PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Haukivuori


Sariainen
13.11.08, 18:55
Löytyisikö joltakin lisätietoa seuraavalle pariskunnalle ? Minulla ei tässä vaiheessa ole kyllä aivan tarkkoja tietoja, mutta kokeillaan. :confused::confused::confused:

Albin NYKÄNEN s.1871 ja vaimonsa Hilma Maria os. TUUKKAINEN s.1872
Terv. SARIAINEN :)

eeva häkkinen
13.11.08, 21:06
Jos 1878 Haukivuorella syntynyt Albin Juhonpoika Nykänen ja 1880 Kangasniemellä syntynyt Hilma Maria Tuukkanen, vih. 1910 kelpaavat, niin löytyy. Lähetä privaattipostia, jos haluat lisää jompaankumpaan suuntaan.

Sariainen
14.11.08, 09:37
Jos 1878 Haukivuorella syntynyt Albin Juhonpoika Nykänen ja 1880 Kangasniemellä syntynyt Hilma Maria Tuukkanen, vih. 1910 kelpaavat, niin löytyy. Lähetä privaattipostia, jos haluat lisää jompaankumpaan suuntaan.

Hei Eeva !
Kiitos toki kelpaisi ! Hmmmm....... Saattaisi hyvinkin olla. Lähetä sinä minulle päin viestiä omaan sähköpostiin eli : sari.joha(at)gmail.com
Tuo listan privaposti on niin pieni ja heti tukossa.

Jos sinulla on tiedossa pariskunnan lapset, niin asia selviää jo silloin. :confused:
Minulla olisi nimittäin tiedossa yksi poika. Tietysti vanhemmat ja isävanhemmat olisi tarvis. Voisin verrata asioita sopiiko yksiin. Sillä seudulla vilisi aika paljon saman tapaisia nimiä. :D:
Terv. SARIAINEN :rolleyes:

Kaija Salminen
14.11.08, 22:32
Hei Eeva!

Kysymykseni ei liity varsinaisesti Haukivuoreen, mutta Nykäsiin kuitenkin. Olisiko sinulla Nykäsiä Pieksämäen Nykälästä 1700-luvun alkupuolelta? Minulta löytyy alla oleva Paavo Nykäsen ja Karin Laitiaisen perhe. Tämän perheen tytär Anna Nykänen ja Erik Abrahaminpoika Ruuth Joroisista ovat isänpuoleisia esivanhempiani, ja heidän jälkeläisensä on selvitetty. Lisäksi minulla on yksi irto-Nykänen, nimittäin Kaisa (Karin) Nykänen (n. 1722 - 9.9.1785 Rantasalmi, Kolkontaipale), joka avioitui Erikin veljen Antti (Anders) Abrahamimpoika Ruuthin (n. 1713 - 1790) kanssa. He ovat taas äidinpuoleisia esivanhempiani. Helposti tulee mieleen, että myös Anna ja Karin voisivat olla läheisiä sukulaisia, joko sisaruksia tai serkuksia. En ole kuitenkaan löytänyt Karinille vanhempia. Pystyisitkö auttamaan Kaisa Nykäsen taustan selvittämisessä tai antamaan vinkkejä?

Kyselee Kaija Salosta

1. Paavo (Påhl) Nykänen, k. noin 1738 Pieksämäki, Nykälä
(Kaisa Laitiainen (Karin Laitiatar), Nykänen)
| 2. Lauri (Lars) Nykänen
| (Kaisa Konttinen (Karin Kontitar), Nykänen, k. välillä 1740-1743 Pieksämäki, Nykälä)
| 2. Anna Nykänen, Ruuth, s. 1710 Pieksämäki, Nykälä, k. jälkeen 1783 Joroinen, Kerisalo, Sipilä
| (Erik Ruuth, s. noin 1697 Joroinen, Kerisalo, Sipilä, k. 31.8.1766 Joroinen, Kerisalo, Sipilä)
| 2. Paavo (Påhl) Nykänen
| (Eeva Auvikainen (Eva Aufvikatar), Nykänen)
| 2. Hemminki Nykänen
| (Saara Häkkinen (Sara Häckitär), Nykänen)
| 2. Klaus (Claes) Nykänen

