PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suvut Hage ja Biander/Lemi


Bodniemi37
11.12.08, 22:14
Kornetti, sitten kruunun ratsutilallinen Lemin Uiminniemellä (1688) Nils Henrikinpoika Hage, http://www.genealogia.fi/genos/67/67_108.htm, oli naimisissa Kerstin Hansintytär Bianderin kanssa. Seppo Priha arvelee Genos-artikkelissaan, että Nils Hage olisi "Ikänsä, patronyyminsä ja kotiseutunsa puolesta" voinut olla Kymin kihlakunnanvoudiksi päätyneen Henrik Henrikinpoika Hagen veli, "mutta mitään asiaa koskevia tietoja ei ole löytynyt." Anbytarforumilla on vuorostaan käyty joitakin keskusteluja 1700-luvun loppupuolella syntyneistä Biander-nimisistä henkilöistä, mutta puuttumaan ovat jääneet tiedot suvun varhaispolvista ja alkukodista.

Itse olen pitkään arvellut, että Rantasalmella 1700-luvun ensimmäisellä puoliskolla elänyt Karjalan ratsuväkirykmentin torvensoittaja (trumpetare) Nils Dannenberg (myös Danberg ja joskus Damberg) oli em. avioparin Kristina-tyttären poika. Kristina Hage oli naimisissa niinikään Karjalan ratsurykmentissä vielä vuonna 1712 torvensoittajana palvelleen (pääkatselmusrulla) Hans Dannenbergin kanssa. P. J. Voipiokin on muistiinmerkinnöissään uumoillut, että viimeksi mainitun vanhemmat olivat Taipalsaaren Korholan omistanut kornetti Henrik Dannenberg ja puolisonsa Margareta Korhonen.

Rantasalmen "trumetaari" Nils Dannenberg, http://www.genealogia.fi/genos/24/24_30.htm, http://www.genealogia.fi/genos/24/24_114.htm (Hormian artikkelissa ammattina virheellisesti rummuttaja) oli naimisissa Kristina Ithimaean kanssa, joka oli mielestäni Virolahden kappalaisen Gabriel Bartholdi Ithimaeuksen ja Kristina Timmermanin pojantytär.

Nils Dannenbergillä ja Kristina Ithimaealla oli ainakin kaksi tytärtä ja pieninä kuolleet pojat Hans Henrik ja Nils, joiden etunimet tuntuvat periytyneen isänpuoleisilta suvuilta.

Lisätiedot ja -havainnot em. suvuista ovat tervetulleita.