Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruplan arvo Suomessa vuonna 1896
Liisa Rinkinen
16.11.08, 21:06
Suomen kaartin soittajia palkittiin Moskovaan tehdyn Nikolai II kuruunajaismatkan jälkeen vuonna 1896 kahdella ruplalla.
Mitä kahdella ruplalla sai vuoden 1896 Helsingissä?
kyselee liisa
En tiedä vastausta, mutta laajennan kysymystä: löytyisikö jostakin koko autonomia-ajan laskuri? Minulla on almanakassa markan arvo 1860-2006 ja alun alkaen neljä markkaa vastasi yhtä ruplaa, mutta miten myöhemmin? Usein mainitaan myös pankkoruplia (banco assignationer) ja hopearuplia, vieläpä hopeamarkkojakin. Mikä oli näiden suhde rupllan vs. markkaan?
Tällä hetkellä minua kiinnostaa erityisesti v. 1835 hopearuplan arvo.
Riitta Autere
17.11.08, 18:05
Vuoden 1896 valuuttakursseista ei ole tiedossani mitään tarkkoja taulukkoja, mutta loppukesästä 1896 Suomessa kaupiteltiin Venäjän valtion obligaatioita, joiden ilmoituksissa 200 000 ruplaa on käännetty yli puoleksi miljoonaksi markaksi. Samassa suhteessa 2 ruplaa olisi reilut 5 markkaa.
Ja viidellä markalla sai Helsingin torilta elokuussa 1896 esim. noin kolme kiloa ruisleipää tai 12-16 kiloa uusia perunoita tai 2 kiloa tuoretta voita tai 20-25 kiloa suolasilakkaa.
Samaan aikaan nimismiehen peruspalkka oli 2000 markkaa/vuosi ja sama oli myös kansakoulunopettajan palkka, johon tosin tulivat lisäksi vielä oppilaiden sisäänkirjoitusmaksut.
Toivottavasti tämä auttaa suhteuttamaan palkkiosummaa!
http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/rahasivu.html
Yllämainitulta sivulta löytyy muuntotaulukko
Liisa Rinkinen
17.11.08, 20:09
Hei!
Kiitos vastauksista!
Mistä Riitta olet löytänyt tietosi? Juuri tuollaisa tietoja kaipasin, mutta tarvitsisin lähteet...
Sattuipas: Isoisäni on ollut poliisi, olisin kiinnostunut juuri poliisien palkoista vuosina 1898 - 1917 ja tietysti palkalla saaduista tavaroista.
(Isoisä on poliisina asunut Helsingissä samoissa taloissa opettajien kanssa! Osoitteissa vilisee myöskin räätäleitä. Yhtä pienituloisia kaikki.)
Yhden ruplan saivat Kaartin soittokunnan soittajat 1800-luvun viimeiseninä vuosina palkaksi paraatista tai sotaharjoituksesta. Siksi asia kiinnosti minua.
Kun googlailin, osui silmiini sivu
http://www.rahamuseo.fi/arvo_laskuri/laskuri_web.html
Mutta tuossapa ei ole ruplia, aivan kuten Historisminkin taulukossakaan ei ole.
Uskomatonta, kuinka täältä aina tietäjiä löytyy!
Lämpimin terveisin liisa
Riitta Autere
18.11.08, 17:33
Hei Liisa!
Tiedot vuodelta 1896 olivat suurimmaksi osaksi peräisin oman tutkimukseni samaa vuotta koskevasta osiosta, johon piti saada vähän esimerkkejä elämästä Helsingissä ja Hämeessä tuolloin.
Lähteet ovat ajan sanomalehtiä, joita löytyy mikrofilmeinä Kansalliskirjastosta tai digitoituna Historiallisesta sanomalehtikirjastosta Kansalliskirjaston www-sivuilta:
http://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/secure/main.html
Venäläisobligaatioista (Ryska statens premieobligationer) löytyy sanomalehti-ilmoituksia mm. Hämäläinen-lehdestä 19.8.1896, s. 4 ja ne elokuun 1896 torihinnat, niitä löytyy useammasta ajan helsinkiläislehdestä. Omat esimerkkini poimin Aftonpostenissa 13.8.1896 s. 4 julkaistuista tori- ja satamahinnoista, joita on paljon enemmänkin kuin luettelemani.
Kansakoulunopettajan 2000 mk:n palkka löytyy mm. Aftonpostenista 11.8.1896, s. 3 Karhulan opettajantointa koskevan jutun yhteydestä ja nimismiesten palkankorotuksista kirjoitti Nya Pressen ja Borgå Nya Tidning, jälkimmäinen 11.8.1896, s. 2.
Poliisien palkoista en osaa sanoa mitään, mutta jossain sekin tieto lymyilee.
Terveisin,
Riitta
Liisa Rinkinen
18.11.08, 20:16
Riitta!
Ennen viestiketjun aloittamista pyörittelin minäkin digitoituja sanomalehtiä.
Minusta niiden lukeminen tietsikalla on vaan todella tuskallista, varsinkin kun silmiin osuu koko ajan kaikkea muutakin mielenkiintoista. :) Ilta meni, mutta en teatterilippun hintaa lukuunottamatta osunut näkemään torihintoja, joita tiesin lehdissä kyllä olleen.
Avullasi vuosi 1896 on nyt hyvin hanskassa - kiitos siitä! Torihinnat lienevät Aftonpostenissa aina suurinpiirtein samalla kohtaa lehdessä, joten luulen löytäväni torihinnat muistakin numeroista jo helpommin!
Poliisin palkkatietoja minulla jo onkin aina sieltä täältä - niitä löytyy ainakin eri poliisilaitosten historioista. Lisäksi olen käynyt lävitse KA:ssa säilytettäviä Helsingin poliisilaitoksen arkistoja, joissa palkkatitoja myöskin lymyilee.:)
Aavistelen palkoista ja hinnoista kirjoitetun kirjojakin? Pitänee ensikerralla mainossa kirjastossamme käydessä kysellä asiaa.
Vielä kerran kiitokset kaikille ketjuun vastanneille - monipuolinen ja mukava harrastus tämä sutkimus!
terv. liisa
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.