PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Merkintä ABC


Make
15.01.09, 17:24
Mitähän merkitsee rippirkirjassa nimen perässä kirjaimet ABC tai C

Täällä
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=2680&pnum=122

On useita esimerkkejä Olof Kaipaisen yhdellä pojalla ainakin ABC vedetty yli ja sitten on C, tytär Annalla C ja pojalla (olisko Pär) ABC sekä C.

Seuraavilla rippikirjan sivuilla näitä on lisää.

kkylakos
15.01.09, 17:57
Jätän viisaammille vastattavaksi, mutta tarjoan heille jäsenmaksuttoman linkin esimerkkisivulle

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pieksamaki/rippikirja_1735-1750_msrk_tk1411/122.htm

vra
15.01.09, 18:03
Olisiko ABC ABC-kirjan lukutaito ja C ripilläkäynti !

täältä lisää lyhenteitä


http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/termitnew.html


Terveisin Valto

Make
15.01.09, 18:12
Kiitos Kaisa. En huomanutkaan olevani maksullisella puolella.

Ajattelin kyllä Valton mainitsemaa tulkintaa, mutta yliviivaus ei siihen oikein sovi. Olen kyllä käynyt 7 kpl lyhenneluetteloita (ml Valton linkki) läpi ennen kysymystäni, mutta en oikein ole ollut löydöksiin tyytyväinen. ABC-kirja = aapinen on tuttu asia jo melkeinpä oman kansakoulun ajalta ja sen vahvistaa myös Lasse-J. Solanterän Sukututkimussanasto 3.

Herää myös kysymys miksi konfirmaatio olisi joillekin merkitty erikseen, koska samoissa kirjoissa on conf merkinnälle oma sarake.

vra
15.01.09, 18:21
Tarkoittaako yliviivaus lukukokeen hylkäystä ?

http://koti.mbnet.fi/~nimue/sukututkimus/abc/rk_selitykset.htm

t. Valto

Make
15.01.09, 22:01
Tarkoittaako yliviivaus lukukokeen hylkäystä ?

http://koti.mbnet.fi/~nimue/sukututkimus/abc/rk_selitykset.htm (http://koti.mbnet.fi/%7Enimue/sukututkimus/abc/rk_selitykset.htm)

t. Valto

Tuntuisi vähän oudolta, koska ei kai rippikirjoja mukana kokeissa ollut tms. Jälkimerkintöjähän nuo ovat. Mutta tiedä häntä. Virheellinen merkintä ja sen korjaus voisi olla selitys.

Onhan nuo tietysti papista riippuvaisia merkintöjä ja ns. "omia muistiinpanoja osittain". Tulee vaan mieleen kun 70-luvun alussa olin kaivutyömaalla nuorena teekkariharjoittelijana ja sain tehdä tuntikirjanpitomerkintöjä miesten listoihin. Ihmettelin kerran vanhalle mestarille, joidenkin miesten perässä olevia merkintöjä F ja FF. Vastaus oli, että F = feltto ja FF = v***n feltto. Että semmosia merkintöjä :D: