PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kauranen | Karttulan ja Maaningan Kauraset ennen v. 1750


Eppu K
28.07.07, 12:15
O.L. Pyhäjärven Kaurasten suvun varhaisia esipolvia tutkiessani löysin SSS:n HisKi-tietokannasta 1700-luvulla eläneitä Kauranen-nimisiä Maaningan-Karttulan seudulta. Kauraniemi-nimisiä taloja löytyy
kartoilta Maaningan Halolasta ja Karttulan-Siilinjärven-Kuopion rajalta. Emme tiedä mistä Kaura ja Kaurakangas -nimiset ilmestyivät 1700-luvun
alkupuolella (Oulun läänin) Pyhäjärven Mäkiöiskylän Rönkön (nro 12) tilalle. Mutta kehittelin teoriaa, että Kaurasia olisi voinut muuttaa Savon kautta Pohjois-Pohjanmaalle, ehkä Etelä-Karjalasta saakka (monen muun suvun tapaan, ks. prof. V. Saloheimon kirja "Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1620", Uusimaa Oy 2006). Viipurin Karjalassa kun näyttää asuneen jo 1500-luvulla Kaurasia (joiden jälkeläisiä lienevät myöhemmät Muolaan / Kivennavan / Kanneljärven Kauraset). Saloheimon kirjassa kerrotaan, että Viipurin Karjalasta lähti nälkää ja sotia pakoon enemmänkin väkeä. Osa heistä näyttää siirtyneen saman tien Pohjois-Pohjanmaalle.
Siinä valossa useita vuosia tai vuosikymmeniä kestänyt "Kaurasten" siirtyminen Etelä-Karjalasta Pyhäjärvelle ei liene mitenkään tavatonta. Kaura esiintyy talon tai suvun nimenä Alavuksen-Peräseinäjoen-Jalasjärven-Kauhajoen seudulla. Mutta lyhen aikaa 1720-luvulla Kaura-nimisiä asui myös O.L. Pyhäjärven Mäkiöiskylällä.
- Onkohan kenelläkään tarkempaa tietoa Pohjois- tai Keski-Savossa ennen vuotta 1750 asuneista, joihin liittyy nimi Kauranen, Kaura, Kaurakangas, tai Kauraniemi?

Julle
28.07.07, 18:18
Eipä paljoa, mutta minä aloittaisin tässä tapauksessa sukututkimuksen Mikkonen - Paikkala: Sukunimet -kirjasta.
Sitä eivät nuo sukututkijoiden oppaat edes koskaan mainitse.
Nähdäkseni noin 1500 Kaura-alkuista henkilöä vuonna 1984.

Oikeassa olet päättelysi suhteen sukunimet ovat siirtyneet tietysti asutuksen levinnäisyyden mukaan ympäri Suomea. Karjalaiset Gabrieläisiä ja pohjalaiset lienee maanläheisiä viljoja.

Minulla ei ole yhtään Kaurasta Karttulan seudulta.

Onnea sukututkimukselle!

"Perhe on pahin, suku vielä pahempi"

Eppu K
29.07.07, 10:45
Kiitos vinkistä, Julle! Sukunimet-kirja on minulle tuttu kirja; olen viitannut siihen mm. eräässä lyhyessä kirjoituksessa, joka käsittelee sukuja Kaura (ainakin 1 Etelä-Pohjanmaalla), Kaurala (Pohjois-Pohjanmaalla ehkä 2), Kauranen (O.L. Pyhäjärvellä, Keski-Suomessa, Karjalan Kannaksella, Hämeessä Hauhon-Sääksmäen seudulla, yhteensä ainakin 4). Paikallisesti esiintyy muitakin Kaura-alkuisia (talojen) nimiä, erityisesti Kaurala, mutta ainakaan toistaiseksi niiden perusteella ei liene tutkittu ainakaan mitään suurempaa sukua. Nimen Kauranen voi löytää arkistolähteistä 1400-luvulta lähtien, mutta Länsi-Suomesta sen käyttö lienee välillä hävinnyt.
Lienee mahdotonta saada selville, olisiko O.L. Pyhäjärvellä esiintyvän Kaura ja Kaurala-nimellä mitään tekemistä Kannaksen ja Saimaan eteläisillä rannoilla asuneiden Kaurasten kanssa. Oli miten oli, erityisesti Pyhäjärven itäosien asukkaiden esi-isistä valtaosa näyttää tulleen Savosta - sen kuuleen murteestakin, jota Mäkiöiskylällä "veännetään melekein savolaesittaen".
Mutta koska tällä palstalla näyttää olevan Karttulan seudun paikallistuntemusta, pistin tämän tiedustelun. Sen aikarajaa venytän nyt vuoteen 1880 (koska vasta tuon vuoden jälkeen alkavat O.L. Pyhäjärven Kaurasten muutot muihin maakuntiin; naapuripitäjät Pielavesi ja Kiuruvesi ovat tästä poikkeuksia). HisKin perusteella näyttävät Maaningan-Karttulan Kauraset asuneen 1700-luvuilla Suuren Ruokoveden seudulla.