PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vastaus Timolle valokuvien skannaukseen liittyen


Tuulakki
06.01.09, 20:12
Koska kirpputorilla ei voi vastata, niin laitan uuden ketjun kommentilla ja omilla ajatuksillani esiin:

70-luvun valokuvat ovat tosiaan muuttaneet väriään, mutta kuvien NEGATIIVIT eivät ole muuttuneet, jahka ne muuten on säilytetty oikein. Olen kokeillut skannata sekä kinofilmi-värinegatiiveja että diakuvia 70-luvulta, ja värit ovat tallessa. Tosin ne ovat ilman värimuokkausta vain sellaisia, kuin ne silloin ylipäätään olivat, mutta eivät punaisen tai oranssin sävyisiä, kuten useat valokuvat. On hienoa muuten huomata sellainenkin seikka, että skannattuina niitä väärin valottuneitakin filmejä ja kuvia pystyy korjailemaan. Nehän saattavat olla historiallisesti mielenkiintoisia.

Säilyttäkää siis tulevaisuutta varten kaikki alkuperäiset negatiivinne ja diakuvanne kuvanottoajasta riippumatta, myös ne 60- ja 70-luvun ensimmäiset värinegatiivit.

Suurin yllätys skannailuissani on ollut se, että vanhojen, lähes kauttaaltaan maitokaakaon värisiksi muuttuneiden kuvien kontrasteja pystyy palauttamaan - jopa Picasan automaattinen kontrastinsäätö muuttaa sävyeroja oikeaan suuntaan. Lopullisen kuvan voi muuttaa sepian väriseksi, jolloin se tuntuu lähes aidolta vanhalta valokuvalta.

Skannerini (CanoScan 8600) maksoi 200 euroa ja sillä saa skannattua mm. kuvat, diat, kinofilmit ja 6 cm leveät filmikoot, yleisimmin skannaan ne max. 2-3 megan kokoisiksi. Kymppikuvakokoisiin tai kuva-albumitilauksiini en kaipaa "parempaa" skanneria, jonka tuottama kuvakoko (n. 10 Mt) saisi taas tietokoneeni hidastelemaan. Skanneripakettiin liittyy myös kuvankäsittelyohjelma.

Halpa harrastus ja hyvin mieluisa sellainen!