eeva häkkinen
14.11.08, 23:34
Hei Kaija,

kysymyksesi koskee sikäli kyllä Haukivuorta, että kaikki kolme Nykälän taloa kuuluivat Haukivuoreen ennen isojakoa eli noin vuoteen 1800. Kysymystäsi en silti pysty ratkaisemaan. Nykänen oli varsin hyvin levinnyt nimi jo ennen kirkonkirjojen aikaa ja mm. Rantasalmella oli tuolloin jo vakiintunut Nykästen asutus. Eli minusta ei kuulosta kovin todennäköiseltä, että Kaisa olisi Annan lähisukulainen, mutta voin tietysti olla väärässä. Sen verran voin kuitenkin kertoa, että listasi Paavon isä oli Lauri Hannunpoika Nykänen, samaa Nykästen heimoa, joka antoi nimen Nykälän kylälle (täälläpäin Suomeahan nimenanto toimi näin päin). Lauri on henkikirjoissa jo maantarkastuksen aikaan 1663, sitä ennen isäntänä mainitaan Hannu Laurinpoika Nykänen. Suvussa oli paljon poikia joten ehkäpä heitä on ajautunut myös itäiseen Savoon, etenkin, kun Nykälä 1 näyttäisi jakopalkkalaitoksen aikaan olleen Pistolehjelmin komppanian kornetin palkkatila - eikö Pistolehjelmit vaikuttaneet sielläpäin? Ongelmasi voi olla mahdoton ratkaista, jolleivat Rantasalmen kirkonkirjat (joita en ole lukenut
tuolta ajalta) tuo selvyyttä asiaan. Muut asiakirjat eivät juurikaan naisia noteeraa, tuomiokirjoja lukuunottamatta ja Suur-Savon tuomiokirjat ko. ajalta ovat tuhoutuneet. Tosin Pien-Savon kirjoja on paremmin tallessa, mutta jonkun tietyn henkilön etsiminen niistä on ihan hakuammuntaa.

Muistutan tässä yhteydessä, että Varkauden sukututkijat puuhaavat Savon tuomiokirjoihin nimihakemistoa, joka tällaisissa tapauksissa olisi rautaa, eli kaikki kynnelle kykenevät talkoisiin!

Kaija Salminen
16.11.08, 11:31
Hei Eeva!

Kyselystäni jäi pois tärkeä tieto: Kaisa Nykänen (Karin Nyätär, n. 1722 - 9.9.1785 Rantasalmi) ja Antti Abrahaminpoika Ruuth (n. 1713 luult. Joroinen, Kerisalo - n. 1790 Rantasalmi) vihittiin 15.12.1738 Pieksämäellä. Morsiamen kotipaikka oli silloin Pieksämäki, Nykälä. Antin ja Kaisan perhe asui ja lapset (Abraham, Erik, Anders ja Kristina) syntyivät Joroisten Kerisalossa, josta Antti ja koko tämä Savon Ruuthien suku on lähtöisin. Perhe muutti vasta myöhemmin Rantasalmen Kolkonmäelle. Eli vihkipaikan perusteella voisi olettaa, että Kaisa on jotakin sukua Anna Paavontytär Nykäselle. En vain ole löytänyt hänen syntymätietojaan Pieksämäeltä, tosin olen etsinytkin vain "sivusilmällä".

Varkauden sukututkijoiden upeaan tuomiokirjaprojektiin olen päässyt tutustumaan, sanoisinko "kyökin kautta". Valitettavasti itselläni ei ole aikaa osallistua talkoisiin (vielä). Juuri äsken sain kuulla, että projektiin kuuluva sähköpostiystäväni on minulle sukua Pieksämäen Nykästen kautta. Anna Nykäsen isä Paavo on yhteinen esi-isämme. Kyllä tämä verkostoituminen ja vapaaehtoistyö ovat hienoja asioita ja lisänneet ja helpottaneet tiedon saantia aivan ratkaisevasti. Jäädään odottelemaan Savon tuomiokirjojen nimiluetteloiden ilmestymistä nettiin. Kiitokset kaikille talkoolaisille tässä ja muissakin digiprojekteissa etu- ja jälkikäteen!

