa kyselee.

Terv.
Gunnel Marus

Olen saanut eräästä sukulaiseni aviopuolisosta kaikki tiedot (jäljennöksinä) hänen oikeuskäsittelystään ja annetusta tuomiosta kansalaissodan jälkeiseltä ajalta Kansallisarkistosta, kun tuomioita annettiin. Kyseessä oli punaisten puolella toiminut henkilö. joka ei osallistunut varsinaisiin taisteluihin. Tuomiittiin silti luultavasti "vaarallisena" yhteiskunnalle ja sai myöhemmin armahduksen.

Koipot maksavat hieman mutta ovat hyvin siedettävät tietojen laatuun nähden. Minulle maksoivat 4,90 euroa.

Gunnel
16.01.09, 17:11
Kiitos Heikki!

Kävitkö itse paikan päällä vai tilasitko postitse?
Gunnel

Heikki Koskela
16.01.09, 17:38
Eräs ystäväni hoiti asian puolestani. Mutta luulisin tilauksen käyvän myös kirjallisesti tai internetin kautta. Ei tarvinnut perhetyä siihen puoleen.

Saatuani asiakirjakopiot käsiini minun käsitykseni asioista hakeutuivat uusille urille oikeuskäsittelyn osalta. Minulla oli siis vääriä ennakko-odotuksia.