Terv. Kaija

eeva häkkinen
17.11.08, 12:41
Yes, kyllähän näillä tiedoin Kaisa on erittäin todennäköisesti syntynyt Pieksämäellä ja luultavasti sukua Annalle. Tiedoissani (jotka eivät Nykästen osalta ole mitenkään kattavia) ei ole tällaista Kaisaa, mutta mitenkäs olisi ekan rippikirjan http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=275&pnum=58
dr Carin 1/2 åhr, joka on lisätty Lauri Paavonpojan ja vaimo Kaarina Kontisen Paavo-pojan perään? Hän kuulunee Paavon ja Kaisan lapsisarjaan ja on varmastikin syntynyt tämän rippikirja pitoaikana eli 1720-luvun alkuvuosina.

Ja voin vain yhtyä siihen mitä sanoit vapaaehtoistyöstä ja verkottumisesta. Jos tämmöiset mahdollisuudet olisivat olleet käytössä aloittaessani tutkimusta, olisin varmaan saanut 20 vuoden tulokset aikaan parissa vuodessa työn ja perheen ohellakin. Olen itse jonkun verran osallistunut tuomiokirjaprojektiin, nytkin on Itä-Savoa 1650-luvulta työn alla. Suur-Savon sukututkijoissa olemme tehneet tällaista nimiöintiä jo aiemmin, tosin vain Suur-Savon kirjoista ja 1600-luvulta.

Lycka till!

eeva häkkinen
17.11.08, 13:16
Sorry, korjaan pikaisesti senverran, että "Paavon ja Kaisan lapsisarjaan" pitäisi lukea "Laurin ja Kaisan"
etc...

Kaija Salminen
17.11.08, 15:58
Hei Eeva!

Todennäköisesti löytämäsi Kaisa on juuri tuo kaipaamani Kaisa (Karin) Nykänen. Sain myös sähköpostiystävältäni eilen vinkin, että tällä samalla pariskunnalla, Lauri Paavonpoika Nykäsellä ja Kaisa Konttisella on tytär Kaisa Pieksämäen v. 1735 - 50 rippikirjassa. Kaisalla on siellä gift-merkintä sekä rippimerkintä vuodelta 1738, eli sinä vuonna, jolloin hänet vihittiin Anders Ruuthin kanssa ja jolloin hän muutti Joroisiin. Näin siis näyttää vahvasti siltä, että Antti Ruuth on vihitty juuri tämän Karin Laurintytär Nykäsen kanssa ja Antin veli Erik Ruuth on vihitty Kaisan isän sisaren eli Anna Paavontytär Nykäsen kanssa. Syntyneiden luettelosta Kaisaa ei tunnu löytyyän, mutta todennäköisesti hän on syntynyt v. 1722 - 1723, eli Paavo Laurinpojan (s. 16.4.1721) ja Anna Laurintyttären (s. 1.11.1724) välissä. Paljon kiitoksia avusta! Näin löysin omille vanhemmilleni uudet yhteiset esivanhemmat (Annan Paavontyttären ja Lauri Paavonpojan vanhemmat eli Paavo Nykänen ja Kaisa Laitiainen)!

Terv. Kaija

eeva häkkinen
17.11.08, 18:50
Joo, kyllähän tää näyttää harvinaisen selvältä tuon aikakauden tiedoksi. Huomasitko, että mainitsemallani sivulla on myös Paavon äiti (mohr Carin Jalatar). Hautausluettelon mukaan Kaarina (Paavo Nykäsen äiti) on kuollut 23.5.1731 "82-vuotiaana". Isä, Lauri Hannunpoika Nykänen on tosin mainittu henkikirjassa vaimoineen jo 1654, joten Kaisa ei liene Laurin ensimmäinen vaimo, mutta ilmeisesti kuitenkin Paavon äiti, muuten olisi sekä rippikirjassa että hautauslokissa maininta "äitipuoli". Lauri itse häviää henkikirjoista jo 1600-luvun lopussa.

Kaija Salminen
19.11.08, 23:35
Hei taas!

Nykäsissä tuntuu riittävän pähkäilemistä. Minulla on toinenkin sukuhaara, nimittäin Pieksämäen Virtasalmen Puralan Puraset, joilla on kytköksiä Nykäsiin. Paavo Paavonpoika Puranen (s. 24.7.1751, k. 2.8.1805) vihittiin Anna Nykäsen kanssa 4.10.1770. Anna oli Purasten sukukirjan mukaan syntynyt 2.11.1750 Pieksämäen msrk:n Vehmaisissa ja kuoli 7.5.1820 Pieksämäen Virtasalmen Puralassa. Hiskin mukaan Annan vanhemmat olivat Lauri Nykänen ja Anna Rusanen. Lauri Nykänen on ehkä syntynyt 29.5.1730 Pieksämäen Vehmaisissa, isä Johan Nykänen ja äiti Eeva Sikanen, mutta tämä on vain arvelua. Onko sinulla, Eeva (tai jollakulla muulla Nykäs-tutkijalla) tietoa, ovatko ko. päättelyt yhtään oikein, ja erityisesti, ovatko nämä Nykäset mahdollisesti sukua aikaisemmissa Haukivuori-viesteissä käsitellyille Pieksämäen Nykälän Nykäsille. Olen yrittänyt tutkailla Pieksämäen rippikirjoista näitä henkilöitä, mutta laihoin tuloksin.

Kyselee taas Kaija

eeva häkkinen
20.11.08, 08:38
Tuotatuota.... Nämä Pieksämäen takalaitojen (Mikkelistä katsoen) ihmiset eivät juurikaan liity tutkimuksiini eli suoraa vastausta en kykene antamaan. Jos Purasen sukukirjan tiedot ovat oikein, on siis haussa Annan isä-Lauri. Minua vähän epäilyttää, että Lauri olisi syntynyt vasta 1730, hänhän lienee sama kuin sotilas Lauri Mangelbom. Vehmaisten kastemerkinnöissä äiti Anna Rusanen, isä 1746 ja 1756 Lauri Mangelbom, 1750, 1753 ja 1759 Lauri Nykänen, vihkimerkintä 13.7.1746 sot. Lauri Mangelbom ja Anna Rusanen, molemmat Vehmaisilta. Lauri Mangelbom kirjattiin 1743 ruotuun No 24 ja hän erosi 1749, eli tekisi mieli veikata, että tämä Lauri olisi syntynyt pikemminkin 1720-25.

Rippikirjassa 1736-, on Pyhityllä sivun 97 lopussa mielenkiintoinen perhe,
- enka Elin Ropotar
- son Lars Nykäin s. 1721 sold:
- dotter Sophia Nykätär s. 1723

Tämän Laurin kastemerkintää ei ole Hiskissä, sensijaan Elina Roposelle on 13.9.1723 Pyhityllä syntynyt au-tytär Sofia, isä Juho Inkinen.

Muuta en sitten osaa tähän sanoa, kuin että Vehmaisilla ei näyttäisi ennen isoavihaa asuneen lainkaan Nykäsiä - ja Pohjalahdellehan Juhon ja Eevan perhekin siirtyi 1750-luvun alkupuoliskolla.

Tuloksekkaita pähkäilyjä toivotellen - Eeva

Jari Nykänen
28.01.09, 20:26
Vastaan vanhaan viestiin, voi olla että turha, rippikirja 1721 Pieksämäki http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pieksamaki/rippikirja_1721-1724_tk1411/33.htm

Maavesi kuva 33, alareunassa Mårten Roponen, tytär Elin ja mies Elias, joka näyttäisi kuolleen 1721-22 ... voisiko tässä olla Larsin isä?

Pekka Hiltunen
30.01.09, 11:10
Minulla on tiedoissani muuan Helga Nykänen, joka syntyi Pohjalahdella 1709 ja kuoli Haukivuorella 5.3.1771. Hänen vanhempansa näyttäisivät olleen torppari Lars Nykänen, s n 1680, k n 1751, ja Brita Mikkonen, s n 1686, k 6.6.1752 Pohja(n)lahdella. Helgan puoliso oli Nils Tarkiainen (1718-9.2.1771 Haukivuori), joka kai oli Juvan Hatsoilan siltavouti Johan Tarkiaisen Adam-pojan poika.
PH